diumenge, 27 de març del 2016

Bola de Drac Z Kai. Els capítols finals: 149 a 162. Valoracions


En aquesta setmana del 21 al 27 de març, en motiu de la Setmana Santa hem tingut doble ració diària, inclòs el cap de setmana. Durant aquests 14 episodis hem vist des de l'enfrontament entre en Boo i el nou Gohan fins la batalla final culminant que té lloc al Planeta dels Kaio Shin amb la creació de la Bola Genki per derrotar el Majin Boo. Els episodis emesos han estat els següents:


  • 149: En Majin Bu apallissat. El superpoder del nou Son Gohan!
  • 150: La jugada d'en Majin Bu: El monstre absorbeix en Gotenks!
  • 151: La brillant idea de l'Antic Kaio Shin! En Son Goku ressuscita!
  • 152: Esperant un miracle... S'acabarà fusionant amb aquell, en Son Goku?
  • 153: En Vegeku: El guerrer invencible!
  • 154: El trumfo amagat d'en Majin Bu! El monstre absorbeix els guerrers!
  • 155: Rescatem en Son Gohan i els altres! La missió d'infiltració d'en Son Goku i en Vegeta!
  • 156: Fugida desesperada! Torna la forma més maligna d'en Majin Bu!
  • 157: La Terra desapareix! L'atac definitiu del Majin Bu!
  • 158: El combat decisiu! La gran batalla al planeta dels Kaio Shin!
  • 159: Endavant, Kakarot! Ets el millor!
  • 160: Un combat d'un minut! La maniobra de distracció d'en Vegeta!
  • 161: El pla secret d'en Vegeta. Concedeix-nos dos desitjos, sisplau!
  • 162: Doneu-me la vostra energia! Farem una gran bola Genki!


Demà Dilluns de Pasqua també hi haurà doble episodi i el proper dijous 31 de març s'emetrà el darrer episodi de Bola de drac Z Kai.

- Sinopsi:
El nou Gohan domina amb facilitat en Majin Bu en la seva primera topada. Desesperat, el monstre es fa explotar per fugir d'en Gohan i guanyar temps. El quatre mentre en Boo no reapareix busquen en Dende però primer troben en Satan i el gosset, i tot seguit troben en Dende. Llavors li diuen a en Satan que la Videl és morta. Però en Goten tranquil·litza el campió mundial i li explica que la ressuscitaran.

Just llavors havent passat una hora reapareix en Boo, que convenç en Goten i en Trunks perquè es fusionin i lluitin amb ell. Llavors el monstre absorbeix en Gotenks i en Cor Petit i es converteix en un nou Boo més fort i intel·ligent. En Gohan i en Boo tornen a enfrontar-se, però aquest cop en Gohan no pot fer res contra el totpoderós monstre. Des del Planeta dels Kaio Shin, en Goku i els altres veuen com s'ha complicat la cosa.

En Gohan continua lluitant contra en Boo però amb moltes dificultats. Veient el panorama, l'Antic Kaio Shin transfereix la seva vida a en Goku per tal que aquest pugui tornar a la Terra per ajudar el seu fill. Per altra banda, el Gran Rei Emma també deixa tornar en Vegeta a la Terra per s'enfronti al monstre, tot i les poques possibilitats del saiyà. L'Antic Kaio Shin, ara mort, explica que per poder derrotar en Boo s'haurà de fusionar amb en Gohan i per fer-ho li ofereix les Potara, les arracades màgiques dels Kaio Shin, que permeten fer una fusió poderosa, però permanent. I encara sense saber això últim, el Kaio Shin i en Kibito, ho fan, naixent un nou Kaio Shin millorat. Al combat, quan en Boo val anar rematant la feina, apareix en Ten Shin Han que salva en Dende, i llavors quan el monstre ja es proposa destruir la Terra, en Goku reapareix viu a la Terra, aturant-lo.

