dimarts, 29 de setembre del 2015

El que no et mata et ma més fort (Millennium 4)

Títol original: Det som inte dödar oss (lit. El que no es mata)
Autor: David Lagercrantz
Publicat per: Columna Edicions. 1a edició agost 2015
Format: Rústic amb solapes, 15 x 23cm, 655 pàgines
Preu: 22,5€

Vuit anys després de la publicació original sueca de La reina al palau dels corrents d'aire i sis de la seva corresponent edició en català, aquest agost de 2015 ens ha arribat la quarta entrega de la serie Millennium, sota el nom de El que no et mata et fa més fort. En Mikael Blomkvist i la Lisbeth Salander han tornat per fer-nos enganxar a la lectura de la novel·la i gaudir-ne al llarg dels seus 31 capítols. 

L'encarregat de continuar la trilogia d'Stieg Larsson ha estat en David Lagercrantz, qui d'una manera magnífica ha captat l'essència de la història que l'autor original va crear i la sabut plasmar amb una magnífica obra. 

Molt temps després del Cas Zalaixenko, la revista Millennium viu moments durs, la seva continuïtat està en perill, degut a un canvi en els propietaris. Per salvar-la faltaria un cas tant excepcional com el mencionat però trobar-ne un és figues d'un altre paner. De cop hi volta, però en Mikael Blomkvist començarà a seguir la pista d'un futur prometedor reportatge, posant-se en contacte amb en Frans Balder, un rellevant informàtic suec especialitzat en intel·ligència artificial, qui assegura tenir informació important sobre el serveis secrets dels Estats Units. Qui sembla que ha col·laborat amb en Balder en aquest assumpte és algú que en Blomkvist coneix molt bé, la Lisbeth Salander. Però quin ha estat el seu paper en aquest cas que hi ha implicats els serveis secrets d'aquesta potència mundial? Quins han estat els veritables motius que han portat a la Lisbeth col·laborar amb en Frans Balder? 

Seguint el camí creat amb els altres llibres, la corrupció als serveis secrets siguin de Suècia o dels Estats Units serà un dels temes tractats, i ho aprofundirem amb l'espionatge industrial utilitzant la pirateria informàtica, la qual la Salander n'és un gran experta com ja sabem. Amb tot és una crítica al Gran Germà, a com d'observats estem a través d'Internet i la telefònica mòbil per les agències d'intel·ligència dels diferents governs. En el fons tot secret per molt ben amagat i encriptat que estigui pot ser utilitzat en benefici de qualsevol, principalment econòmic, tot té preu. 

El que no et mata et fa més fort és una obra autoconclusiva, però deixa portes obertes per continuar la saga. A la Lisbeth li ha quedat algun tema per tancar i en Mikael com a gran periodista que és sempre està a punt pel reportatge revelador del moment. 

Amb l'aparició d'aquesta nova entrega, ara és un bon moment per si abans o al seu dia no ho vau fer per iniciar-vos a la saga Millennium, on sense cap mena de dubte quedareu enlluernats pel duet Blomkvist-Salander com a molts ens ha passat.