dimarts, 5 de març del 2013

Els Jocs de la Fam I

Títol: Els Jocs de la Fam I
Títol original: The Hunger Games
Autora: Suzanne Collins
Publicat per: Estrella Polar (Grup 62), 1a edició maig 2009; 1a edició en aquest format novembre 2012
Format: Rústic amb solapes, 400 pàgines
Preu: 18€ 

Finalitzat el primer llibre d'Els Jocs de la Fam. Una lectura que el qual m'ha enganxat de seguida, amb tensió i intensitat constants. Un llibre que l'has d'anar parant per poder assaborir-lo i poder-lo fer durar. Aquest primer llibre consta de 27 capítols repartits en tres parts: Els Tributs, Els Jocs i El Vencedor.

A Els Jocs de la Fam ens situem a Panem, el país que va néixer de les cendres del que un dia va ser Amèrica del Nord, la qual va ser devastada per desastres naturals seguit d'una gran guerra. La seva capital, el Capitoli, i els seus tretze districtes van portar la pau i la properitat als habitants de Panem. Però un dia els districtes es van revoltar contra el Capitoli, el qual va guanyar. Dotze districtes van ser derrotats i el número 13 va ser eliminat completament. Com a recordatori de la revolta, el Capitoli va imposar com càstig als dotze districtes els anomenats Jocs de la Fam.

En el Jocs, cada districte hi ha d'aportar un noi i una noia, anomenats tributs. Aquests vint-i-quatre estaran tancats en un bast territori on s'hauran de matar entre ells entre els quals només hi podran haver un supervivent. Un guanyador. Aquest a partir de llavors tindrà una vida regalada. Els Jocs se succeïxen any rere any fins a arribar a la 74a edició.

Al districte 12, la Katniss Everdeen és una noia de 16 anys que cada dia surt dels límits del seu districte per anar als boscos a caçar. Hi va però amb el seu amic Gale. El dia de la Sega arriba, el dia que se seleccionen els tributs. Primer es tria per sorteig el nom de la noia, la qual és la Primrose, la germana petita de la Katniss, però aquesta ràpidament es presenta voluntaria per salvar sa germana. El noi escollit és en Peeta Mellark, el fill del forner. Durant la preparació per als Jocs i ja en aquests, entre la Katniss i en Peeta s'anirà establint un vincle que anirà més enllà de l'amistat, que a la vegada serà contraproduent ja que al fi i al cap sols hi pot haver un guanyador, o són mort pels altres, o si es donà el cas, un dels dos haurà de renunciar a la vida.

Havent explicat el que es pot explicar, remarcaré però un fet en el desenllaç dels Jocs que serà el preludi del que preveig i serà la trilogia. La Katniss dins el paper que ha de fer, dins de tota una rocambolesca actuació, farà un moviment molt mal vist pel Capitoli, un acte de rebel·lia.

Ens trobem doncs en el tipus de novel·la on un sistema tirànic i totalitari controla la seva població mitjançant la opressió, la vigilància i control absolut, on qualsevol mostra de rebel·lió ha de ser sufocada. Un dels grans referents d'aquest tipus de novel·la és sense dubte 1984 de George Orwell, el qual vaig llegir ja fa temps, on l'entitat totalitària és el Gran Germà.

La història d'Els Jocs de la Fam continua en el seu segon llibre: En Flames