En Goku pretén fer servir les Potara per fusionar-se amb en Gohan i liquidar d'una vegada en Boo, però el monstre acaba absorbint en Gohan, quan s'acaben els efectes de la fusió d'en Gotenks, i llavors l'armilla se li canvia per la capa d'en Cor Petit, disminuint també el seu poder. Amb el nou Boo amb en Gohan abosrbit, en Goku no sap si fusionar-se amb qui fusionar-se; en Ten Shin Han està inconscient, descartat, en Dende no és guerrer o i l'única opció que li queda és en Satan. Aleshores en Vegeta arriba de l'Altre Món i en Goku intenta convèncer-lo perquè deixin de banda les seves diferències i es fusionin per transformar-se en un nou individu. Convençut en Vegeta, els dos saiyans s'uneixen en un de sol, naixent en Vegetto.  

En Vegetto i en Boo intercanvien insults i cops mentre el saiyà es va acostumant al seu nou cos. Un cop ho ha fet, es transforma en supersaiyà i domina el monstre amb facilitat i li demana que s'hi esforci més. Enrabiat, en Boo s'acaba introduint al cos d'en Vegetto per controlar-lo des de l'interior. Quan veu que el saiyà és molt més fort que ell surt del cos d'ell i crea un forat interdimensional que pot posar fi a l'univers. Per sort, en Vegetto aconsegueix aturar-lo abans no sigui massa tard.

En Vegetto continua lluitant amb en Boo, jugant amb ell i allargant el combat, per desesperació de l'Antic Kaio Shin. En Boo recorre al Superatac Kamikaze Fantasmagòric d'en Gotenks però versionat a la seva i fins i tot converteix en Vegetto en caramel per cruspir-se'l, però res no li serveix de res. Desesperat, el monstre rosa treu el seu trumfo amagat absorbeix en Vegetto a partir del tentacle que li ha trencat expressament en Vegetto, el qual ho tenia previst i  aquest intel·ligentment s'ha cobert amb una barrera protectora, per evitar justament l'absorció.

Un cop a dins, la unió es desfà reapareixent en Vegeta i en Goku, i llavors comencen a buscar en Gohan i els altres. Un cop els han trobat, estant dins d'uns capolls, els desconnecten del cos d'en Boo, provocant que el Majin vaig canviant d'aspecte i s'adoni que passa alguna cosa rara. Localitzen també el Boo grassonet i quan decideixen alliberar-lo també, descobreixen que el monstre ha aconseguit ficar-se dins el seu propi cos per enfrontar-se als seus enemics.

En Vegeta i en Goku continuen lluitant a l'interior d'en Boo fins que en Vegeta posa fil a l'agulla i arranca el capoll del Boo grassonent. Aleshores en Boo comença a transformar-se i en Goku i en Vegeta aprofiten per agafar en Gohan i els altres tres i buscar una sortida a l'exterior. Un cop fora, veuen com en Boo es transforma primer passant per una forma molt musculada i forta i finalment recupera el seu cos original, el veritable, més menut, tal Kaio Shin ho confirma. Tot seguit en Goku i en Vegeta amaguen els altres entremig d'unes roques. Havent recuperat el seu cor original, en Boo tot i haver perdut molta força és més maligne que mai.

El Kaio Shin explica al seu avantpassat la batalla que hi ha haver entre els Kaio Shins i en Boo, com aquest va matar els Kaio Shins de l'Oest i del Nord, com després va absorbir el Kaio Shin del Sud, esdevenint el Boo musculat i finalment en absorbir el Gran Kaio Shin, en Boo esdevé el grassonet i golafre inicial i fàcil de manipular per en Bibidí. El Boo original acaba destruint la Terra. Però just abans, el Kaio Shin salva en Goku i en Vegeta, i amb ells, en Dende, en Satan i el gosset en lloc de dels nens, en Gohan i en Cor Petit, ja que aquests tres estaven més a prop que els quatre. Fent servir el canvi de lloc instantani, els duu al planeta dels Kaio Shin. En Boo comença a destruir altres mons buscant en Goku i en Vegeta i arriba al planeta del Gran Kaio, a l'Altre Món.

