dilluns, 27 de novembre del 2023

Les aventures d'en Massagran vol. 2

Títol: Les aventures d'en Massagran vol. 2
Autors: Ramon Folch i Camarasa (guió) i Josep M. Madorell (dibuix), basant-se en les novel·les de Josep M. Folch i Torres
Publicat per: Combel Editorial, setembre de 2023
Format: Cartoné - 19,7 x 25,7 cm - 272 pàgines - Color
Preu: 32 €
 

 


Durant molt de temps, viatjar a llocs més o menys llunyans era quelcom que només feien els exèrcits, comerciants, aventurers i exploradors de tota mena, o aquella població civil que per qüestions diverses abandonaven a la seva terra natal i s'establia a terres llunyanes. Resumint era quelcom que només aquells que econòmicament s'ho podien permetre o per una forta obligació, portaven a terme. Pel gran gruix de la població no era doncs el més normal, anar-se'n fins als confins del món conegut. Per tant, una manera de conèixer que hi havia més enllà del que del territori que coneixien era la literatura, especialment les novel·les d'aventurers.

D'exemples no en falten, per posar-ne algun de conegut, al segle XIX, podem mencionar La volta al món en vuitanta dies de Jules Verne, i al llarg del segle XX, fent el salt al còmic tenim Les aventures d'en Tíntin d'Hergé i Corto Maltès d'Hugo Pratt. D'aventurers i viatgers de ficció, la literatura n'està plena. Però no cal recórrer a la literatura estrangera sigui quin sigui el seu format per trobar aquesta mena de personatges i les seves respectives aventures.

La llengua catalana també té els seus autors i el corresponents viatgers de ficció. Segurament molts coneixerem el nom de Josep Maria Folch i Torres per ser el creador l'any 1916 d'Els Pastorets o l'adveniment de l'infant Jesús, una de les versions dels Pastorets més representades durant les festes de Nadal. Escombrant cap a casa, els Pastorets de Calaf, és una de les representacions més emblemàtiques del text de Folch i Torres. Però aquest autor, que va viure a cavall entre el segle XIX i el segle XX, també fou cèlebre per la creació el 1910 d'Aventures extraordinàries d'en Massagran, que foren continuades per Noves aventures d'en Massagran, obra publicada com a fulletó a la revista En Patufet i comptant amb il·lustracions de Joan Junceda.

Molts anys més tard, el seu fill Ramon Folch i Camarasa recuperaria en Massagran i l'adaptaria en format còmic comptant amb en Josep Maria Madorell com a dibuixant, basant-se aquest en en Junceda. Del 1981 al 2002, se'n van publicar 15 àlbums, publicats per Editorial Casals, estant els dos primers basats en l'obra original. 

Molts segurament vam conèixer en Massagran per la sèrie d'animació que TV3 va emetre els anys noranta del segle XX, com justament és el meu cas. Però també ha estat adaptat al teatre, amb versions el 1913, el 1920 i més recentment el 2005. 

Com veieu és un dels personatges de ficció més estimats de la nostra literatura, i és per això que des de Combel Editorial, segell de Casals, ha recuperat conjuntament amb la Fundació Folch i Torres, la sèrie de còmics en tres volums recopilatoris, sortint els dos primers aquest passat setembre. 

Així després de la lectura del primer volum, ha tocat la lectura del segon, que com el seu predecessor compta amb el mateix prefaci d'Oriol Izquierdo Llopis, president de la Fundació Folch i Torres, i amb el mateix pròleg de Xavier Graset, periodista i escriptor.

Aquest segon volum recopila els següents cinc àlbums originals de Les aventures d'en Massagran
 

En Massagran i el bruixot blanc (1987)

El dia que en Massagran surt de l'hospital per culpa d'un gra que tenia al nas, rep la visita dels familiars del Dr. Gilbert, treballador de l'hospital acusat injustament d'un crim que no ha comès, amb la intenció de convèncer-lo per anar-lo a cercar. En Massagran aconsegueix aconseguir la confessió de qui ha orquestrat que el Dr. Gilbert hagi fugit, i ara toca el torn d'anar-lo a buscar per restaurar el seu honor. Així que en Massagran, l'Oncle Pere, l'Elisabet, l'esposa del doctor i en David, el seu fill, s'embarcaran cap a l'arxipèlag del Tauró, a la Piranèsia. 

