diumenge, 14 de desembre del 2014

Katsura Akira

Títol: Katsura Akira - Masakazu Katsura x Akira Toriyama. Historias Cortas
Títol original: Katsura Akira - Katsura Masakazu x Toriyama Akira. Kyosaku Tanpenshu (カツラアキラ 桂正和×鳥山明 共作短編集)
Autors: Masakazu Katsura (dibuix) i Akira Toriyama (guió)
Publicat per: Editorial Ivrea, octubre de 2014
Format: Rústic amb sobrecoberta, 11.5 x 17 cm, 200 pàgines, B/N
Preu: 8€ 

Katsura Akira és un volum que recopila dues històries curtes de Masakazu Katsura i Akira Toriyama, el primer com a dibuixant i el primer com a segon. Quan es va saber que estava llicenciat a Espanya, en un principi es va pensar que la seva publicació aniria a càrrec de Planeta deAgostini, ara Planeta Cómic, qui publica les obres de Toriyama, i que també en diferents èpoques ha publicat també obres d'en Katsura, sent el més recent la kanzenban de I's del gener de 2010 al febrer de 2012,  però al final la llicència va recaure a l'editorial d'origen argentí Ivrea, i és que quan EDT va perdre les llicències de Shueisha, el manga Zetman de Masakazu Katsura va anar a parar a mans d'aquesta editorial. Sobre en Katsura, només el conec per l'adaptació animada d'una de les seves obres, DNA2, gràcies a la seva emissió en català.

Sent Katsura Akira novetat del passat Saló del Manga, en anar-hi el vaig comprar, que per cert, és el primer manga que tinc d'Ivrea. Les dues històries que recull són Sachie Goo!! (さちえちゃんグー!!, Sachie-chan Gû!!) i Jiya, mangas d'un i tres capítols respectivament. Anem a veure-les.

Sachie Goo!! (さちえちゃんグー!!, Sachie-chan Gû!!) és va publicar a la Jump SQ l'any 2008. En aquesta, uns extraterrestres arriben a la Terra on recluten dos joves forts per que derrotin uns individus que destorben la pau del seu poble. El primer en ser reclutat és en Zarido, el següent és la Sachie.
És una història senzilla en la que s'hi introdueixen els anomenats patrullers galàctics que si que tindran una importància a la següent obra.

Jiya (ジヤ, Jiya) fou publicada a la Young Jump entre 2009 i 2010. En Jiya és un patruller galàctic que arriba a la Terra buscant un company seu. Coneixerà dos humans dels quals n'aprendrà moltes coses, la Kaede i el seu xofer Yukio Kyumonji, i a més es trobarà que la pau del planeta està pertorbada per el vampir Vanpa i les seves puces gegants.
Presenta més acció que l'obra anterior i amb alguna que escena pujada de to. 

Les històries dels patrullers galàctics però no s'acaben aquí, n'hi ha una tercera: La més recent obra d'Akira Toriyama, Jaco The Galactic Patrolman. Tal com indica el mateix nom, el seu protagonista, en Jaco, és un patruller galàctic. A més aquesta obra té la peculiaritat que és una preqüela de Bola de drac. Aquest nou treball de Toriyama, aquest sí, està llicenciat per Planeta Cómic i ens arribarà l'any que ve en català .

L'edició d'aquest volum està molt ben cuidada amb tot tipus de detall, llastima però de les pàgines en color, que estan en blanc i negre. A part de les dues històries, el volum es complementa amb els dissenys originals d'en Toriyama que en Katsura adaptaria al seu estil, així doncs també s'inclouen el seus propis dissenys, i finalment hi ha una doble entrevista al dos autors.

Una obra recomanada pels seguidors d'aquests dos grans autors que fa anys i panys que es coneixen, i que com ja he mencionat es un tast previ de cara la propera publicació de Jaco The Galactic Patrolman.

1 comentari:

Moroboshi ha dit...

Precisament en feia una ressenya al meu bloc fa poc :)

Va ser una agradable sorpresa, malgrat que no les tenia totes quan es va saber que la portaria Ivrea. Per sort, i és una gran sort, la traducció està per sobre de la mediocritat farcida d'errors dels textos que ens trobem a la majoria de mangues d'aquesta editorial.

Les històries que recull el volum, com bé dius, són dues, així que aquest subtítol d'"Historias cortas" s'admet tècnicament però és una mica exagerat. I estan força bé, sobretot la d'en Jiya, que fa pensar que estem davant d'una història curta d'en Toriyama gràcies a la gran feina d'en Katsura a l'hora de plasmar els seus guions.

Me n'esperava menys i m'alegro d'haver-me equivocat.