dimarts, 11 de gener del 2022

L'accident de caça

Títol: L'accident de caça
Títol original: The hunting accident
Autors: David L. Carlson (guió) i Landis Blair (dibuix)
Traducció per: Carlos Mayor
Publicat per: Editorial Finestres, novembre de 2021
Format: Rústic - 20,5 x 23 cm - 464 pàgines - B/N
Preu: 35 €




 
 
El novembre de l'any passat va nàixer una nova editorial dedicada al còmic adult en català: l'Editorial Finestres, un projecte que neix a partir de la Llibreria Finestres situada al carrer Diputació de Barcelona. 

Es va estrenar amb l'anunci del Premi Finestres de Còmic en Català i amb la publicació de dos títols: Intrèpides de Pénélope Bagieu i L'accident de caça, de David L. Carlson i Landis Blair, obra la qual ha estat la meva lectura i el primer títol que he comprat d'aquesta nova editorial.

Tot comença quan un petit Charlie Rizzo se'n va a viure amb el seu pare, en Matt, qui fa molt de temps va quedar cec. Davant de la curiositat del seu fill sobre la pèrdua de visió, en Matt li diu que va ser degut a un malaurat accident de caça. El temps passarà i la relació entre pare i fill s'enfortirà. Però tot canvia quan ja sent major d'edat, en Charlie a causa de les males amistats amb què freqüenta, es veurà immers en la participació d'un crim, i això donarà lloc a què sàpiga la veritat que s'amaga darrere de l'accident de caça: En Matt va perdre realment la visió en un robatori a mà armada, fet que va comportar que anés a la presó, i allà va conèixer i compartir cel·la amb un dels assassins més famosos i coneguts dels Estats Units: en Nathan Leopold Jr., qui amb en Richard Loeb van matar cruelment un noiet, un cas amb molt de ressò al seu temps.
 
Aquest resum ens relata una relació entre un pare i un fill, una sèrie de crims amb presó inclosa, una veritat oculta, i tot basat en uns fets que van passar realment, sí tot el que s'explica va passar, això sí, havent de recrear o reimaginar algunes situacions, sempre hi ha algunes llacunes que s'han d'omplir amb una mica de ficció. Però això no deixa de ser un simple resum, el relat és molt més profund. No en va, ens situa en diferents moments temporals i en diversos llocs, tanmateix també és un viatge literari en el temps, i no pas pel fet de gaudir una obra literària, sinó que en el seu interior La Divina Comèdia de Dante en serà una gran protagonista. I no ens podem oblidar de la ceguesa d'un dels personatges com a element motriu de la història, en la qual girarà la relació quotidiana entre en Matt i en Charlie. 

Ens trobem davant d'una gran novel·la gràfica que neix de la conversa entre en Charlie Rizzo i en David L. Carson un dia mentre esmorzaven, i en la feina de posar forma a aquella conversa en forma de còmic també hi ha el dibuix d'en Landis Blair, que un obra com d'aquesta mena li afavoreix molt. Guió i dibuix convergeixen perfectament per relatar-nos aquesta història que més enllà de la relació entre un pare i un fill. 
 
Com a extres que acaben d'arrodonir l'obra, és la inclusió de la fitxa penitenciària d'en Matt, i també una foto on hi surt ell i en Charlie de petit.
 
A part de la magnífica història que ens relata, aquesta obra també ha estat guardonada (Premi al Millor Còmic del Festival Internacional de la Bande Dessinée d’Angulema 2021, Premi Ouest-France-Quai des Bulles 2020 i Millor llibre de l’any segons el Publishers Weekly) el que encara dóna més força a l'obra i també a l'Editorial Finestres com a una de les seves dues primeres publicacions, i tal com ens dius en Carles Porta al seu programa Crims, de mica en mica s'anirà posant llum a la foscor en aquesta obra que té com primera versió un malaurat accident de caça.