dimarts, 6 de novembre del 2018

Crònica del XXIV Saló del Manga de Barcelona

Del dijous 1 al diumenge 4 de novembre, va tenir lloc el XXIV Saló del Manga de Barcelona, enguany amb un total de 75.000 metres quadrats repartits entre cinc palaus i la plaça Univers, i amb una assistència de més 150.000 visitants.
 

Enguany hi vaig anar el passat divendres 2 de novembre. I com a col·laborador de ComiCat hi entrava amb acreditació. Com a acreditat, s'entrava directament al Palau 1. En aquest palau hi havia diverses botigues de marxandatge, els espais Monozokuiri Experience, Cool Japan Experience i Kitsuke Experience com l'Exposició de Kimonos, tots ells espais del Japan Experience, que també es trobava en altres palaus, que tenien com a objectiu mostrar a través de diverses activitats el Japó més tradicional com també l'actual i modern. Una exposició que repetia era la de Tamashii Nations, on es podia contemplar una selecció de les seves millors figures del món del manga i anime.
 


Sortint a la plaça Univers hi havia la infraestructura de l'escenari on s'hi han celebrat diferents actes, entre musicals i cosplay. Des de la plaça, es podia accedir als Palaus 1, 2, 4 i 5.




Al Palau 5  hi havia els espais de Soft Combat Experience i la Fanzone, però l'element més rellevant present era la gran exposició  Llenguatge, Objectes i Bèsties, una exposició que va comptar amb aproximadament 130 originals de manga com obres de vídeo i instal·lacions audiovisuals. Tant bèsties com fins objectes són susceptibles a l'antropomorfització, dit d'una manera breu i senzilla és el que se'ns mostrava. Sense dubte una magnífica exposició en tot el seu conjunt. En les diverses sales i l'Auditori de les plantes superiors era on es feien les projeccions, les trobades amb autors com també les presentacions editorials. 




Al Palau 4, al llarg dels seus  nivells inferiors era on tenien lloc els tallers de cosplay, manga i anime, combinant-ho amb diverses exposicions, com la d'homenatge a en Dani Vendrell "Vandrell", la de Manga Fever de l'Escola Joso i la de la Marta Salmons, l'autora del cartell del Saló. 




Al Palau 2 era on hi havia el gruix de llibreries i altres botigues de marxandatge com els estands de les editorials. Tot passejant cap a l'esquerra, vaig trobar l'estand d'Ooso Comics, editorial que de mica en mica va creixent i ben immersa en el món creat per en Go Nagai. Per aquest Saló, portaven com a novetat el tercer volum de les Mazinger Angels, i en el qual en les pàgines finals s'anuncia una nova llicència, Mazinger Otome, una sèrie de dos volums d'en Mikio Tachibana. Recordem que recentment van anunciar la llicència de Cutie Honey. Aquí hi vaig fer les meves primeres compres, el mencionat tercer volum i una figura Lego d'en Mazinger Z.



 També a la part anterior del Palau 2, hi havia l'Artist Alley i la Zona Fanzines.


I just al tocar d'aquests espais, hi havia l'estand de Fandogamia Editorial. Bé per ser més exactes, en tenien dos, el gran aquest just a tocar de l'ala posterior del Palau 2 i un altre de petit a prop del d'Ooso. A l'estand gran hi vaig fer una nova compra, Doctor Who: Cuatro Doctores, justament publicat pel Saló. 


A l'ala esquerra del Palau 2 hi havia l'espai Manga Kids, un nou espai pensat per a canalla de 5 a 12 anys, on es podien realitzar tota mena d'activitats. Hi destacava el Doraemon Square




A l'ala dreta hi havia la Zona Nintendo, amb la Nintendo Switch sent la consola protagonista.


A l'ala posterior de la planta baixa del Palau 2 era on hi havia les dites grans editorials: Planeta, Norma, Ivrea, ECC, com també la distribuïdora d'anime Selecta Vision, i els estands de El Corte Inglés i l'Fnac, entre d'altes estands. Així doncs a l'estand de Planeta Cómic, les diverses edicions de Bola de drac hi tenien un lloc destacat, amb les seves respectives darreres novetats. També l'edició catalana de Naruto estava tota junta en un dels laterals. En aquesta ala també hi havia el Shin Chan Square del Manga Kids, i diferents espais del Manga Sport i el Nihongo Experience del Japan Experience.





En aquesta ala hi vaig fer el gruix de les compres. A l'estand de Planeta hi vaig comprar el segon volum de Bola de drac Super i 47 Ronin, un còmic creat als EUA amb el mestre Stan Sakai de dibuixant, que explica una història japonesa. Aquest ja feia temps que l'hi tenia l'ull posat.


Tant voltar i anar passant el temps, es va fer l'hora de dinar. Així que va tocar anar  al pis superior del Palau 2, on enguany hi havia l'espai dedicat a la restauració japonesa i l'espai Nihon Ryori, el taller de cuina japonesa. En una de les parades vaig comprar gyûdon, l'arròs amb bou, el plat preferit d'en Musculman, com ja vaig fer l'edició passada del Saló. 


Després de dinar, vaig tornar a la planta baixa a fer les darreres compres. A l'estand d'Ivrea també hi vaig fer una compra. Aprofitant que m'he endinsat en el món creat per en Go Nagai, hi vaig comprar Shin Mazinger Zero, una nova versió del clàssic Mazinger Z, que l'editorial ha presentat el seu primer volum al Saló. Consta de 9 volums.

Tot i que en aquesta ala, el tenia localitzat o millor localitzats, finalment per la següent compra vaig anar la part anterior del Palau 2, a l'estand de la Casa del Llibre. La compra fou els dos primers volums de Lupin III, tot un clàssic i ben vellet que és, que Panini Comics, ha recuperat iniciant-ne la publicació el passat agost, publicant el segon aquest octubre i que en total constarà de 7 volums. 


I ja finalment, les últimes compres d'aquest Saló les vaig fer a Selecta Vision. Una que tenia pensada era la trilogia Patlabor, justament per què el director de les dues primeres pel·lícules és en Mamoru Oshii, director de les dues pel·lícules clàssiques de Ghost in the Shell. I finalment l'altra compra fou Akira, un altre clàssic de l'animació, que enguany celebra el seu 30 aniversari, i que Selecta l'ha reeditat en una gran edició plena de continguts extres per celebrar l'efemèride.


Amb la feina feta, va tocar anar-se'n. Tot esperant el XXV Saló del Manga que tindrà lloc del 31 d'octubre al 3 de novembre de 2019, abans tocarà visitar el 37 Saló Internacional del Còmic de Barcelona que tindrà lloc, en principi, del dijous 4 al diumenge 7 d'abril de 2019.