dissabte, 2 de desembre del 2017

Ghost in the Shell Perfect Book 1995-2017

Títol original: Kôkaku kidôtai Perfect Book 1995-2017 (攻殻機動隊 Perfect Book 1995-2017)
Autors: Varis. Història original de Shirow Maramune 
Traducció per: Jesús Espí (Daruma)
Publicat per: Planeta Cómic, octubre 2017
Format: Cartoné amb sobrecoberta, 21x29.5cm, 160 pàgines, Color
Preu: 20€

Aquest 2017, tal com Planeta Cómic ha iniciat la recuperació del món de Ghost in the Shell (abreviat GITS), obra original de Shirow Masamune, amb la del primer volum del manga original sota el nom The Ghost in the Shell, i amb l'inici de la publicació del manga Ghost in the Shell Arise: Sleepless Eye, de 7 volums, havent-ne publicat fins al moment 4, jo també, a part de comprar-me aquestes edicions, també ho fet fet tot endinsant-hi amb les versions animades. 

El meu primer contacte amb les versions animades de Ghost in the Shell fou amb la seva primera pel·lícula de mateix nom del director Mamoru Oshii, amb la seva compra l'any 2005, deu anys després de la seva estrena. Anys més tard en veuria la seva segona pel·lícula, Ghost in the Shell 2: Innocence pel desaparegut Canal 3XL i ha estat doncs aquest any al Saló del Manga com ja vaig comentar a la seva respectiva ressenya, on a l'estand de Selecta Vision hi vaig comprar tot el que hi tenien i que jo no tenia: la pel·lícula Ghost in the Shell 2: Innocence, la sèrie d'OVAs Ghost in the Shell Arise i la darrera pel·lícula Ghost in the Shell: The Rising. El motiu de les compres és que aquest passat octubre, i abans del Saló del Manga, Planeta Cómic va publicar la guia de les adaptacions animades: Ghost in the Shell Perfect Book 1995-2017, i que evidentment també vaig comprar.

Aquest llibre va sortir al Japó coincidint amb l'estrena de la pel·lícula amb actors de carns i ossos  dirigida per en Rupert Sanders i protagonitzada per l'Scarlett Johansson. No en va la introducció del llibre està dedicada a aquesta nova adaptació de Ghost in the Shell. Aquesta nova pel·lícula basada en el món creat per en Shirow Masamune també adapta elements de les adaptacions animades, sent les principals les pel·lícules de Mamoru Oshii, especialment la primera, amb la qual al seu dia es va donar a conèixer aquesta obra a llarg del món.

Després de la introducció, tenint unes pàgines on es mostra breument, com a fitxa tècnica, cada una de les adaptacions animades de la franquícia segons el seu director. Primerament tenim les pel·lícules GITS (1995) i GITS 2: Innocence (2004) dirigides per en Mamoru Oshii. Seguidament tenim la trilogia S.A.C. dirigida per en Kenji Kamiyama. Aquesta ve a ser una història alternativa a les pel·lícules d'Oshii, on no hi va apareixer el Titellaire. Està formada per les sèrie GITS Stand Alone Complex (2002) i GITS S.A.C. 2nd GIG (2004) (Primera i segona temporada, respectivament) i per l'OVA GITS S.A.C. Solid State Society (2006) com a tancament de la trilogia. I finalment l'adaptació animada més recent, la saga Arise amb en Kazuchika Kise com a director general. GITS Arise (2013) esta formada per quatre OVAs, que funcionen com episodis. Fou adaptada al format televisiu, sota el nom de GITS Arise Alternative Architecture (2015), afegint-hi una cinquena OVA que serveix com a preqüela en motiu de la pel·lícula amb que es tanca aquesta saga, GITS: The Rising (2015). El conjunt d'Arise i The Rising actua com preqüela de la història original en la qual s'explica com es forma la unitat d'intervenció blindada dirigida per la Motoko Kusanagi.

I tot seguit ja entrem al contingut dens del llibre separant les adaptacions animades mencionades per cada un dels 3 directors. Els apartats de cada capítols són similars en cada un d'aquests.

1. El món shellià de Mamoru Oshii
  • Capítol 1. Ghost in the Shell - El Titellaire
Primera adaptació animada de la franquícia amb la que es dóna a conèixer l'obra internacionalment. Aquest primer capítol consta dels apartats següents: Argument, Personatges, Cossos prostètics, Armes, Dissenys mecànics, Fons (Paisatges), L'últim acte (Les escenes finals), Enigmes de GITS (Els punts claus de l'argument), Columna: Comparació amb GITS 2.0.
 
  • Capítol 2. Innocence - 2501
Segona pel·lícula d'Oshii com a continuació de la primera. Aquest segon capítol consta dels apartats següents: Argument, Personatges, Dissenys mecànics, Fons (Paisatges), L'últim acte, Enigmes d'Innocence i Columna: El món shellià de Mamoru Oshii.


