diumenge, 24 de desembre del 2017

5 elementos

Títol: 5 elementos
Autor:
Jesús García Ferrer "Jesulink"
Publicat per:
Loftur Studio, octubre de 2009 a novembre de 20017
Format: Volum A5, rústic amb sobrecoberta, B/N, 160 pàgines 
Núm. de volums:
14 + 2 llibres especials
Preus originals:
Volum 1 a 5€; volums 2 a 13 a 6,5€/volum; i volum 14 a 8,9€; 11.5€/llibre especial. Total gastat =114.9€
Preus actuals
: Volums 1 - 13 a 6.5 €, volum 14 a 8.9 € i els dos llibres especials a 11.5€ cada un.




Tot va començar un 24 de setembre de 2008 quan en Jesús García Ferrer, també conegut com a Jesulink, l'autor de Raruto, la famosa paròdia de Naruto, va publicar el primer capítol de la seva llavors nova obra original: 5 elementos a la seva web www.jesulink.com, en format webcòmic. Des de llavors ha publicat 83 capítols, posant-hi punt i final a la darrera setmana de setembre, 9 anys justos, en la qual va publicar els 4 darrers capítols, del 80 al 83.

Aquests 83 capítols s'han recopilat en un total de 14 de volums, i publicant-se també dos llibres especials amb diversitat de material extra.

Sinopsi

Els elementals són éssers capaços de controlar els elements. N'hi ha de foc, d'aigua, de llamp, de gel, de merda i així fins a centenars d'ells. L'any zero, els cinc guerrers més forts que la història va conèixer, els Cinc Elements, van trair a la seva pàtria assassinant al rei i desapareixent per sempre. Ja ningú va tornar a creure en els herois.

En Kaji Llamaviva és un jove elemental de foc, fill d'un soldat, que es veu obligat a mudar-se amb la seva família des de la capital a un poble de mala mort. En el seu nou col·legi, en Kaji es trobarà amb tot tipus de personatges com en Zap, un elemental de llamp molt fet a la seva; la Lluvia, una elemental d'aigua amb molt de caràcter; en Sôkar, un noi d'ombra molt filosòfic o en Matarratas, un jove científic elemental de virus, que té molta mala llet, entre d'altres personatges. Traslladar-se a Poble Beluga donarà un gir completament inesperat a la vida d'en Kaji, comportant que el seu objectiu, saber que hi ha de veritat i  mentida en  la famosa llegenda dels Cinc Elements, agafi embranzida, comportant-li una llarga i dura aventura. 

Començant l'aventura sobre la veritat dels Cinc Elements

Un any després de l'estrena de l'obra, l'octubre de 2009 es va publicar el primer volum de 5 elementos, amb els 5 protagonistes a la portada, el mateix nombre que els famosos guerrers dels quals el grup protagonista en buscaran la veritat.

L'any següent es van publicar dos volums més, el segon i el tercer, i el 2011, es va publicar el quart volum i el primer llibre especial titulat Mundo Elemental. El 2012 es van publicar els volums número 5 i 6.




La professionalització, neix Loftur Sudio

Entre Raruto i 5 elementos, el que llavors era Jesulink Comics, el nom sota el qual es publicaven aquestes obres, es va anar professionalitzant, comportant que els seus responsables fessin un pas important, la creació de Loftur Studio SL, qui agafaria el relleu de Jesulink Comics i que agafaria com objectiu ser alguna cosa més que el que havia estat, pels qui hem anat seguit 5 elementos, així ho podem testificar.


Tot i que va néixer a principis d'any no fou fins al setembre que es va anunciar oficialment. Tot i així, el volum 7 publicat a la primavera de 2013 ja fou editat sota la nova marca, i l'octubre va arribar el segon llibre especial, Panda Ninja Fantasma, sent el nom del creuament entre les dues obres d'en Jesulink, i evidentment, història inclosa en aquest llibre.

L'any 2014 es van publicar els volums 8 i 9, el 2015 els volums 10 i 11. Fins aquí, ja fos volum i volum o volum i llibre sortien espaiats en el temps. Un a principis d'any, coincidint en algun esdeveniment de còmic/manga primaveral i l'altre normalment de cara al Saló del Manga de Barcelona. El 2016 però es va trencar al tradició i els volums 12 i 13 van sortir simultàniament al Saló del Manga de Barcelona. 

2017, el final de 5 elementos

I així arribem el 2017, que tal com ja he comentat, a la darrera setmana de setembre es van publicar els quatre darrers  capítols del manga. Prèviament durant el setembre també, en Jesulink va publicar diversos articles nostàlgics sobre l'obra. I així aquest passat novembre es va llançar el darrer volum de 5 elementos, el 14è. És el volum més gruixut, amb número de pàgines similar al dels llibres especials, aquests 2 però editats en cartoné i els 14 volums en rústica.

5 elementos, 14 volums i 2 llibres especials
Material extra i marxandatge.


Ja des del primer volum, aquests inclouen diferent material extra, sense dubte un dels elements més preuats d'aquesta col·lecció. Així les diferents seccions que s'han inclòs són: Creant 5 elementos (als 14 volums), Informes elementals (no inclòs al darrer), els apartats de Fan-arts i El teu món elemental (ambdós sent aportacions dels lectors), a més d'altres seccions diverses. Mencionar que el alguns capítols porten pàgines extres, a diferència que quan foren publicats originalment a la web. Com ja he comentat els dos llibres especials aporten més material extra relacionat amb 5 elementos.

Una cosa que també ha acompanyat amb el temps la publicació d'aquesta història és el diferent marxandatge, des de pòsters i samarretes a materials més genuïns com 8 marca-pàgines que mostren en cada un d'ells 5 elementals, sent un d'ells sempre un elemental de foc, també tenim 10 minibooks representant revistes de 10 elements diferents, i com a material més recent tenim les 10 làmines on es mostres els cinc elementals protagonistes i els Cinc Elements. I no ens podem oblidar del peluix d'en Zap, un dels personatges més apreciats de la història.

La següent fotografia mostra el divers material que tinc de 5 elementos, hi manquen però els pòsters: els 14 volums, els dos llibres, les 10 lamines, els vuit marca-pàgines, els 10 minibooks i el peluix d'en Zap.  
 

Per acabar és una obra que val molt la pena, és una història amb gran i treballat argument al darrere, però el que destaca més és la gran evolució que hi ha en el dibuix, només cal fer una ullada entre el primer i darrer volum. Sense dubte és l'indicador del pas del temps, com també de l'esforç de l'autor de millorar-se a si mateix. Són nou anys en que en Jesulink ha crescut com a persona, referint-me al seu entorn familiar, són moltes les referències que n'ha fet, com també com a guionista i dibuixant, en definitiva com a autor. En Jesulink però encara té molta corda. Juntament amb d'altra gent, tot compaginant-ho amb 5 elementos, ja fa anys que està treballant amb la seva websèrie d'animació Kofi, de la qual actualment i paral·lelament n'està desenvolupant un videojoc, el qual ja n'hem pogut veure demostracions als Salons del Manga com també altre esdeveniments. Es doncs per això que va néixer Loftur Studio, per ser més que una editorial.


5 elementos, volums 1 (octubre 2009) i 14 (novembre 2017)