dimarts, 26 de gener del 2016

Tante Wussi

Títol: Tante Wussi
Autor: Katrin Bacher (guió) i Tyto Alba (dibuix)
Publicat per: Dolmen Editorial. Desembre de 2015
Format: Cartoné, 120 pàgines, Color
Preu:16€

Que hi hagin alemanys (o d'aquest origen) residint a Mallorca, no es pas una cosa recent si no que al primer terç del segle XX ja hi havia una comunitat força important. Així amb el transcurs del temps es trobaria amb la Guerra Civil Espanyola, amb la qual molts varen tornar a Alemanya, però allà s'hi trobarien amb un altre problema, l'auge del partit Nazi, amb la conseqüent Segona Guerra Mundial. I aquest dos esdeveniments van ser realment cruels per aquells que eren de religiosa jueva, eren descendents de conversos o eren fills de matrimonis mixtos. I aquest cas, el d'un pare catòlic i el d'una mare jueva que es va convertir per casar-se és el cas que se'ns explica a Tante Wussi

Tante Wussi és el Premi Ciutat de Palma 2014 de Còmic, obra de la Katrin Bacher i del dibuixant Tyto Alba. En aquesta obra la Katrin Bacher ens explica la història recent de la seva família, començant pel moment en que els seus besavis, ell catòlic i ella jueva, i els seus fills marxen d'Alemanya per establir-se a Mallorca. D'entre els diferents fills que va tenir al parella, una és la seva àvia i una altra és la seva tia-avia Wussi, on "tia/tieta" en alemany és "tante", d'aquí el títol del llibre.

El relat de la història d'aquesta família que va haver de viure aquestes dues guerrers té com a element conductor diverses converses que tenen la Katrin i la seva tia-avia Wussi. Això dóna lloc que el relat principal de l'obra el coneguem des del punt vista de la Wussi i per tant en primera persona, apropant doncs els fets viscuts per la Wussi i la seva família a nosaltres els lectors.  

La narració però no s'acaba amb els textos que llegim si no que els dibuixos, les imatges, que aporta en Tyto Alba també formen part de la narració, complementant-la. I es que per part del dibuixant també hi ha hagut un treball de recerca per portar-nos i mostrar-nos els diferents racons per on es va moure la família de la Wussi, i en especial ella. 

Sense cap manera de dubte es una obra molt recomanable que no es deixarà indiferents i que ens captivarà, apropar-nos a com va haver de viure una família degut a les guerres que van tenir lloc, uns fets i vivències reals que d'alguna manera o altre també ens hi podrem sentir identificats.