dijous, 10 de març del 2016

Mitja guerra (El mar Trencat 3)

Títol: Mitja guerra
Títol original: Half a war
Autor: Joe Abercrombie
Traducció de: Mireia Alegre Clanxet i Imma Estany Morros
Publicat per: Rosa del Vents (Penguin Random House), 1a edició gener de 2016
Format: Rústic amb solapes, 14.1x21,6 cm, 458 pàgines
Preu: 18,90€

A Mig món vam veure com el pare Iarvi feia mans i mànigues per aconseguir aliats per combatre l'Alt Rei i l'àvia Wexen de Casa Skeken i així poder culminar la seva venjança particular. Amb una fràgil aliança entre Gettland, Vasterland i Throvenland, les primeres batalles ja s'han succeït. I així comencem Mitja guerra, la tercera i última part de la trilogia El mar Trencat, que es va posar a la venda el passat mes de gener.

De la fràgil aliança, és Throvenland el regne més damnificat per la guerra, ha quedat devastat. L'exercit de l'Alt Rei es molt més nombrós que el de l'aliança, i un pas important per enforitr-se en la guerra passa per reconquerir el Cap d'en Bail, una imponent fortalesa a la costa de Throvenland. en Iarvi, però aconseguir-ho comportarà molt d'enginy.

Només mitja guerra és guanya amb paraules, i aquestes seran molt importants per mantenir unida l'aliança. Throvenland estarà representada per la jove Skara la princesa i hereva d'aquest regne que aprendrà a treure el millor de si mateixa, a dir les paraules adients per mantenir la unió entre els seus iguals, el rei Uthil de Gettland i el rei Grom-gil-Gorm de Vasterland. L'Skara és un dels personatges amb que a través del seu punt de vista seguirem les aventures de la història. Juntament amb ella, hi ha dos altres personatges més. El segon és en Raith, el portador de l'espasa d'en Grom-gil-Gorm, un jove i sanguinari guerrer, però que la presència de l'Skara el farà percebre el món d'una altra manera, i el tercer personatge és en Koll, presentat a finals del primer llibre, al segon llibre ja agafa cert protagonisme en acompanyar en Iarvi en el llarg viatge que té lloc i ara en aquest tercer llibre, n'és el seu aprenent com a clergue, el que aquesta fidelitat envers en Iarvi estarà contraposat amb els seus sentiments. I així serà a través d'aquests personatges, seguirem els moviments d'en Iarvi per tal d'aconseguir al seva venjança, culminar el seu jurament de Sol i de Lluna. L'Espina Bathu i en Brand esdevenen secundaris en aquest llibre.

Sobre la nostra edició, destacar que a diferència dels altre dos llibres, la portada d'aquest tercer no és l'original, si no una inventada. Tot i així, està molt ben aconseguida. 
Com a materials complementaris, a part del mapa a doble pàgina del tros de món conegut, amb el mar Trencat per una banda i el mar Daurat per l'altra, també hi ha una doble pàgina amb una il·lustració del Cap d'en Bail i una altra doble pàgina amb un plànol d'aquest, ja que aquest com he fet notar és un dels punts claus de la història. 
Així finalitzant aquest tercer llibre hem vist com ha anat canviant en Iarvi des de que és un marginat esguerrat, tot movent-se i actuant a la seva manera, pel seu profit personal i així esdevenir un poderós clergue, amb els seus pros i contres. Al cap i a la fi en Iarvi és el protagonista indiscutible de la trilogia El mar Trencat

La realitat darrera la ficció (SPOILERS!).

Vull acabar parlant del món i la història passada que hem anat coneixent al llarg dels tres llibres. Per tant aquest últim punt conté algun que altre SPOILER, sobretot si com a mínim no teniu a les vostres mans el segon llibre. Si observem el mapa que inclou, igual que el tercer llibre, orientant-lo de nord a sud a través de la brúixola (el mapa al primer llibre no en té), si ens hi fixem bé segurament ens recordarà al que vindria a ser un tros d'Europa, el mar Trencat equival al mar Bàltic i el mar Daurat, el nostre mar Negre. COMPTE! Afegint-hi tota el tema dels Elfs i les seves ruïnes, i gràcies el que es revela en aquest tercer llibre sobre Strokom, que fàcilment equivaldria a Estocolm, segurament la tant mencionada Partició de la Deesa, intueixo jo que fou alguna mena de catàstrofe nuclear. Així el món de El mar Trencat es tractaria d'un món futurista i per tant post-apocalíptic, on la civilització humana ha retrocedit en una nova edat medieval. Us deixo un enllaç on podreu comprarar els mapes del mar Trencat amb el tros d'Europa mencionat.

Trilogia El mar Trencat: (1) Mig rei, (2) Mig món i  (3) Mitja guerra