dissabte, 9 de novembre del 2019

Planeta Manga núm. 1

Títol: Planeta Manga
Autors: Diversos autors
Publicat per: Planeta Cómic, octubre de 2019
Format: Rústic - 17,5 x 25,5 cm - 320 pàgines - B/N
Preu: 4,95 €






Una de les grans novetats de Planeta Cómic d'aquest 25 Manga Barcelona ha estat la revista de manga espanyol, Planeta Manga

Avui en dia tot aficionat al manga sap que al Japó, els mangues són publicats en revistes (d'un sol ús) abans de ser publicats en volums. A tots ens ve al cap el nom d'una, la Shônen Jump, de l'editorial Shueisha, on entre les seves pàgines s'hi han publicat grans mangues entre elles la que també ens ve al cap, Bola de drac.

Agafant aquest esperit, Planeta Cómic com novetat del passat 25 Manga Barcelona, ens va presentar la seva pròpia revista de manga, la Planeta Manga, sent espanyols i catalans, els autors de les històries que inclou. D'alguna manera això trenca amb la definició típica del que entenem per "manga": Còmic fet al japó per autors japonesos i dirigit en el seu origen, al públic japonès. Definició que he extret d'una de les obres, La historia del manga, amb guió d'en Marc Bernabé i dibuixat per la Marian Company.

Segons aquesta definició no és manga el que inclou la revista, però avui en dia són molts els no-japonesos que dibuixen obres on el seu estil ens recorda al manga, tot i que d'estils de manga n'hi ha de molts diversos segons, autor, gènere i públic al què es dirigeixi en origen.  Per tant avui en dia, no és forassenyat dir que el "dibuix manga" s'ha internacionalitzat i que ja no és exclusiu del país del sol naixent. O també dit d'una altra manera, molts autors de la resta del món ha plasmat en les seves obres els diversos estils de dibuix del còmic japonès. És més, si en lloc de llegir aquesta revista en castellà, ens la presentessin en japonès, sense entendre'n ni un borrall, qualsevol podria pensar que està feta al Japó per japonesos.

I justament he escrit aquestes darreres paraules per què Planeta Cómic n'ha fet una versió en japonès per presentar-la a les editorials japoneses.

https://ramenparados.com/wp-content/uploads/2019/11/Planeta-manga00-1000x600.jpg
Font imatge: Ramen para Dos

Al llarg de la revista ens trobem amb diversos mangues, alguns autoconclusives i d'altres en format sèrie. En aquest primer número trobem 6 sèries i 8 històries autoconclusives.  Els relats també seran de diversos gèneres: shônen, shôjo, seinen, yuri, etc. Per tant la intenció és arribar a diferents públics. No és com les revistes japoneses que tenen un públic definit. A part de mangues també hi trobem articles i il·lustracions. 

Respecte als autors també són molt diversos, i dels quals són molt pocs els que n'he sentit a parlar. 

Ens trobem amb un projecte ambiciós de més de 300 pàgines on es mostra el treball i esforç de molta gent i per només 4,95 euros. Una relació qualitat/quantitat/preu immillorable, i de moment ja hi ha un segon número en preparació. Segons he llegit la seva periodicitat serà entre tres i quatre mesos. Veurem com anirà aquesta nova aventura editorial de Planeta Cómic.

Adjunto aquí el contingut d'aquest primer número que evidentment excepte aquelles sèries de més o menys llarga durada, l'altre contingut pot anar variant en els següents números.

  • Sèries:
- Gryphoon, de Luis Montes
- Alter ego, d'Ana C. Sánchez
- Good game!, de Blanca Mira i Kaoru Okino
- Shion, d'Alba Cardona
- Aron fire, d'Álvaro Jaudenes
- La historia del manga, de Marc Bernabé i Marian Company
- La historia del manga en España, d'Oriol Estrada i Marian Company
  • Històries curtes: 
- Marchitando Lionel, de Marta Salmons
- Soulmate, de Lorena Calderón
- Polaris. El origen, de Judit Mallol
- Rondallas: La bruja, de Santi Casas
- Examen, de Ken Niimura
- Midoriboshi, d'Akira Pantsu
- Neko grl, de Ana Oncina
- Heart piece, de Numoris
  • Articles dels youtubers ILU i Kalathras
  • Il·lustracions de Kenny Ruiz, Laia López i Belén Ortega