dimarts, 23 d’agost del 2022

Usagi Yojimbo Saga Libro 5

Títol: Usagi Yojimbo Saga Libro 5
Títol original: The Usagi Yojimbo Saga Book 5
Autor: Stan Sakai
Traducció de: Nacho Bentz
Col·lecció: Independientes USA
Publicat per: Planeta Cómic, maig de 2022
Format: Rústic - 592 pàgines - 16,8 x 25,7 cm - B/N i color
Preu: 35€







Després d'una mica més d'un any, Planeta Cómic va posar a la venda aquest passat maig, el cinquè volum integral d'Usagi Yojimbo Saga. El quart va sortir el febrer de 2021.

Així aquest integral recopila els números 76 a 94 dels comic-books d'Usagi Yojimbo Volume Three de Dark Horse, histories dels Usagi Yojimbo Color Specials i d'altres.  Dit d'una altra manera, aquest tercer integral inclou els volums recopilatoris números 20, 21 i 22, els respectius Visiones de muerte (Glimpses of death), La madre de las montañas (The mother of mountains) i La historia de Tomoe (Tomoe's story).

En el primer volum, Visiones de muerte, seguirem l'Usagi al llarg dels seus viatges en historietes autoconclusives, i també ens creuarem amb d'altres dels seus principals personatges. Comencem amb una historieta curta del passat amb el petit Usagi entrenant-se amb el mestre Katsuichi. Al present, el conill es veurà immers en una història de contraban, que ell no en sabrà que hi ha darrere, però nosaltres sí. Continuem amb una història protagonitzada per l'Inspector Ishida tot intentant capturar el lladre Nezumi, tot creuant-se amb la Kitsune i la jove Kiyoko. Reprenen el camí de l'Usagi, aquest es veurà involuntàriament fent de guardaespatlles d'una dona molt  malcarada. Ens retrobarem amb l'espadatxina Inazuma, posseïda per en Jei, també acompanyada per una noieta, i sent perseguida per en Gennosuke. Reprenent les passes de l'Usagi, aquest coneixerà un metge amb l'objectiu de crear un aparell per volar. Seguidament, recuperarem la Tomoe Ame, servidora de Lord Noriyuki, i mitjançant una estranya il·lusió coneixerem la història d'una batalla passada, que encara es recorda al seu temps (Hacia la niebla) Tot seguit recuperem un altre personatge, el sacerdot Sanshobo. I acabem amb l'Usagi, on coneixerà el sacerdot Hiroshi i un samurari a la cerca de venjança. Després d'un llarg camí, arriba a la província Geishu.

El segon volum inclòs, La madre de las montañas, inclou la història El tesoro de la madre de las montañas que consta de 7 parts. En aquesta, la Tomoe Ame és enviada en una regió remota del sud de la província a investigar una estranya plaga que ha aparegut. En arribar-hi però, es veurà emboscada per un grup, i malgrat l'ajut de l'Usagi, que acaba d'arribar a la província, acaben sent empresonats. Al darrere de tot hi ha la Noriko, la cosina de la Tomoe i servidora de Lord Sanada de la província del costat, i havent esclavitzat gent, està portant a terme una excavació minera il·legal per trobar or a l'anomenada mare de les muntanyes. Forçats la Tomoe i l'Usagi a treballar-hi, hauran de cercar la manera d'alliberar-se i també tota l'altra gent. La paciència i la sort ho portaran a terme i així, sense estalviar-se d'una dura batalla podran desempallegar-se de la Noriko i dels seus cruels plans, i així Lord Noriyuki serà informat del que succeïa al seu territori. Al llarg d'aquesta història aprofundirem en la vida personal de la Tomoe Ame, però també en les intrigues dins la cort de Lord Noriyuki, i les desavinences que té amb un altre dels seus servidors, Lord Horikawa, tal com se'ns introdueix al capítol Hacia la niebla, vist anteriorment en aquest mateix volum integral. També s'introdueix un altre personatge rellevant i clau en aquesta història, el jove Motokazu.