L'Antic Kaio Shin mira de convèncer en Goku i Vegeta perquè es tornin a fusionar amb les Potara del Kaio Shin de l'Est, però ells s'hi neguen. Per salvar el planeta del Gran Kaito, en el qual hi ha Krilín i en Yamcha, en Goku i en Vegeta augmenten la potència de la seva energia perquè el monstre sàpiga on són i vagi al planeta dels Kaio Shin, on no pot fer tantes destrosses. Quan en Boo arriba al planeta dels Kaio Shin, el jove Kaio Shin s'emporta al seu avantpassat i en Dende a un altre planeta. Llavors, en Goku, com a supersaiyà de segon nivell, és el primer a enfrontar-s'hi i comença així una batalla èpica.

Després de l'escalfament de rigor, en Goku es transforma en supersaiyà de tercer nivell per continuar lluitant contra en Boo. A pesar d'un seguit d'atacs espectaculars, en Boo es regenera constantment i en Goku acaba rebentat. Llavors entra en acció en Vegeta i de seguida s'adona de l'enorme força del monstre. Reflexiona sobre la seva rivalitat amb en Goku i acaba reconeixent la seva superioritat. Quan en Boo està a punt de posar fi a la vida del príncep dels saiyans, reapareix en Goku i continua el seu combat amb en Boo.

Tot i l'esforç d'en Goku, aquest no aconsegueix rematar a en Boo. En Goku diu a en Vegeta que necessita un minut per concentrar prou energia per fer l'atac definitiu contra el monstre. El príncep dels saiyans com a supersaiyà de segon nivell s'enfronta a en Boo mentre en Goku es prepara per a l'atac. Quan el monstre està a punt d'eliminar en Vegeta, apareix el senyor Satan, convençut que tot plegat és un somni, desafia en Boo, salvant in extremis en Vegeta.

Tots queden bocabadats quan el senyor Satan aconsegueix que en Boo no l'ataqui. Llavors el monstre escup el Boo rondanxó, que era el que impedia que ataqués el seu antic amic. Els dos Boo inicien un combat mentre en Goku intenta concentrar energia però finalment tornar al seu estat normal sense aconseguir res. En Vegeta té una idea i diu a en Dende que vagi al planeta Namek i invoqui el drac Porunga. Així el Déu de la Terra i els dos Kaio Shin fan via a Namek, trobant-se per sorpresa que els namekians estan al cas del que passa ja havien reunit les seves boles de drac. S'invoca en Porunga i en Dende segons les indicacions d'en Vegeta, amb el primer desig es recupera la Terra tal com estava abans que en Boo la destruís i amb el segon es ressuscita tots els que han mort des de que en Babidi va arribar a la Terra, menys els dolents, i entre els ressucitats hi ha en l'Antic Kaio Shin i el mateix Vegeta. És llavors quan aquest revela el seu pla: els humans han de transmetre tota l'energia que puguin a en Goku perquè pugui fer una gran bola Genki per destruir en Boo. Els primers en enviar l'energia és la dels amics i coneguts. El problema és que els habitants de la Terra no fan cas al príncep dels saiyans, degut a la desconfiança, ja que en Babidi també es telecomunicava a través del pensament. 

- Doblatge:
A diferència de Bola de drac Z on en Vegetto va rebre la veu d'en Toni Pujós amb una gran interpretació, aquesta vegada seguint el doblatge original, el personatge rep la veu alhora d'en Joan Sanz i en Marc Zanni, tot i que en un principi no estaven sincronitzats, ho han acabat fent bé, i malgrat la doble veu el caràcter del personatge s'ha mantingut. Tot i així, ja que es tracta d'un personatge en principi permanent a diferència d'en Gotenks, a parer meu, hauria estat del tot correcte utilitzar una sola veu, podent haver recuperat en Toni Pujós.  
 
