dijous, 28 de maig del 2015

L'àrab del futur. Una joventut a l'Orient Mitjà (1978-1984)

Títol: L'àrab del futur. Una joventut a l'Orient Mitjà (1978-1984)
Títol original: L'arabe du futur. Une jeunesse au Moyen-Orient (1978-1984)
Autor: Riad Sattouf
Publicat per: Ediciones Salamandra, març 2015
Format: Rústic amb solapes, 17 x 24 cm, 160 pàgines
Preu: 19€

Ediciones Salamandra s' ha estrenat amb el còmic en català amb l'obra L'àrab del futur. Una joventut a l'Orient Mitjà (1978-1984) de Riad Sattouf. L'autor fou col·laborador de revista Charlie Hebdo entre 2004 i 2014, entre d'altres publicacions. Amb L'àrab del futur, Riad Sattouf ha guanyat el Premi Fauve d'or a la millor obra al Festival d'Angulema de 2015, entre d'altres guardons.

L'àrab del futur. Una joventut a l'Orient Mitjà (1978-1984) és el primer volum d'una sèrie de tres àlbums. L'obra autobiogràfica ens explica els primers 6 anys de vida de l'autor, començant des de la coneixença del seus pares: ell sirià i ella bretona. Durant aquesta primera etapa viurà a la Líbia de Gaddafi i a la Síria de Hafiz al-Assad, pare de l'actual president Bashar al-Assad.

Des de la visió d'un nen sent la seva principal característica que és ros, cosa que li portarà alguns problemes, veurem des d'un punt de vista humorístic la vida quotidiana, política i religiosa d'aquests dos països governats per dos dictadors que a la seva manera volen que esdevinguin països àrabs però moderns, en certa manera és el que vol fer el seu pare amb ell, que esdevingui i creixi com un àrab modern i educat, és a dir un àrab del futur, trobant-nos així amb el títol del llibre.

L'obra a més és un mirall que ens permet comparar aquests dos països amb el que eren llavors en la infantesa de l'autor, i en el que són ara resultant dels conflictes bèl·lics dels darrers anys que encara duren ara, amb la imponent incursió del radicalisme islàmic, desestabilitzant tot un vast territori.

Una obra totalment recomanable que podem llegir i gaudir en català, esperant que així succeeixi amb els següents dos volums, sortint el proper 11 de juny en francès la seva segona part a mans d'Allary Editions.