divendres, 14 de gener del 2022

Calavera Lunar - Especial 25è Aniversari

Títol: Calavera Lunar - Especial 25è Aniversari
Autor
: Albert Monteys
Publicat per:
Mai Més, novembre de 2021
Format:
Cartoné - 17,5 x 26,5 cm - 80 pàgines - B/N i Color
Preu:
19,50 €





Mai Més
és una editorial especialitzada en literatura fantàstica. En el seu catàleg per exemple hi trobem novel·les de Terry Pratchet o la cèlebre Dune de Frank Herbert. El passat novembre va començar a publicar còmic d'aquest gènere, recuperant un obra que vint-i-cinc anys enrere s'havia publicat en castellà, però que ara li havia arribat el torn de fer-ho en català en una edició especial. Parlem Calavera Lunar d'Albert Monteys, un peculiar superheroi, que com els de la seva mena lluiten contra el mal, però no tan bé com tocaria, això sí amb un excel·lent humor.

Fins que Mai Més no ho va anunciar, jo desconeixia totalment aquesta obra, per tant, aprofito per fer una mica d'història.

Tal com ens diu, n'Albert Monteys en unes vinyetes introductòries, el personatge de Calavera Lunar s'inspira en una figura d'Airgamboy. Amb aquesta inspiració es va plasmar en paper pel Saló del Còmic de Barcelona de 1996, en còmic en format grapa sota el nom Calavera Lunar núm. 237, i publicat per Camaleon Ediciones. Sí, com si prèviament se n'haguessin publicat 236 abans, i fins i tot, al llarg de la seva lectura trobem cites a alguns d'aquests inexistents números. I vés per on aquesta paròdia de còmics de superherois i ciència-ficció va tenir una bona rebuda, tant que l'Albert Monteys va ser guardonat amb el Premi a Millor Autor Revelació del Saló del Còmic el 1997. Però malgrat tot això, en realitat aquest fou el primer i únic número durant uns quants anys de Calavera Lunar, sent l'aventura d'aquest número Canalles de l'abisme.

L'any 2000 a la revista Cimoc Extracolor de Norma Editorial s'hi va publicar una historieta curta de quatre pàgines, Les arenes del temps, i a patir del 2007, en quatre números de la revista gallega BD Banda, se n'hi van publicarquatre historietes més, també de 4 pàgines, titulades Destruiré aquesta ciutat!, Contra el nas del Duce!, Em vaig casar amb un modulokià! i La mort del Capità Capgròs!

Fins aquest passat 2021, aquestes sis històries eren les úniques publicades sobre les divertides aventures superheroiques d'en Calavera Lunar. Però aprofitant la reedició i traducció al català de totes elles per aquesta edició Especial del seu 25è Aniversari, en Monteys ha creat una nova aventura per així arrodonir-ho millor. Ens ha arribat Calavera Lunar núm. 258 amb la historieta Tu, jo i un ésser d'energia Betelgeuse Tres! I tot plegat acompanyat de vinyetes introductòries per les diferents historietes i d'un recull de portades inèdites al final del llibre.
 
Un servidor s'ha fet un fart de riure tot llegit les aventures d'aquest estrambòtic superheroi, i sense dubte ens trobem davant una edició que farà delícies a aquells que fa 25 anys van conèixer per primer cop aquest personatge i el seu món, com també per aquells que com jo, l'acabem de descobrir ara, o sigui des del passat novembre. Per tant, no us el deixeu perdre, val molt la pena.

Una obra amb molt d'encert per començar la nova línia de còmic de Mai Més. A veure quines obres ens portarà per aquest 2022.