dimarts, 20 de setembre de 2022

Las Tortugas Ninja vol. 9

Títol: Las Tortugas Ninja vol. 9
Títols originals: TMNT Turtles in Time núm 1 a 4  i TMNT núms. 38-44
Autors: Paul Allor, Erik Burnham, Kevin Eastman, Bobby Curnow, Tom Waltz (Guió), Sophie Campbell, Charles Paul Wilson III, Ben Bates, Dan Duncan, Mateus Santolouco i Cory Smith (Dibuix), Bill Craptree, Jeremy Mohler, Ben Bates i Ronda Pattison (Color) i Ben Bates (portada)
Traducció per: Guillermo Ruiz Carreras
Publicat per: ECC Ediciones, juny de 2022
Format: Rústica - 272 pàgines - Color
Preu: 24,95 €

 

A finals de juny de 2022, ECC va posar a la venda el volum 9 de la nova sèrie de les Tortugues Ninja, i amb uns mesos de retard ha tocat la lectura d'aquest volum.

Com que la continuïtat d'IDW combina la sèrie regular, amb les micro-sèries, entrecreuaments i altres, una bona manera de no perdre's, és seguir aquest enllaç de la Turtlepedia o bé TMNT The IDW Collection de  Penguin Random House, on a cada volum s'indica el seu contingut, i fins al volum anterior el contingut és el mateix que el d'ECC (Cada volum de l'IDW Collection equival a dos d'ECC).

A partir d'aquest la cosa ja canvia. El volum de l'IDW Collection correspon el cinquè, que inclou el primer entrecreuament amb els Caçafantasmes, però com que aquesta ja va ser publicat per Fandogamia (setembre de 2017), per una qüestió de drets, en aquest cas aquest volum d'ECC no s'inclou, o més aviat s'hauria d'haver inclòs en el que hauria sigut el volum 10, dividint el cinquè de la IDW Collection en dos: ja que, per una banda tindríem els quatre capítols de Turtles in Time i els números 38 a 40 i per l'altra l'entrecreuament amb els Caçafantasmes i els números 41 a 44.

Endinsem-mos en aquest novè volum, on finalment tenim els quatre capítols de Turtles in Time,  els tres capítols restants de New Mutant Order, i els quatre d'Attack on Technodrome.   

Turtles in Time
(Tortugues en el temps)
són quatre capítols on les Tortugues viatjaran pel temps inestablement en motiu de la coneixença amb la Rent a Anual 2014 (inclòs al volum 8).

Tortugas en el tiempo capítulo 1 de Paul Allor (guió), Sophie Campbell (dibuix) i Bill Craptree (color) (juny de 2014).

Les Tortugues s'estaven entrenant tranquil·lament quan es veuen teletransportades al Cretaci. Allà entre dinosaures es creuaran amb uns científics utroms que capturen diferents espècimens, i els fets que s'esdevindran, donaran a lloc que es fixin en els triceratops. Us en recordeu dels Triceratons?

Tortugas en el tiempo capítulo 2 de Erick Burnhuam (guió), Charles Paul Wilson III (dibuix) i Jeremy Mohler (color) (juliol de 2014).

Tot seguit, viatgen en el futur d'on eren, fins al Japó feudal, on es creuaran amb els seus alters egos humans, si quan eren nens humans, i en especial els seus pares, en Hamato Yoshi i la Tang Shen, sent ell encara membre del Clan del Peu amb l'Oroku Saki al capdavant. En Michelangelo serà essencial, ja que és l'únic que parla japonès. I com veurem els fets que tindran lloc marcaran el que ja sabem, la seva futura execució com a humans, quan la ruptura entre en Saki i en Yoshi sigui definitiva. 

Tortugas en el tiempo capítulo 3 d'Erik Burnham (guió), Ben Bates (dibuix) i Ben Bates (color) (agost de 2014).