- Traducció:
1. Al primer episodi, quan en Satan pregunta qui és en Dende, en Trunks diu que és el "guardià de la Terra". Amb aquest terme és com és coneix al Déu de la Terra en anglès, "Guardian of the Earth, que ve a ser una mena de censura. Per tant el correcte hagués estat dir "Déu de la Terra".  Per sort al segon episodi, en Dende ho diu bé. Al primer episodi de divendres, quan en Dende explica la relació entre els diferents déus a en Satan, malauradament i incorrectament tornar a repetir el terme "guardià de la Terra"

2. També és menciona el nom de les arracades dels Kaio Shin, les Potara. A Bola de drac Z no es deia. En un primer moment, sentint-ho pronunciat en esdrúixola (Pótara) m'ha sonat estrany, acostumat a dir-la jo com a paraula plana. Ara bé tal com he pogut sentir en japonès, sembla ser esdrúixola. Un altra forma del nom és "Potala".  

3. En Marc Zanni va fer una enquesta recordo pel Twitter preguntant als fans com s'havia de dir la unió entre en Goku i en Vegeta, sent les opcions:
- Vegetto (nom original, de Vegeta i Kakarotto)
- Vegerot (nom utilitzat a la sèrie vermella del manga com també a l'anime comic de Battle of Gods, i suposo que quan arribi el moment a Bola de drac Color, de Vegeta i Kakarot. Ja que s'utilitza el terme Kakarot i no Kakarotto, aquest nom té sentit i lògica)
- Vegeku (nom a Bola de drac Z, de Vegeta i Goku).
El guanyador fou "Vegetto", tot i així a diferència del la fusió dels nanos on si s'ha utilitzat el nom original, en aquest cas malgrat tot s'ha decantat per "Vegeku".

4. Al primer episodi de divendres, quan el Kaio Shin explica la batalla entre els seus i en Boo, és quan se'ns revela que ell és precisament el Kaio Shin de l'Est, però com que degut a la nostra traducció des del primer moment sabem que és el Kaio Shin de l'Est, ara no té cap mena de gràcia, la cosa.

5. Al segon episodi de divendres, al resum de l'episodi anterior, el narrador diu "Kibitoshin". Tot i que aquest terme està molt extens des de fa anys i panys, no té sentit per que "Kaio Shin" no és un nom propi si no el nom d'una raça de déus, i segon per que la personalitat del nou ésser continua sent la del Kaio Shin. Al nou Kaio Shin, en Kibito sols hi aporta part de l'aspecte i el seu canvi de lloc instantani, com a més evident. Parlem doncs d'un Kaio Shin millorat. El cas seria el mateix amb l'Antic Kaio Shin, on gràcies amb la unió amb la bruixa va obtenir els seus poder màgics. En Vegetto és un cas diferent, on sí que es crea un ser completament nou, amb una nova personalitat, i per tant té tot el senti que hi hagi una unió entre els noms dels dos éssers que el formen. Dit això, ara bé mirant els episodis amb subtítols, quan el Kaio Shin parla i no se'l veu, entre parèntesis, posen correctament "kaioshin" i seguidament el que diu. Però un cop, en Boo és al Planeta dels Kaio Shin, quan en Goku és dirigeix al Kaio Shin de l'Est, li diu "Kibitoshin", que per cert, aquest terme ni al manga com tampoc a l'anime en japonès no s'utilitza. A més el personatge en qüestió no especifica si s'ha canviat de nom. En Vegeta però quan s'hi dirigeix per parlar amb la humanitat diu "Kaioshin". 

6. Miracle! En Vegeta diu "Aquest és l'autentic esperit dels guerrers de la raça saiyan" en escoltar que en Goku vol lluitar sol, sense fusionar-se. Em pensava que ja no es tornaria a escoltar  terme "saiyan", però tot i així, és només la segona vegada de la saga que es diu. La primera al seu primer episodi.

7. Quan en Boo està a l'Altre Món, en Krilin diu "Kienzan". En els primers 98 episodis de la sèrie, deia "Disc Destructor", ara bé no recordo ara si es va dir el terme japonès. 

- Totes les Valoracions:
Saga dels Saiyans (1 al 17)
Saga d'en Freezer (18 al 54)
Saga dels Androides (55 al 66)
Saga d'en Cèl·lula (67 - 98)