dissabte, 2 de juliol del 2016

Hoy me ha pasado algo muy bestia

Títol: Hoy me ha pasado algo muy bestia  
Autors: El Torres (guió), Julián López (dibuix), Juan Albarrán (tintes), Fran Gamboa (color). 
Basat en la novel·la homònima de Daniel Estorach
Publicat per: Norma Editorial, abril de 2016
Format: Rústic, 17x26 cm, 136 pàgines, Color
Preu: 18€


L'octubre de 2012, Norma Editorial va posar al venda la primera novel·la de la futura trilogia Cròniques d'un heroi urbà, titulada com Avui m'ha passat una cosa molt bèstia, de l'autor Daniel Estorach. El Saló del Còmic del 2013 a més també per part de Norma es va fer la presentació de la seva adaptació en còmic, regalant-ne el seu primer capítol. I en aquell mateix any, com a novetat de juliol es va posar la venda el segon llibre de la trilogia, Identitats secretes.

De cara a Nadal d'aquell mateix 2013 estava previst llançar l'adaptació en còmic del primer llibre, però el temps va anar passant fins que a finals de 2015, ara sí, va arribar la confirmació de la seva publicació, que ha estat aquest passat mes d'abril, ara bé el còmic només ha sortit en castellà, per tant sota el seu nom original, Hoy me ha pasado algo muy bestia.  

Coneixerem i seguirem en Daniel, un dissenyador de 30 i escaig anys que treballa a Barcelona. Tot comença quan en Daniel començar a patir una fortes migranyes afegint-hi importants hemorràgies nassals. Fins que un dia escolta una forta discussió entre uns veïns seus del mateix bloc on viu. L'home està maltractant la seva dona, l'assumpte va empitjorant fins que arriba un moment donat que en Daniel es esclata, salvant la pobre dona, mostrant una gran força i adonat-se que les seves ferides es regeneren. Quelcom ocult dins seus s'ha despertat, comportant que la seva vida canvii per sempre. Un nou heroi ha aparegut per frenar i aturar el mal que assetja la ciutat de Barcelona. Però ell no és l'únic que té poders, n'hi ha d'altres. A més tindrà la complicada situació de compaginar la seva vida normal, feina i amics amb la d'heroi. I com diu la coneguda frase: Tot poder comporta una gran responsabilitat.

Cal felicitat els autors de còmic, sobre tot el seu guionista El Torres, per l'excel·lent treball d'adaptació que ha hagut de fer per tal que l'essència de la història de la novel·la sigui la mateixa, ja que aquesta és narrada en primera persona en format de diari personal. Alhora que anava llegint els capítols còmic, paral·lelament anava rellegint la novel·la, copsant la bona feina feta, i alhora la lectura del còmic m'ha servit per recordar fets ja oblidats. En Julián Lopez també ha fet una gran feina en el dibuix, sobre tot tractant-se d'un marc espacial prou conegut com és Barcelona, mostrant realisme en cada una de les vinyetes i detalls que contenen. Dibuix acabat de rematar pels colors i les tintes d'en Fran Gamboa i Juan Albarrán

Mentre que el marc espacial és clar, Barcelona, faltava transmetre el seu marc temporal, quan se situa la història, a la novel·la ens ho deixen ben clar pel seu format diari, el 2007. Al còmic ho han reflectit, que jo hagi vist, de dues maneres. Sent una d'aquestes mostrar una vinyeta, en la qual si veu un cartell del Saló del Còmic del 2007. Tot una bona manera d'indicar l'època i any en que se situa l'acció.

Ens trobem doncs amb una gran adaptació d'una gran novel·la, contant una magnífica història de superherois autòctons, però sent el realisme tant important com la seva part superheroica.  

Mentre esperem que es publiqui el tercer i darrer llibre de Cròniques d'un heroi urbà, si us apassionen les històries de superherois no dubteu per iniciar-vos a aquesta saga tot començant per la la seva primera novel·la i la seva adaptació en còmic.

Novel·la en català per Norma, 2012; i còmic en castellà per Norma, 2016