Aquest cop les Tortugues viatgen més endavant en el temps fins al 1726, l'era de la pirateria. Breument, seran pirates, que hauran de fer front a una estranya tripulació amb un vaixell tot particular, que protegeix quelcom, i que el lector sabrà: es tracta de Burnow Island, el km 0 a la Terra dels plans d'en Krang. Els fets també comportaran l'origen d'un mutant que les Tortugues encara no coneixen al present.

Tortugas en el tiempo capítulo 4 de Paul Allor (guió), Sophie Campbell (dibuix) i Bill Craptree (color) (setembre de 2014).
 
Si en els viatges anteriors hem vist els orígens de diferents fets que els han marcat al present o encara ho han de fer, ara toca viatjar a un possible futur pròxim on el món ha estat repartit per les faccions de malvats que ja coneixem. Només hi queda una tortuga viva, un vell Donatello. Afortunadament, quan les coses es compliquen, la Renet amb el seu bastó ja arreglat les retorna al seu temps. Seran els fets que succeeixin a partir d'ara, els que donaran lloc a un futur o un altre. Uns viatges temporals, en els quals les Tortugues han après algunes lliçons.

Núm. 38, 39 i 40 de Kevin Eastman, Bobby Curnow i Tom Waltz (guió), Mateus Santalouco (dibuix) i Ronda Pattison (color) (setembre, octubre i novembre de 2014). Aquests números corresponen a les tres darreres parts de quatre del desè arc argumental, New Mutant Order (Nou Orde Mutant)

En retornar a casa, les Tortugues i el Mestre Splinter, s'hi troben l'Slash que els informa que en Hob vol parlar amb ells. Quan  el convidat inesperat se'n va, discuteixen de com han de procedir, l'opinió majoritaria és la d'enfrontar-se al Clan del Peu, però en Donatello creu que té prioritat enfrontar-se a en Krang per així evitar la terraformació de la Terra. La discrepància d'opinions els separa. Tot seguit, l'Splinter, en Raphael i en Michelangelo i més tard també en Leo que vol parlar amb en Donatello, es troben l'Old Hob que els presenta dos nous mutants, el cranc ermità Herman i en Mondo Gecko. El colom Pete ha estat enviat a buscar nous espècimens, i vés per on es troba amb en Bebop i en Rocksteady. L'Angel s'entrena com a Nobody mentre algun l'observa.

Els dos mutants del Clan del Peu decideixen "afegir-se" al grup d'en Hob per veure que en poden treure, mentre qui observava l'Angel, també els observa. De bon matí, en Donnie se'n va a veure en Harold, on veu que els treballs amb el teletransportador no van amb el ritme que ell voldria, tot i estar prou avançat. Així, que mentre en Harold el completa, decideix centrar-se en el Metalhead. En Casey acollit pels O'Neil, comença a establir-hi una bona relació. Més tard, l'Angel coneix qui la seguia, la guineu Alopex. I arriba el moment esperat, quan en Hob, el seu exèrcit, l'Splinter i les Tortugues excepte en Donnatello, es troben cara a cara amb en Bebob i en Rocksteady, convidats per en Pete, i a pesar que tots són mutants, hi ha un petit problema, ells dos eren humans originalment, i per tant no entren en els plans que té en Hob, i comença una dura batalla on també s'hi afegiran l'Alopex i l'Angel com a Nobody. 

Certament, la batalla no serà pas fàcil pels nostres herois i aliats, costant molt de derrotar-los. En acabar l'Alopex declina l'oferta d'en Hob de format part del seu exèrcit, decidint fer equip amb l'Angel. En Casey accepta formar part del negoci que els O'Neil volen obrir. I en Donnatello que ha seguit el seu camí, envia en Metalhead a parlar l'altre gran enemic, l'Shredder, per tal d'aturar el, plans d'en Krang.


Tal com he dit abans, tot seguit en aquest volum, continua amb els capítols 41 al 44, però en la cronologia oficial hi té lloc l'entrecreuament amb els Caçafantasmes, així en parlaré breument. El títol oficial és Teenage Mutant Ninja Turtles/Ghostbusters, però Fandogamia va canviar l'ordre dels equips reanomenant-lo Cazafantasmas/Tortguas Ninja, donant prioritat a l'equip de qui publica els còmics.


