divendres, 10 de setembre del 2021

Batman/Tortugas Ninja (Integral)

Títol: Batman/Tortugas Ninja
Títols original: Batman/Teenage Mutant Ninja Turtles vols. I, II i III
Autors: James Tynion IV (guió), Ryan Ferrier (diàlegs capítols 3-6 del volum 2), Freddie E. Williams II i Kevin Eastman (dibuix), Jeremy Colwell (color). Portades de Freddie E. Williams II, Kevin Eastman i Jeremy Colwell.
Batman creat per Bob Kane amb Bill Finger
Teenage Mutant Ninja Turtles creades per Kevin Eastman i Peter Laird 
Traducció per: Francisco Sam Rafael Simó, Víctor Ibánez González i Guillermo Ruiz Carreras
Publicat per: ECC Ediciones, juliol de 2021
Format: Cartoné - 480 pàgines - Color
Preu: 43€


Com a novetat de finals de juliol, ECC Ediciones va publicar el volum integral que recopila els tres volums de Batman/Tortugas Ninja que ha publicat durant aquests darrers anys. Aquest volum a diferència dels individuals és en cartoné per donar-li rigidesa, no en va té un bon gruix, i tot i tenir els altres tres aquest també m'ha caigut.

Tot i que, per cada volum al seu moment faig fer-ne una ressenya, ara per aquest integral hi indico quan es van publicar originalment i per ECC, i el seu argument, per tenir una ràpida visió del que ens trobem.

Consta de sis números individuals que es van publicar originalment del desembre de 2015 al maig de 2016. ECC el va publicar el setembre de 2016. 

A Gotham City, hi han arribat éssers d'una altra dimensió: Ninges, causants de certs robatoris d'aparells d'alta tecnologia. Tot investigant aquest robatoris, en Batman tindrà el primer cara a cara amb els culpables, el Clan del Peu del malvat Shredder. I tot seguidament, el Cavaller Fosc tindrà contacte amb qui ha vingut a aturar els plans de l'Shredder, les Tortuges Ninja i el mestre Splinter, però aquest primer contacte no serà gens cordial. Tot i així, en el transcurs de la història, a mesura que es vagin coneixent, entre el Cavaller Fosc i els Herois de Mitja Closca s'establirà l'amistat i l'aliança necessària per aturar l'Shredder, el qual també s'ha associarà amb els enemics d'en Batman, entre ells, el Pingüí i en Ra's al Ghul. No només s'haurà d'evitar els plans dels dolents, si no que també els bons s'ho hauran de manegar com sigui, per que en retornar les Tortugues i el mestre Splinter a la seva dimensió, amb elles també ho hauran de fer l'Shredder i seu el Clan del Peu. Tota una aventura a contra-rellotge, ja que es de vital importància pels quelonis retornar com més aviat millor a la seva dimensió. 

Batman/Tortugas Ninja II
Consta de sis números individuals que es van publicar originalment del desembre de 2017 a l'abril de 2018. Podria tenir com a subtítol Un Caballero en Nueva York (A Knight in New York), ja que així es titulen cada una de les sis parts. ECC el va publicar com a novetat d'octubre de 2018, però sortint a la venda el mes anterior. 

Si a la primera aventura van ser els Herois de Mitja Closca qui van visitar Gotham City, ara en aquesta segona aventura és el Cavaller Fosc qui visita Nova York.

Mentre que l'Shredder està tancat a la presó de Rikers Island, esclata una guerra entre diverses faccions del Clan del Peu. Cada facció té com a objectiu prioritari exterminar les Tortugues, com a mostra de prova per reclamar el poder en el conjunt del Clan del Peu. Mentrestant, en un altre món, en Batman i en Robin estan investigant que hi ha darrere d'una fuga massiva de presoners de l'Asil Arkham, descobrint que després de la derrota de l'aliança entre en Ra's al Ghul i l'Shredder, la Lliga d'Assassins ha decidit buscar algú nou que els guiï, i aquest resulta ser en Bane.  

Les batalles amb el Clan del Peu, comporten que en Donatello es vegi molt dèbil físicament comparat amb els seus germans, tot i ser-ne el més intel·ligent però no ho considera important. Així que empren la decisió de buscar un mentor que l'ajudi a millorar les seves habilitats de lluita. Així que obra un portal per enviar un missatge a qui considera un mentor, en Batman, però un malaurat accident comporta que en Donatello sigui teletransportat a Gotham, i a canvi, en direcció oposada, en Bane es veu transportat a Nova York. 

Amb un buit de poder a Nova York, les faccions del Clan del Peu van caient sota el domini d'en Bane, i així va aconseguint controlar la ciutat. Només una nova aliança entre les Tortugues Ninja i en Batman, podran fer front a en Bane, i així evitar el seu domini absolut sobre Nova York, però per això en Donatello haurà de retornar al seu món juntament amb en Batman i en Robin. El Cavaller Fosc visitarà la Nova York de les Tortugues Ninja en mig d'un caos provocat per un enemic seu al capdavant.

