diumenge, 19 de novembre del 2023

Un estiu a Tsurumaki

Títol original: Tsurumaki machi natsu jikan (つるまき町 夏時間)
Autor: Shinya Komatsu
Traducció de: Pol Roca (Daruma SL)
Publicat per: Kaji Manga, setembre de 2023
Format: Rústic amb sobrecobertes - 12,8 x 18,2 cm - 208 pag. aprox. - B/N
Número de volums: 1
Preu:
9 €




 
 
Fou el passat maig d'enguany, quan Kaji Manga, el segell de manga en català del Grup Enciclopèdia, va anunciar Un estiu a Tsurumaki, el qual el seu nom original és つるまき町 夏時間, o Tsurumaki machi natsu jikan, que podríem traduir com Un temps d'estiu al poble de Tsurumaki.  Previst que sortís el juliol, coincidint amb l'estació del títol, finalment va sortir a mitjan setembre.

Un estiu a Tsurumaki, és obra de Shinya Komoatsu, que es va publicar a la revista Comic Bunch de l'editorial Shinchosa, del juliol de 2014 al juliol de 2015, recopilant-se els seus dotze capítols en un únic volum.

En Mitsuru Mikuru és un estudiant de primària que viu al poble de Tsurumaki. El darrer dia d'escola abans de les vacances d'estiu, en anar-se'n cap a casa, es descuida la motxilla a l'escola, i quan hi torna, comença a parlar per primer cop amb els follets que viuen al jacint d'aigua que hi ha la seva classe. Ajudarà a portar la planta amb els follets, a un riu proper, ja que els follets volent arribar fins a l'Amazones. I pel fet que els rius estan connectats amb les mars i oceans, creuen que hi podran arribar.

Aquesta serà la primera aventura de moltes que en Mitsuru, viurà aquest estiu. I és que aquesta estació, és per viure'n moltes. Però el que no es pensava pas, que saber parlar amb els follets de les planetes. I és que dies després, les plantes de Tsurumaki, sent-ne el km. 0, i tot estenent-se, començaran a fer coses anormals com créixer desmesuradament. Conèixer els seus remots orígens, serà clau per descobrir que està passant amb les plantes del seu entorn, situació que va esdevenint problemàtica, i així poder-ho solucionar.

Però a part de l'estrany misteri de les plantes, en Mitsuru, com un nen normal, li agrada fer coses dels nens de la seva edat, com jugar amb la consola, sortir amb els amics, col·leccionar adhesius, i clar no fer els deures. Per tant, aquesta història de misteris vegetals, es combinarà amb la vida quotidiana d'aquest petit nen, la seva família i els seus amics i coneguts, fent una història ben bonica amb personatges molt entranyables.

Curiosament, al Japó, es va publicar en una revista seinen, però com veure'm és més aviat un kodomo, o sigui destinat a un públic infantil. Però independentment d'això, petits i grans gaudirem d'aquesta obra molt tendra.

L'edició segueix la línia del que ja s'ha publicat. Rústica i cosida, amb sobrecobertes, i en aquest cas amb cobertes a tot color, amb la il·lustració ocupant-les senceres, tant sobrecobertes com cobertes. En aquesta s'hi mostra el mateix lloc, sent la gran diferència la mida que tenen les plantes, és el gran misteri que viurà en Mitsuru durant aquest estiu a Tsurumaki. A més com a extres, hi ha una doble pàgina amb tots els adhesius que col·lecciona en Mitsuru, i una altra doble pàgina amb tots els personatges que apareixen a la història.

Fins al dia d'avui, Kaji Manga ha finalitzat Dodoma, Grendel, Joc d'heroïnes, totes de tres volums,  Un estiu a Tsurumaki, sent un volum únic, i tenint en curs, orange, de la qual n'ha sortit tres volums del set que té.

Justament, l'editorial va publicar un comunicat el passant juliol tot dient que com que no podien complir el pla de llançaments previst, abaixaria el ritme per ajustar els seus engranatges i així poder donar estabilitat de les novetats. Això ja va provocar l'ajornament d'aquesta obra protagonista d'aquesta ressenya, però és que des del juliol, Kaji Manga no ha tornat a dir res més, ni la sortida d'aquest volum únic el passat setembre, que ho vam saber per terceres persones. Així, que de la continuació d'orange com les estrenes dels altres títols anunciats, Kijin Gentosho, Badducks, GokushufudouMina Soko Nite, aquest darrer anunciat el passat abril, tampoc no en sabem res. Ens arriben diverses informacions que envolten el Grup Enciclopèdia pel que fa als problemes de la seva distribuïdora Àgora, però els seguidors i lectors que hem donat la bona acollida a Kaji, i que en el comunicat també agraeixen, voldríem que es tornés a manifestar, i així no haver d'especular.