dissabte, 2 d’agost de 2014

Doctor Who: Els especials de "El Dia" i "El Temps" del Doctor

Després de la 7a temporada de Doctor Who, en Matt Smith protagonitzaria els seus últims dos especials com a Onzè Doctor. Amb aquests dos s'acaba la seva etapa per obrir-ne una altra. Comencem pel primer especial.

The Day of the Doctor (El Dia del Doctor)

El 23 de novembre de 1963 es va emetre el primer episodi de la sèrie Doctor Who. El 23 de novembre de l'any passat doncs se celebrava el 50 aniversari, i la millor manera de celebrar-ho era emetent un episodi especial, que fou i és titulat The Day of the Doctor (El Dia del Doctor).

A llarg d'aquestes 7 primeres temporades de la nova etapa de la sèrie una dels temes més comentats i tractats ha estat la Guerra del Temps entre els Senyors del Temps i els Daleks. Amb el Novè Doctor, se'ns deia que ell havia provocat la destrucció de la seva gent i amb el Desè Doctor en el seu darrer especial La Fi del Temps, els Senyors del Temps en l'últim dia de la Guerra utilitzen l'Amo per portar Gallifrey a la Terra. Ara amb The Day of the Doctor tocava explicar que havia passat a l'últim dia de la Guerra del Temps, com va acabar.

Recordo que al darrer episodi de la 7a temporada, The Name of the Doctor (El Nom del Doctor), al final d'aquest apareixia un misteriós Doctor que forma part del passat de l'Onzè. Bé, doncs aquest Senyor del Temps que no utilitza el nom "Doctor" fou el que va lluitar a la Guerra del Temps, de qui el fet que trenques la promesa lligada al nom "Doctor". Però d'on surt aquest Doctor de la Guerra (The War Doctor), tal com se'l coneix? Això ho sabem d'un episodi especial d'uns 7 minuts que és una preqüela d'aquest especial del 50 aniversari: The Night of the Doctor (La Nit del Doctor).

Doctor de la Guerra vell
En aquest episodi se'ns revela que prové de la regeneració del Vuitè Doctor (Paul McGann). Aquest Doctor, on fins al moment la seva primera i única aparició televisiva havia estat a la pel·lícula Doctor Who, li ha passat el temps i ha viscut la seves pròpies aventures, i ara es troba en plena Guerra del Temps el qual ell ha evitat involucrar-s'hi. Però per una sèrie de circumstàncies s'estrella amb el Tardis junt amb una altra nau especial a Karn, morint-hi, però la Germandat (femenina) de Karn el reviuen temporalment, i allà ha de prendre una decisió, o morir definitivament o beure un dels elixirs que li ofereixen i esdevenir un nou Doctor. Després de donar-hi voltes decideix involucrar-se a la Guerra i com tal decideix esdevenir deixar de ser un "doctor" i esdevenir un "guerrer", així beu es beu l'elixir adequat regenerant-se en la versió jove del "Doctor" que es troben l'Onzè i la Clara a la línia temporal del Doctor a Trenzalore. 

Vuitè Doctor gran
Vuitè Doctor regenerant-se
Doctor de la Guerra jove
Sense entrar en les complexitats argumentals de l'Especial 50è Aniversari, degut als embolics temporals propis d'aquesta sèrie, l'Onzè Doctor inicialment es retrobarà amb el seu antecessor, el Desè Doctor (David Tennant) i després aquests dos amb amb el Doctor de la Guerra, tots tres provenint de la seva pròpia línia temporal les quals no estan sincronitzades. L'Onzè prové del Londres del present trobant-se a la National Gallery, el Desè de l'Anglaterra de 1562, i el Doctor de la Guerra evidentment de la Guerra del Temps a Gallifrey en el seu últim dia. 


 Per part del Desè Doctor recordo que a la tercera temporada de la sèrie quan té la Martha Jones com a companya, viatja a Londres del 1599 on coneixen en William Shakespeare. Al final de l'episodi apareix la reina Elisabet I que vol la mor del Doctor, tot i que aquest encara no la coneix. Els motius els coneixerem ara, on el Desè Doctor es casa amb una jove Elisabet I, i amb tot d'embolics pel mig. En la línia temporal d'aquest doctor, aquests esdeveniments estan situats després de l'Especial de Tardor de 2009 Les aigües de Mart, abans doncs del seu darrer enfrontament amb l'Amo en el seu darrer especial La Fi del Temps

Ja situats els Doctors, anem al tema principal. Ens trobem al que és l'últim dia de la Guerra del Temps, el Doctor de la Guerra es proposa a activar una arma en forma de caixa, anomenada El Moment, amb que destruirà tot Gallifrey, Senyors del Temps inclosos, i els Daleks que envolten el planeta. Però el Moment té consciencia pròpia que es manifesta amb una cara que coneixerà el Doctor (com a Novè) al futur, la de la Rose Tyler en versió Llop Ferotge.