Títol
: Cazafantasmas/Tortugas Ninja
Títol original: Teenage Mutant Ninja Turtles/Ghostbusters #1-4 (octubre, novembre i desembre de 2014 i gener de 2015)
Autors: Erik Burnham i Tom Waltz (Guió), Dan Schoening (Dibuix), Luis Antonio Delgado (Color)
Traducció de: Cristian Timoneda
Col·lecció: Linea Infinite
Publicat per: Fandogamia Editorial, setembre de 2017
Format: Rústic, 27x17 cm, 124 pàgines, Color
Preu: 12€

En aquesta aventura, tot provant el portal de teletransportació creat per en Harlod, tal com sabem, per tal d'infiltrar-se a Burnow Island, el que havia de ser un simple canvi de lloc, les quatre Tortugues Ninja, l'April i en Casey es veuen teletransportades al lloc on havien d'anar, però com veuran és d'una Nova York diferent, justament la d'una altra dimensió a causa d'un error. Però juntament amb ells sis també hi ha anat a parar un poderós ésser immortal anomenat Chi-you, germà de la Kitsune i del Rei Rata coneixem al volum 8 d'ECC de les Tortugues Ninja, que alliberat després de molts segles ara té ganes d'apoderar-se de la Terra encara que no sigui la seva. Afortunadament, aquesta Nova York també té els seus defensors, i aquest són els Caçafantasmes. Després d'una trobada molt confusa entre tots ells finalment, el grup de les Tortugues Ninja i els Caçafantasmes faran equip per aturar els plans d'en Chi-you que ha començat a posseir la gent, sent un d'ells en Casey Jones. Comença una aventura a contra-rellotge, ja no per alliberar els posseïts entre ells, en Casey, sinó també la mateixa existència del grup de les Tortugues perilla en aquesta dimensió. Una història amb alta tecnologia antifantasmagòrica i armes ninja per aturar un ésser immortal que prové del temps passat de la dimensió de les Tortugues Ninja.  

Quan vaig llegir aquest obra, quan es va publicar, moltes coses no les vaig entendre, per exemple qui és en Harold, el perquè del teletransportador o qui és en Chi-you, ara havent llegit els vuit volums anterior de les Tortugues Ninja, aquests aspectes i d'altres ara s'entenen perfectament.


Ara sí, continuem amb la resta d'aquest novè volum publicat per ECC.

Núms. 41, 42, 43 i 44 de Kevin Eastman, Bobby Curnow i Tom Waltz (guió), Cory Smith (dibuix) i Ronda Pattison (color) (desembre de 2014; i gener, febrer i març de 2015).  Aquests quatre números corresponen al l'onzè arc argumental, Attack on Technodrome (Atac al Tecnòdrom).
 
Ha arribat el moment pel doble atac que s'està preparant: els mutants contra el Clan del Peu i l'atac contra el Tecnòdrom. Però davant del que hi ha establert, hi haurà canvis, i en el fons, les diverses faccions en conflicte s'utilitzaran entre elles. A pesar de la mostra de disconformitat per part d'en Hob, les Tortugues no lluitaran amb els mutants contra el Clan del Peu, l'Splinter, sí. Elles atacaran el Tecnòdrom, i així s'esdevé. En Leo, en Raph i en Mike utilitzant el portal van a Burnow Island, i el següents a anar-hi també utilitzant-lo seran l'Shredder i els seus homes. Ara bé, intel·ligentment es queden amb en Donatello, en Rocksteady i en Bebop.

A Burnow Island, però el Clan del Peu seran rebuts per en Krang i els seus, coneixedors de la visita. El combat és imminent entre els dos bàndols. Les Tortugues s'infiltren al Tecnòdrom, però allà es troben amb en Baxter Stockman que ha seguit el seu pla a pesar del què havien acordat amb en Honeycutt. L'Stockman es vol apoderar de la poderosa arma. Al camp de batalla, en Krang que agafa avantatge sobre l'Shredder ferint-lo greument, s'assabenta dels plans de l'Stockman i se'n torna al Tecnodrom. Deixarà forà de combat l'Stockman, però les Tortugues aconseguiran derrotar-lo i gràcies a en Honeycutt evitar la terraformació del planeta, malgrat que l'illa sí que s'ha transformat. Així per evitar més morts de les que hi ha hagut, el Fugitoide retorna les Tortugues a casa.

