dimarts, 5 d’abril del 2022

Sant Guim de Freixenet acull la Segona Jornada sobre el Medi Natural de la Segarra històrica

El passat cap de setmana del 2 i 3 d’abril de 2022 va tenir lloc la Segona Jornada sobre el Medi Natural de la Segarra històrica, a Sant Guim de Freixenet (Lleida).

Presentació de les ponències Autor: Daniel Espejo

Dissabte va ser el dia de les ponències, on van assistir prop d’una trentena de persones, provinents de diferents localitats segarrenques i d’altres de Catalunya al Centre Cívic Mestre Viaña de la localitat. Diumenge, es reuní una desena de persones a la sortida de camp de descoberta de la capçalera del riu Sió.

Aquesta ha sigut la segona edició d'unes jornades especialitzades en el medi natural, amb un total de 8 ponències sobre flora i fauna en el context geogràfic de l’Altiplà de la Segarra. Cal destacar-ne, la conferència inaugural, sobre briòfits, un grup de plantes terrestres força desconegudes pel gran públic a causa de les seves particularitats, que va anar a càrrec de Miquel Jover Benjumea (Grup de recerca de flora i vegetació, Universitat de Girona).



La flora vascular de Sant Magí de la Brufaganya, la presentació del Grup d’Orquídies de l’Anoia, les cigales de l’Altiplà de la Segarra, les espècies d’hèrptils com a bioindicadores de l’estat del medi natural i el rastreig de fauna per identificar la biodiversitat van ser altres temes que vam poder gaudir. També, la conca del riu Corb va ser protagonista de dues ponències més. Una sobre la riquesa de ratpenats en l’Espai d'Interès Natural de les Obagues del Corb, i una altra sobre les papallones de la vall del Corb.

Les ponències presentades són fruit del treball d’un espectre ric i divers de persones, tant siguin investigadors de grups de recerca universitària, entitats locals i naturalistes aficionats, havent de lamentar enguany de l'absència d’estudiants de batxillerat dels instituts de la Segarra històrica, a diferència de la Primera Jornada on van aprofitar l’ocasió per presentar resultats dels seus treballs de recerca.

Havent dinat vam poder gaudir d’una visita al Sindicat Agrícola a càrrec del batlle de la població, el senyor Francesc Lluch. L’edifici és un bé cultural d’interès nacional amb 100 anys d’història, que fou dissenyat per l’arquitecte Cèsar Martinell Brunet.

Complementàriament, la sortida de camp dominical a càrrec de Daniel Espejo va servir per mostrar els valors en flora i fauna de la capçalera del Sió. Es va seguir una ruta circular començant i acabant a Sant Guim de Freixenet, tot seguint els camps i boscos, passant pels nuclis històrics de Sant Guim de la Rabassa i Freixenet de Segarra. Vam conèixer la situació dels boscos, camps i marges dels altiplans, la flora d’inicis de primavera i l’avifauna dels hàbitats agroforestals segarrencs. Tot plegat, els participants van gaudir del paisatge segarrenc del terme de Sant Guim en un cap de setmana, que malgrat les baixes temperatures inicials, amb la bona insolació no es van notar.

Entre els diversos objectius de la Jornada cal destacar la difusió i impuls dels estudis sobre el medi natural de la Segarra. Ha estat organitzada per l'Espitllera Fòrum d’Estudis Segarrencs. Cal agrair les administracions segarrenques que hi han col·laborat: l’Ajuntament de Sant Guim de Freixenet, el Consell Comarcal de la Segarra, i l’Ajuntament de Calaf i l'Ajuntament de Santa Coloma de Queralt, consistoris de les capitals de l’Alta i la Baixa Segarra, respectivament.

LLIBRE RESUMS Segona Jornada sobre el Medi Natural de la Segarra 2022.pdf


Font
: EFES