El Moment només visible per aquest Doctor serà com l'angelet i dimoniet que el guiarà en el que ha de fer amb l'arma. A partir d'aquí serà com es coneixerà el seus dos successor i amb diversos embolics entremig, serà quan els tres hauran de decidir que han fer amb la Guerra del Temps. Sembla que estan a punt de destruir-ho tot, però unes paraules en el moment just de la Clara, donen a lloc una idea no tant dràstica. Desactiven el Moment i porten a terme la nova idea: Congelar, aïllar Gallifrey en un moment en el temps en un univers de butxaca. Quan el planeta desapareixes, la flota Dalek s'autodestruiria a si mateixa. Comunicant-ho al consell de guerra dels Senyors del Temps, els tres Doctors amb els seus Tardis envolten el planeta, afegint-s-hi també tots els altres Doctors, del Primer al Novè, en total 12. Però llavors n'apareix un altre, un futur Doctor.


Així aquests tretze Doctors units porten a terme el pla correctament. Com que les línies temporals de cada un d'aquells no estan sincronitzats, en tornar els seus respectius temps cap d'ells se'n recordarà, exceptuant l'Onzè (i s'entén que també el futur Doctor).

Aïllat Gallifrey en un univers paral·lel, els tres Doctors protagonistes s'acomiaden des de la National Gallery. El primer en marxar és el Doctor de la Guerra que en entrar al Tardis s'iniciarà la seva regeneració donant lloc al Novè Doctor (Cristopher Eccleston), el qual no tenint cap record d'aquest dia, es pensarà que ell va provocar la destrucció de Gallifrey. 


El següent a marxar és el Desè Doctor dient un "No me'n vull anar", que utilitzarà al final de la seva vida abans de regenerar-se a l'Onzè Doctor. 


L'Onzè Doctor contemplant una pintura sobre la caiguda de Gallifrey, se li presenta el Conservador (The Curator) del museu que té una forta retirada al que fou el Quart Doctor (Tom Baker) però més vell. Aquest li diu al Doctor que el nom real de la pintura  és "Gallifrey Falls No More" (Gallifrey mai més cau). El Doctor s'adonat-se el planeta està realment salvat en algun lloc, arribant a la conclusió que la seva missió es retornar Gallifrey al lloc que li pertoca al l'Univers. Un cop a dins del seu Tardis, l'Onzè Doctor parla dels seus somnis, de quin és el seu camí, i dient que ara ja sap on va. Ha trigat moltes vides en saber-ho, però que ara és hora de tornar a casa, de tornar a Gallifrey.

Escena final: Els 12 primers Doctors.
A al darrer de tot el Primer Doctor.
Al davant fent un arc, d'esquerra a dreta:
Segon, Quart, Sisè, Vuitè, Guerra, Onzè, Desè, Novè, Setè, Cinquè i Tercer


The Time of the Doctor (El Temps del Doctor)

Per Nadal de 2013 es va emetre el seu corresponent especial, anomenat The Time of the Doctor (El Temps del Doctor).

Un planeta està envoltat de naus especials de diferents espècies i entre elles hi ha el Tardis i el Doctor. El motiu és que està món en surt un missatge indesxifrable però que ha atret a tothom. A més el planeta està protegit per una barrera per evitar que ningú hi entri. Daleks, Ciberhumans, Sontarans, entre d'altres estan a l'aguait. En mig de l'aventura en saber qui hi ha acudit rep una trucada de la Clara demanant-li que sigui faci el paper de xicot seu al sopar de Nadal. El qual ell educat es presenta a la cita nadalenca coneixent el seu pare Dave, la seva àvia i una amiga de la família.


Fetes les presentacions, un cop al Tardis, el Doctor i la Clara van a l'orbita del planeta. El Doctor que posseeix un cap de ciberhumà anomenat Handles (Manetes) diu que la transmissió prové de Gallifrey però aquest planeta no ho és. Després d'això són convidats a la Nau Papal de l'Església comandada per la Mare Superiora Tasha Lem, que són qui han posat la barrera la planeta. En que ella i el Doctor discutiran sobre la transmissió. La Clara per la seva banda veurà i oblidarà els Silents que hi ha a la nau.