Batman/Tortugas Ninja III
Consta de sis números individuals que es van publicar originalment del maig de 2019  a l'octubre del 2019. Podria tenir com a subtítol  Crisis con caparazón (Crisis in a half shell), ja que així es titulen cada una de les sis parts. ECC el va publicar juny de 2020.

Si a la primera aventura van ser els Herois de Mitja Closca els qui van visitar Gotham City i en la segona aventura fou el Cavaller Fosc qui va visitar Nova York, en aquesta tercera tenim l'entrecreuament definitiu, un món on ambdós universos estant completament barrejats, com si així hagués estat sempre.

En Bruce Wayne, després de la mort dels seus pares fou criat pel mestre Splinter, juntament amb les Tortugues, esdevenint doncs cinc germans. Ja de grans es dediquen a lluitar contra el crim que amenaça la pau i tranquil·litat de New Gotham City, en Bruce com un Batman ninja i les Tortugues vestits d'una manera peculiar tal com si presentessin característiques d'altres personatges. Els nostres herois lluiten contra el Clan dels Somriures amb l'Home Rialler al capdavant, un individu que sempre riu i que porta uns elements metàl·lics afilats peculiars. Aquesta és la seva normalitat, així ho han viscut sempre.

Però aquesta realitat sembla ser no tan real com aparenta. Alguna cosa no quadra, en Bruce té uns somnis misteriosos i a l'Home Rialler l'ha anomenat per "Joker", i tot s'acabava capgirant quan un peculiar individu apareix davant dels nostres herois, una tortuga mutant i ninja  però en blanc i negre, presentant-se com en  Raphael de les Tortugues Ninja originals, les progenitores de totes les que han aparegut al llarg del multivers. De mica en mica s'anirà sabent tota la veritat, i és que aquest món, en realitat una barreja de dos mons diferents, ha creat per un dels grans enemics de les Tortuges Ninja, en Krang, per tal d'aconseguir el poder absolut, un món fet a la seva mida.

Només recordant qui realment són, d'on provenen realment, qui són els seus amics, qui són els seus enemics, saber doncs la veritat, permetrà poder enfrontar-se amb condicions contra en Krang i el seu malèfic pla i que tot torni a la que és la veritable normalitat.

Material addicional
Al final del volum tenim un recull extens de les portades dels diferents números individuals, les oficials i les alternatives, moltes d'elles d'en Kevin Eastman, però també d'altres dibuixants, sent portades del primer número del primer volum. A més hi ha una sèrie de pàgines d'esbossos dels diferents personatges dels volums 2 i 3 i així poder-ne gaudir dels seus detalls. Sense dubte, tot aquest material extra, que no era present als volums individuals, és el gran al·licient d'aquest integral.


Amb aquest volum integral podem gaudir de cop la magnífica feina d'en James Tynion IV, en Freddie E. Williams II i en Jeremy Colwell, al guió, al dibuix i al color, respectivament,  on també hi ha participat activament un dels co-autors originals de les Tortugues Ninja, en Kevin Eastman, havent creat portades alternatives dels números individuals.  


Al llarg de la seva existència les Tortugues Ninja s'han entrecreuat amb altres obres i pel que fa al còmic, primer fou amb Usagi Yojimbo (Planeta Cómic). Després, fa pocs anys, es van estrenar els entrecreuaments amb els Caçafantasmes (Fandogamia), i amb en Batman (ECC). I més recentment, estrenant-se el desembre del 2019 i acabant-se de publicar el juny de 2020, els nostres Quelonis Mutants s'han entrecreuat amb els Mighy Morphin Power Rangers, els originals. Sense cap manera de dubte als EUA tenen un excel·lent reconeixement, i això comportava que en les ressenyes dels volums individuals sempre em preguntés si mai cap editorial s'animaria a publicar el gran univers de còmics que tenen les Teenage Mutant Ninja Turtles actualment a IDW Publishing, començant per la sèrie regular, i sí finalment ha succeït, quan la mateixa ECC en va anunciar la llicència tant de la sèrie original i la sèrie nova d'IDW, començant-ne la publicació el passat desembre de 2020, dels quals fins al moment n'han sortit els volums 3 i 4, respectivament i a més també acaba d'estrenar la mini-sèrie d'El Último Ronin que constarà de 5 números.

Però aquí no s'acaba tot, com he dit les Tortuges Ninja tenen un entrecreuament amb els Power Rangers originals. Aquest agost, com ja vaig comentar al blog, Moztros, una nova editorial espanyola de còmics, va anunciar que tenien la llicència de la sèrie regular dels Mighy Morphin Power Rangers i a part també l'entrecreuament amb les nostres estimades Tortugues Ninja. Així doncs tenim i tindrem aventures diverses per gaudir dels nostres Herois de Mitja Closca durant molt de temps.