2. El món shellià de Kenji Kamiyama
  • Capítol 3. Stand Alone Complex - L'home que riu
Primera temporada de la sèrie GITS Stand Alone Complex, composta per 26 episodis, dels quals alguns són autoconclusius i els altres formen part de la trama central de L'home que riu. Aquest tercer capítol consta dels apartats següents: Personatges, Tachikoma, Dissenys mecànics, Fons (Paisatges), Argument (Sinopsis dels 26 episodis), Columna: GITS SAC - The Laughing Man (Els episodis de L'home que riu adaptats en una pel·lícula de 2h 40 min), L'últim acte i Enigmes de S.A.C.

  • Capítol 4. S.A.C. 2nd GIG - Els 11 Individuals
Segona temporada de la sèrie GITS Stand Alone Complex, composta per 26 episodis, dels quals alguns són autoconclusius i els altres formen part de la trama central d'Els 11 Individuals. Aquest quart capítol consta dels apartats següents: Personatges, Tachikoma, Dissenys mecànics, Fons (Paisatges), Argument (Sinopsis dels 26 episodis), Columna: GITS SAC 2nd GIG - The Individual Eleven  (Els episodis d'Els 11 Individuals adaptats en una pel·lícula de 2h 40 min), L'últim acte i Enigmes de S.A.C.

  • Capítol 5. S.A.C. Solid State Society - El Titellaire
Tercera producció en format OVA de la sèrie GITS Stand Alone Complex. Aquest cinquè capítol consta dels apartats següents: Argument, Personatges, Dissenys mecànics, Fons (Paisatges), L'últim acte, Enigmes de S.A.C. S.S.S, Columna: S.A.C. Solid State Society 3D i Columna: El món shellià de Kenji Kamiyama


3. Conversa exclusiva entre Atsuko Tanaka i Maaya Sakamoto: L'Atsuko Tanaka és la veu de la Motoko Kusanagi al GITS de Mamoru Oshii i al de Kenji Kamiyama, i la Maaya Sakamoto ho és al GITS de Kazuchika Kise.


4.  El món shellià de Kazuchika Kise
  • Capítol 6. Ghost in the Shell Arise - La Unitat 501
GITS Arise inicialment estava formada per 4 OVAs d'una hora de duració cada una. Al adaptar-se en format sèrie de televisió (Alternative Architecture) cada una es va dividir en dos parts, i a més si va afegir una cinquena història també en dos parts, comptant doncs amb 10 episodis. Inexplicablement i sense sentit la cinquena OVA va ser la que es va emetre primer. Aquest sisè capítol consta dels apartats següents: Introducció, Argument, Personatges, Dissenys mecànics, Fons (Paisatges), L'últim acte i Enigmes d'Arise

  • Capítol 7. Ghost in the Shell: The Rising - El naixement de la Secció 9 de Seguretat Pública
Pel·lícula amb la qual es tanca GITS Arise. Aquest setè capítol consta dels apartats següents: Introducció, Argument, Personatges, Dissenys mecànics, Fons (Paisatges), L'últim acte i Enigmes de The Rising i Columna: El món shellià de Kazuchika Kise


5.  Col·loqui a tres bandes entre Mamoru Oshii, Kenji Kamiyama i Kazuchika Kise: Interessant col·loqui entre els tres directors de GITS.


Certament aquest llibre si no s'ha vist totes les adaptacions animades està ple d'spoilers, en el meu cas, jo no he vist la trilogia GITS S.A.C. i per tant no he llegit els seus capítols per evitar-los, ja que tot i que Selecta Vision va posar a la venda les seves dues temporades, no pas SSS, avui en dia és molt complicat trobar-les ja que estan descatalogades. Afortunadament per Internet he trobat la trilogia sencera, i a mesura que vagi acabant de mirar les diferent parts doncs aniré llegint-ne els corresponent capítols.

Les diferents històries de Ghost in the Shell tenen els seu grau de complexitat, per tant és molt probable que en les seves primeres visualitzacions et perdis moltes coses o no n'acabis d'entendre algunes. Per tant, es recomanable doncs fer altres visualitzacions per anar copsant les coses que t'havies perdut. Això és el que em va passar amb Innocence, la qual quan la vaig mirar per primer cop, hem vaig quedar molt perdut. Ara amb la segona visualització de fa poques setmanes, vaig copsar més coses i per tant la vaig gaudir millor.

Segons va comentar Planeta Cómic de cara a futurs plans de publicació de GITS, els databooks de Ghost in the Shell estan en estudi i tenen més material de la franquícia sobre la taula, però de moment només sortirà Man/Machine Interface, que és el segon volum del manga, en el mateix format que The Ghost in the Shell en la seva línia Trazado. Si no hi ha cap canvi de cara al febrer sortirà el cinquè volum de Ghost in the Shell Arise: Sleepless Eye.

Per acabar una imatge amb les meves versions animades de GITS, totes vistes. A veure si Selecta s'anima a reeditar les dues temporades de S.A.C. i editar per primer cop SSS i la cinquena OVA d'Arise, i d'aquesta manera ho haurà publicat tot. Recordar que les dues pel·lícules d'Oshii tenen doblatge en català.

GITS, Innocence, Arise (OVA 1 a 4) i The Rising