La Clara i el Doctor són teletransportats al planeta on es troben enmig d'una emboscada dels Àngels Ploraners que han traspassat la barrera, per sort el Senyor del Temps fa venir el Tardis, salvant-los. Així s'acosten a un poble que resulta dir-se Nadal, on hi coneixen una parella que els hi diu que el planeta està envoltat per un "camp de la veritat" que es fa més fort al voltant del campanar. Així doncs hi entren i el Doctor hi troba una cosa que feia temps que no veia: Una última esquerda en el temps.


El Doctor li explica a la Clara la seva història amb les esquerdes, sent la d'aquí una supervivent de l'explosió del Tardis. El Doctor s'adona que a l'altra banda de l'esquerda hi ha algú, i confirma amb en Handles que el missatge és gallifreyà, a més aquest  finalment  desxifra el missatge. Està format per tres síl·labes, és una pregunta i diu: Doctor Who? La pregunta més antiga de l'Univers. Per tant arriben a la conclusió a l'altra banda de l'esquerda hi ha Gallifrey i el Senyors del Temps aïllats en l'univers de butxaca, que pretenen tornar a través d'aquesta. Si el Doctor diu el seu nom real, ja que no pot mentir, pel camp de la veritat, els Senyors del Temps seran capaços del tornar i la Guerra del Temps es reiniciarà. Sabent doncs el que pot passar, el Doctor enganya la Clara fent-la tornar al Tardis que en posar un artefacte al carregador del tornavís, la màquina torna al moment pel Sopar de Nadal, però aquesta un cop fora i adonant-se de tot, abans que es desmaterialitzi s'hi aferra fortament per fora.

Llavors la Tasha Lem es posa en contacte amb el Doctor mitjançant un holograma al seu. Davant la situació, el Doctor li pregunta com se diu el plaenta i ella diu: Trenzalore. Així doncs aquest és una versió anterior del que vam conèixer a The Name of the Doctor. Davant de tot plegat el Doctor decideix proclamar-se protector del poble de Nadal i del planeta Trenzalore. Així començarà una batalla en solitari davant els enemics que hi ha al cel, sabent que la Clara està salvada. Per la seva banda l'Esglesia canvia de fe. A partir d'ara es dedicaran a que el Doctor mantingui el silenci, per tan no reveli el seu nom. Es proclama "Silence will fall" (El Silenci caurà / Es farà el Silenci).

Així passen 300 anys, en que el Doctor i ha defensat el poble dels enemics, amb la col·laboració de l'Església. No sempre ha lluitat si no que també ha fet amistat amb la gent del poble. I un dia escolta el so del Tardis que retorna, juntament amb la Clara, el qual se'l troba força envellit, clar ja que per ell han passat 300 anys.


Van fins al campanar on el Doctor viu, allà en Handles menciona que té un error de funcionament i el qual moments després de funcionar. El Doctor li dóna les gràcies. Arriba l'alba al planeta que dura pocs moments. Serà llavors que el Doctor li explica un Senyor del Temps només pot tenir 13 vides/cares i 12 regeneracions, i ell ja ho ha esgotat tot, és l'últim del Senyor del Temps anomenat Doctor. Fent comptes fins a ells són onze Doctors amb un numeració i un amb sense, per tant això dóna dotze Doctors i onze regeneracions. Que ens falta, doncs? Recordem que el Desè Doctor en l'afer de la Terra i altres mons robats pels Daleks, va ser atacat greument per un Dalek. Així va iniciar una regeneració però sense completar-se es va curar però sense canviar d'aspecte. El Desè doncs va utilitzar dos regeneracions, aquesta i la que dóna lloc a l'Onzè. En comput final  tenim 12 cares i dotze regeneracions.

