dilluns, 29 d’abril del 2013

Les Tortugues Ninja i jo

Seria l'octubre de 1990 quan es va estrenar a TV3 la sèrie d'animació titulada en català com Les fabuloses Tortugues Ninja, conegudes internacionalment com Teenage Mutant Ninja Turtles (TMNT), o sigui Tortugues Ninja, Mutants i Adolescents. Aquest és l'opening de la versió catalana, el qual no l'he trobat amb una qualitat d'imatge millor. Aquí el podeu veure en versió original.



Les Tortugues Ninja eren quatre i cada una tenia els seus propis elements que el caracteritzaven, a més cada una d'elles havia estat batejada per un artista del Renaixement italià. 
  • En Leonardo porta la cinta blava i les seves armes són les katanes. Rep el nom de Leonardo da Vinci 
  • En Raphael porta la cinta vermella i les seves armes són els sais. Rep el nom de Rafaello Sanzio 
  • En Donatello porta les cintes liles i i la seva arma era el bastó. Rep el nom de Donato di Niccolò di Betto Bardi 
  • En Michelangelo porta les cintes taronges i les seves armes són els  nunchakus. Rep el nom de Michelangelo Buonarroti.    

Les quatre han estat educades i entrenades en les arts ninja per una rata també mutant, el mestre Estellicó, Splinter en l'original, qui també fou batejat a partir del sobrenom de Giovanni di Ser Giovanni, Scheggia, o sigui "Estella".

Les Tortugues Ninja tenen la missió de derrotar el Trinxant, Shredder en l'original, cap dels ninja del Clan del Peu, el qual fa aliança amb en Krang, un extraterrestre de la Dimensió X.  

Però d'on surten les Tortugues Ninja? Doncs com molts herois creats als Estats Units tenen els seu origen en una sèrie de còmics creats per Kevin Eastman i Peter Laird: Eastman and Laird's Teenage Mutant Ninja Turtles publicant-se el primer número el maig de 1984. Cal tenir en compte que que les Tortuges dels còmics i les seves històries són més fosques i de caire més adult que les Tortuges de la primera sèrie animada que vam poder veure quan érem quitxalla. Els còmic els va publicar Norma Editorial l'any 2007.


Aquell primer número de molts més, va ser el detonant de tota una franquícia que a part d'altres sèries de còmic, també ha donat lloc a tres sèries d'animació: La original de 1987-1996, la segona de 2003-2009 i la tercera estrenada l'any passat 2012. A més també té una sèrie d'acció real de 26 episodis (1997 - 1998) anomenada Ninja Turtles: The Next Mutation, la quals van tenir una aparició estel·lar a la sèrie Power Rangers in Space. També té quatre pel·lícules: Les tres primeres són dels principis dels 90. La quarta és de l'any 2007. Actualment n'hi ha una 5a en producció. I bé no ens podem oblidar del merxandatge. Les TMNT també van fer el salt als videojocs, de les quals recomano la lectura i visualització el següents enllaços del blog 3 botons i START: Tortugues Ninja 1a part i Tortugues Ninja 2a part. Evidentment també van arribar les seves figures d'acció, en que recomano visualització del següent video de Youtube on es fa un repas en totes o casi totes les seves joguines, del 1988 al 1998. 

I parlant del seu marxandatge. Qui no en té una figura d'acció? Qui no col·leccionava els pòsters de Matutano? Qui no té l'àlbum de cromos de Panini? Sense cap manera de dubte va caure sobre tots els nens d'aquella època, jo inclòs, la Tortugamania. Un dels records més especials que en tinc d'aquella època era un estiu de no sé quin any ben bé. Havia passat un parell de setmanes a casa dels avis. En tornar casa, mons pares em van dir que tenia una sorpresa al vídeo. En engegar el televisor i en posar el vídeo, em vaig trobar mirant la pel·lícula original de les Tortugues Ninja, que el canal Telecino de llavors havia emès en un dia d'aquelles dues setmanes.  Encara el tinc, el vídeo. Ara també la tinc en format Combo DVD i Blu-ray Disc, editat per Selecta Vision

Un cop explicada aquesta anècdota, havent mencionat cert tipus de marxandatge, posaré imatges d'allò que recordo haver tingut i que encara dec tenir, guardat o no per casa.

Les figures les tinc guardades per algun lloc i per tant les imatges les he hagut de buscar pel Google. Són les següents:


 En Michelangelo i  l'Ace Duck (personatge que surt pocs segons a la sèrie. Info).

 Michelangelo versió surf i Raphael versió astronauta. 

 Aquest vehicle es diu Double Barreled Plunger Gun

L'àlbum de cromos de Panini i el seu pòster. La foto que correspon a l'àlbum si que és meva ja que el tinc a mà.

Els pòsters tampoc no en tinc ni idea si els tinc o no. En tot cas fent recerca per Google, dels que he vist, en recordo aquests 2 que podeu veure, i també 4 un per cada tortuga els quals eren consecutius, que no n'he sabut trobar-los tots.

 
Les TMNT també van ser objectiu de censura. L'arribada de la primera sèrie d'animació al Regne Unit, degut a les seves polítiques van comportar que fossin reanomenades a Teenage Mutant Hero Turtles. El terme "Ninja" era considerat massa violent per un programa de caire infantil. Conseqüentment tots els productes relacionats havien havien de ser reanomenats.

Per anar acabant us voldria recomanar 3 enllaços de Zona Negativa on parlen de les Tortugues Ninja:
I ja ara sí finalment també recomanar-vos, també una pel·lícula especial que podem trobar a Youtube el qual és un entrecreuament entre les Tortugues Ninja de la segona sèrie d'animació, les de la primera i finalment les de les còmics originals. S'anomena Turtles Forever. Si aneu peixos en anglès, subtitulada també en castellà.