El tercer volum inclòs, La historia de Tomoe, comença amb una història amb el mateix nom, tot seguint el fil d'allà on acaba La madre de las montañas. En aquest volum, acollit l'Usagi per Lord Noriyuki, veurem diverses històries amb la Tomoe i l'Usagi com a protagonistes. En la primera justament, la Tomoe li explica a l'Usagi com va entrar a servir el seu senyor. En la segona, el jove senyor de Geishu es troba en perill quan accepta unes portes pintades amb una peculiar il·lustració que col·loca a la seva cambra. En la següent història, el conill i la felina, tot passejant, cauran a la trampa d'una guineu màgica, la típica del folklore japonès. La quarta història, de dues parts, estan tenint lloc unes negociacions comercials entre el clan Geishu i una delegació del clan Kojima, però l'assassinat d'un guardià Kojima i els fets següents donaran a entendre que algú no està interessat que a què s'arribi a cap acord. Per altra, banda continuen les intrigues de Lord Horikawa per allunyar la Tomoe de la cort Geishu. Continuem amb una història on tot passejant els dos, es trobaran amb la Kitsune, ocasió en què es coneixeran ella i la Tomoe. Però aquesta trobada coincideix amb el robatori del pergamí de lotus del temple Midori. Fins a on està involucrat la Kitsune en aquest assumpte? L'Usagi que prou que la coneix, sospita d'ella. Abans d'acomiadar-se i que l'Usagi segueixi el seu camí de ronin, la Tomoe el convidarà a celebrar el Chanoyu, la cerimònia del te. Un esdeveniment on coneixerem els detalls d'aquesta cerimònia, on el silenci és omnipresent i també com ja hem vist anteriorment percebrem els sentiments que ella té per ell. En la darrera història, l'Usagi és acollit a casa del mercader Endo, que realitza molts negocis amb Lord Noriyuki. Aquesta bona posició provoca enveges, i així, els assassins Koroshi, són enviats a matar-lo a casa seva, però per bona sort per l'Endo, i gràcies també a l'Usagi, aquest cop no se'n surten. Resolt això, el conill continua el seu camí.

 
Aquest tercer volum integral està estructurat com els altres volums integrals d'Usagi Yojimbo Saga. Per començar tenim una pàgina presentant-nos els personatges principals. Tot seguit ja venen els diversos capítols separats segons el volum on originalment van ser inclosos, incloent-hi també les introduccions dels tres volums originals (Frederik L. Schodt, John Landis i Heidi MacDonald). Al final del volum integral, com a material extra, però alhora important, tenim un conjunt de notes de l'Stan Sakai, sobre els aspectes i conceptes japonesos que apareixen al llarg del llibre, dient-nos quines han estat les seves fonts d'informació. Seguidament, hi ha les portades en color tant dels números individuals com dels tres volums. Els colors són d'en Tom Luth, excepte per aquelles pintades pel mateix Sakai. A continuació hi ha una breu explicació de la primera publicació dels capítols La historia de Tomoe, Las puertas i Fuego fatuo, que van ser publicats originalment als Usagi Yojimbo Color Specials núm. 1, 2 i 3 entre 1989 i 1992, però que cronològicament havien de succeir més tard, i es van reeditar al volum 22, publicat el 2008. Així se'ns mostren una sèrie de pàgines contraposant la versió original i la darrera. Per acabar tenim una pàgina on es commemora el 20è aniversari de la sèrie i una sèrie d'il·lustracions d'altres artistes: Mark Crilley, Nate PiekosDavid Petersen. A la solapa posterior s'hi mostren les portades dels volums integrals anteriors publicats: els dos de l'etapa Fantagraphics, i els volums 1 a 4 d'Usagi Yojimbo Saga

De moment, Planeta no ha comunicat quan sortirà el sisè llibre d'Usagi Yojimbo Saga (Dark Horse Comics), que consta de 9 volums, recollint fins al volum 33 de la sèrie. A partir d'aquí, Usagi Yojimbo va començar a publicar-se a IDW Publishing a partir del juny de 2019, nova etapa de la qual Planeta ja ha publicat els dos primers volums.

The Usagi Yojimbo Saga Book 6, Dark Horse Comics, abril de 2016