El Doctor explicant les regeneracions
Tot seguit els dos pugen amb el Tardis a la Nau Papal, havent-se reconvertit la institució com a Església del Silenci, la qual coneixem de la sisena temporada, idea provenint ja del cinquena. Ara després de tres-cents anys, el Doctor entén que són els Silents, sacerdots confessionals creats a partir de l'enginyeria genètica, en que els membres de l'Església s'hi poden confessar i després oblidar. Un cop amb la Tasha, aquesta explica que una facció de l'Església s'ha escindit anomenada Capítol Kovarian, el qual la seva funció és que el Doctor arribi a Trenzalore. També explica que van fa tres dies van ser atacats pels Daleks i llavors s'adona que està morta. Es llavors quan es revela que tota la tripulació s'ha convertit en titelles Daleks, una trampa pel Doctor. Acorralats pels Daleks, el Doctor ja tornar del subconscient la Tasha, dominat el cos, la qual destrueix els Daleks que hi ha amb ells, i seguidament el Doctor i la Clara s'escapen amb el Tardis. Un cop a dins la Clara va a veure un indiot que s'ha estat cuinant, quan el Doctor surt del Tardis. Quan la noia en surt, amb l'indiot a les mans veu que és a la Terra però immediatament el Tardis marxa. La Clara no té cap mitjà de retorn. Ha estat enganyada per segona vegada.

A Trenzalore, el Doctor juntament amb l'Església continua amb al seva lluita contra les forces enemigues durant força anys, només resistint els Daleks. Cauen molt víctimes però el Doctor continua intocable.

La Clara trobant-se al sopar de Nadal amb la seva família escolta els sons del Tardis, sense pensar-ho hi va, trobant-se que la Tasha es qui condueix.  Altre cop al poble de Nadal, la Clara es troba amb un Doctor molt i molt envellit, a punt de morir.


Els Daleks estan preparats per fer l'assalt final. El Doctor a les portes de la mort per causes naturals, després de 900 anys a Trenzalore no té cap més pla. Només una cosa els podria parar i és que tornessin els Senyors del Temps però això sucumbira l'Univers en un infern. S'acomiada de la Clara, la seva noia impossible, i se'n va a l'encontre dels Daleks que ja han iniciat el seu atac final. Llavors la Clara a través de l'esquerda,  dius als Senyors del Temps el nom real del Doctor no és la resposta correcta a la seva pregunta, si no que és "Doctor" aquest és el seu nom, i que si s'estimen al Doctor, que l'ajudin. Llavors l'esquerda es tenca.


A dalt del campanar el Doctor està a punt de morir, quan una esquerda s'obre al cel, del qual en surt una energia que el Doctor absorbeix per la boca. Llavors el Doctor sap que passa, els Senyors del Temps li han concedit un nou cicle de regeneracions, 12 més per utilitzar. El Doctor salta i balla pel que està succeint, mentre els Daleks se'n burlen, ja que ells es pensen que ja no es pot regenerar. Però llavors toquen les 12 al rellotge del campanar, i comença el seu proces de regeneració, els Daleks entren en pànic veient la veritat. Intuint el que està a punt de passar tothom del poble de Nadal, habitants i soldats de l'Església es refugien a les cases. Llavors el Doctor allibera una gran quantitat d'energia regenerativa provocant una forta explosió destruint els Daleks inclosa la seva nau. Hi ha una gran ona explosiva fent-ho tremolar tot.


Un cop retorna la tranquil·litat al poble de Nadal, la Clara torna al Tardis on es troba amb el Doctor però rejovenit, que li diu que la regeneració està en procés, consolant la Clara pel canvis que hi puguin haver. La ma del Doctor torna a brillar.


Llavors apareix una petita nena corrent, és l'Amelia Pond. El Doctor li explica que ella fou la primera cara que veié la seva cara. Després apareix com a adulta, acostant-se a ell, acariciant-lo i dient-li "Home esparracat, bona nit". I quan ell l'acaricia s'adona que era una tot era il·lusió.


A punt pel canvi immediat el Doctor es treu el seu corbatí. La Clara amb llàgrimes s'acosta a ell, qui li aproxima la seva ma brillant quan llavors té lloc el canvi. D'aquesta manera en Matt Smith dóna el relleu a Peter Capaldi com nou Doctor, el Dotzè Doctor


D'ell tal com ja sabem de l'especial anterior, The Day of the Doctor, en algun moment del seu futur, s'uniria als seus predecessors enviant Gallifrey a un univers de butxaca.

En Peter Capaldi ja el coneixíem d'altres moments de l'Univers de Doctor Who. A la quarta temporada de la sèrie va tenir el paper de Caecilius a Els Focs de Pompeia, i per altra banda a Torchwood: Els nens de la Terra va protagonitzar el paper de John Frobisher.

I ara esperar el proper dissabte 23 d'agost, dia que s'estrena la 8a temporada de Doctor Who