En aquesta aventura, apareixerà per primer cop el lloro d'en Massagran, i juntament amb el lleó seran batejats, el primer, Pim i el segon, Pam.


En Massagran a Pagui-Pagui
(1988)

En Massagran ajudarà a Herr Klein a salvar el circ del qual és propietari, però per aconseguir-ho haurà d'aconseguir animals, ja que els que tenia els ha hagut de vendre tots. Per això, juntament amb el senyor Escanya, l'inversor del circ, faran cap a les selves de Pagui- Pagui, per trobar nous animals, però només aquells que vulguin venir amb ells de bon grat, segons tal el nostre protagonista posa com a condició.

En Massagran i els Pells-Roges (1989)

Un nadiu de les grans prades nord-americanes arriba sense voler-ho a Barcelona. En Massagran veient-lo desorientat, i salvant-lo de la resta de la gent, se l'emporta a la seva masia. Un cop allà també hi farà cap el Doctor Pattum, que vam conèixer a l'aventura El quadrat màgic, i els tres, en Massagran, el Dr. Pattum, i en Núvol Lleuger, tal com es diu el pell-roja, travessaran l'Atlàntic per anar a les praderies d'on ell és originari per ajudar-lo a complir la seva missió i així salvar la seva gent d'uns malvats rostres pàl·lids.En Massagran i els Pirates (1990)

Al port de Barcelona, hi ha un vaixell pirata, més ben dit una reconstrucció, on la gent pot visitar-lo. Quan aquest se'n va del port, en Massagran i els seus tres companys animals, hi queden embarcats accidentalment, descobrint que la tripulació en realitat és pirata i que ara podran complir el seu somni de ser-ho. En Massagran per salvar la seva pell i dels seus amics haurà d'esdevenir pirata, però com veurà tot es complicarà.


Els Jocs Olímpics d'en Massagran  (1991)

Fent vida tranquil·la a la seva masia, en Massagran rebrà d'una manera molt peculiar, la visita de dos grecs, un avi i un net, sent el primer el propietari d'un negoci navilier, que convencerà el nostre protagonista perquè vagi amb ells fins a Grècia per salvar el seu negoci. Un viatge que farà de gust el nostre protagonista havent llegit un llibre sobre els Jocs Olímpics de l'Antiga Grècia, i que ara en aquesta ocasió, uns nous jocs seran necessaris per salvar el negoci del seu nou amic grec.

Evidentment, és petit homenatge, al que llavors, serien els Jocs Olímpics de Barcelona de 1992.


En Massagran és un mariner que s'acabarà envoltant de tota mena de peripècies al llarg dels seus viatges, trobant-se tota mena de problemes que resoldrà amb esforç, enginy i com he dit més amunt amb l'apreciable ajuda dels seus inestimables companys: el lloro Pim, el lleó Pam i el gos Pum. És també un peculiar heroi, sense voler-ho ser, molt amistós i sempre intentant ser positiu. Així amb el seu humor característic, en Massagran ens farà riure veient com se les pensa per resoldre les dificultats amb què s'anirà trobant.


Però tal com veurem, i com passa amb altres obres, és un producte que mostren uns temps passats, l'obra original és de principis del segle XX, i per tant els còmics així ho reflecteixen. Així se'ns mostrarà els tòpics eurocentristes d'aquells anys i, per tant, del pensament colonial de llavors. És doncs el reflex d'una època. 

La recuperació en volums recopilatoris de Les aventures d'en Massagran, per part del segell Combel del grup Casals, amb col·laboració de la Fundació Folch i Torres, és una perfecta ocasió per donar una nova vida a un dels personatges rellevants de la història de la literatura catalana. I de moment, ja podem gaudir dels dos primers volums recopilatoris, esperant el tercer per l'any vinent 2024.