L'illa ja és inevitable pels terrícoles, siguin humans o mutants, i creient que l'Shredder ha mort, en Bludgeon i en Koya se'n van, però ves per on, en Baxter que sempre té recursos, utilitzant els seus flyborgs, aconsegueix escapar-se mentre en Krang i les Tortugues lluitaven, i així emportar-se l'Shredder encara en vida cap a un destí desconegut.

En Honeycutt que malgrat ser un robot, té bon cor, i li diu a en Krang que ara Burnow Island serà un bon refugi pels utroms que ara hivernen, però ell no hi tindrà cap lloc. Així que posant-se en contacte amb la Dimensió X, robot i utrom hi fan cap, esdevenint el segon presoner dels neutrins. 

Mentre tenia lloc l'atac a Burnow Island, els mutants ataquen la seu del Clan del Peu, amb la Karai i en Hun al capdavant. El principal objectiu del gat és obtenir més mutagen i quan el troba ordena anar-se'n, deixant el mestre Splinter lluitant contra la Karai, amb una conversa sobre el que realment vol qui fou en Hamato Yoshi envers el futur del Clan que ell n'havia sigut membre. Però per sort, l'aparició de l'Angel "Nobody" i l'Alopex, farà fugir la Karai. En Hun que havia estat derrotat per l'Slash, no n'hi ha ni rastre. Llavors en Harold, els avisa que tornin de seguida a casa seva, trobant-se amb un panorama desolador, i quan ja hi siguin, serà quan apareixeran les altres tres Tortugues veient l'espantós resultat del què ha succeït. Anant una mica enrere en el temps, mentre en Krang i l'Shredder lluitaven cara a cara, en Saki s'adona que ha estat traït, i així dóna l'ordre. En Bebop i en Rockstready ataquen en Donatello, i malgrat que en Harold utilitzi en Metalhead, és inevitable el ha de passar, i el que acabaran trobant tothom quan tornin. Tristesa i fúria són els sentiments de la darrera vinyeta d'aquest volum.


 
Després d'un vuitè volum on vam veure com el retorn a Nova York va ser més mogut del que s'esperaven. Ningú va parar quiet i tots van fer els seus moviments: El trencament definitiu entre pare i fill Jones, en Harold i els seus nous invents, dos nous mutants, la definitiva declaració de guerra entre l'Shredder i en Krang, i en especial les noves versions de personatges que al seu dia van fer aparició a la sèrie original: la Renet, l'Angel esdevenint Nobody i un Rei Rata amb una magnífica primera aparició. En aquest novè volum, a través de viatges temporals hem vist els orígens de molts elements del present. He vist com en l'Old Hob crea el seu propi exèrcit de mutants, i finalment tenim l'atac al Tecnòdrom, amb un resultat gens volgut i esperat pels nostres protagonistes. Un moment final impactant pels personatges i per nosaltres, els lectors.

Argumentalment, no cal la lectura de l'entrecreuament amb els Caçafantasmes, al cap i a la fi és un extra dins les complexes aventures de les Tortugues, però aixi i tot, al capítol 41 se'n fa referència, i evidentment el recomano.

Com sabem de portades de capítols n'hi ha més d'una, així abans de cada capítol, hi tindrem la seva portada oficial i la seva alternativa. Al final de volum, hi tenim  la portada del desè volum recopilatori original, de l'arc argumental de New Mutant Order, de Mike Henderson, i també dues portades alternatives dels números 39 i 44, de Ulises Farinas i Tad Galusha, respectivament.
 
Sent la periodicitat d'aquesta sèrie bimestral, el desè volum pendent de llegir, va sortir a l'agost, i l'onzè volum ja el tenim programat per l'octubre.