dijous, 14 de desembre del 2017

Usagi Yojimbo Saga Libro 1

Títol original: The Usagi Yojimbo Saga Book 1
Autor: Stan Sakai
Traducció de: Nacho Bentz
Col·lecció: Independientes USA
Publicat per: Planeta Cómic, octubre de 2017
Format: Rústic, 632 pàgines, B/N i color
Preu: 35€


Després d'haver publicat els dos primers integrals de l'etapa Fantagraphics d'Usagi Yojimbo els passats gener i maig d'enguany, aquest octubre Planeta Cómic ha posat a la venda el primer volum de l'etapa Dark Horse sota el nom Usagi Yojimbo Saga, i que segueix cronològicament els dos anteriors. 

Aquest primer llibre, però s'inicia amb els capítols que es van publicar en la breu estada que el conill guardaespatlles va estar a l'editorial Mirage. Així doncs en aquest primer integral es recopilen els 16 números de l'etapa Mirage, també coneguda com a Volum 2, i tot seguit s'inicia l'etapa Dark Horse, el Volum 3, amb els seus primers 6 números. El Volum 1 doncs és l'etapa Fantagraphics. Dit d'una altra manera, aquest primer integral inclou els volums recopilatoris números 8, 9 i 10: 


Com ja vaig comentar a la ressenya dels integrals de Fantagraphics, en Miyamoto Usagi i la Tortuga Ninja Leonardo ja s'havien trobat tres vegades anteriorment. Amb l'arribada del conill a Mirage, editorial on van néixer les Tortugues Ninja, era inevitable que hi hagués un nou entrecreuament, i així es com les 4 tortugues són invocades al món d'en Miyamoto Usagi. Finalment les tres altres tortugues coneixen el conill del qual tant els hi ha parlat en Leonardo. Així s'entrena Usagi Yojimbo a Mirage, sent la primera aventura d'aquest integral, i amb la companyia del rinoceront Gennosuke. Els sis faran equip per tal de protegir un sensei d'aspecte molt conegut per les tortugues del ja conegut clan ninja Neko (gat). 

Una altra de les grans aventures que hi trobarem serà l'arc argumental Daisho que comença amb Esclavistas, on veurem la importància que tenen per al conill, les seves espases. En d'altres aventures, el ronin es retrobarà amb la Kitsune en una una emotiva història, i també creuarà els passos amb els altres clans ninja que ja havíem conegut, els Komori (rat-penat) i els Mogura (talp). També farà noves coneixences com la neko Chizu i la ronin Inazuma. Els diversos personatges femenins tindran molt protagonisme en aquest llibre. 

També ens trobarem amb diversos flaix-bacs del protagonista, i en aquests ens retrobarem amb el mestre Katsuichi i les seves lliçons per tal que l'Usagi esdevingui un bon samurai.  I no ens podem oblidar d'en Jei, qui després de la darrera batalla contra l'Usagi (Circulos, Fantagraphics integral 2), reapareixerà i es recuperarà tot buscant venjança contra el conill. 

És un volum amb moltes referències als dos integrals anteriors, i per tant és normal haver-los de rellegir per ubicar-nos amb els fets. 

Vegem com s'estructura aquest volum, i així podem pensar que pels següent serà més o menys igual. Per començar tenim el preàmbul d'aquest primer llibre integral i tot seguit quatre pàgines gràfiques que serveixen de resum de la primera etapa de l'obra, introduint-nos l'Usagi, el seus amics i enemics. Tot seguit ja venen els diversos capítols separats segons el volum on originalment van ser inclosos, inclouen-t'hi també les introduccions dels tres volums originals. Així no ens perdem i sabem que s'hi incloïa a cada volum original. Finalment, com a mode d'epíleg tenim un conjunt de notes de l'Stan Sakai, sobre els aspectes japonesos que apareixen, dient-nos quines han estat les seves fonts d'informació, sense dubte un apartat molt interessant. Tot seguit hi ha les portades en color tant del números individuals com dels tres volums. Els colors són d'en Tom Luth, excepte per aquelles pintades pel mateix Sakai. I ja per acabar els diversos esbossos de la portada d'aquest primer llibre que en Sakai va dibuixar fins a trobar el disseny final. 


Pel segon llibre d'Usagi Yojimbo Saga no haurem d'esperar gaire ja que ens arribarà aquest proper gener.  Havent-hi a hores d'ara, 7 llibres integrals més un especial titulat Legends que inclou Senso, Yokai i Space Usagi, per l'any vinent podem esperar una periodicitat igual a la d'enguany i gaudir dels volums 2 a 4, ja ho anirem veient. 

Usagi Yojimbo Saga Libro 2, Planeta Cómic, gener 2018