dijous, 28 de novembre del 2019

Orn Història Universal vol. 1: Herdez

Títol: Orn Història Universal vol. 1: Herdez
Autor: Quim Bou
Publicat per: Dolmen Editorial, abril de 2007
Format: Cartoné  - 55 pàgines -  21,5 x 30 cm  - Color
Preu: 15€


Després d'haver llegit Orn Integral Dues Espases fa poc, les aventures del famós gos de còmic d'en Quim Bou continuen amb la saga Història Universal començant pel seu primer volum Herdez, que fou publicat per Dolmen Editorial l'abril de 2007. 

Aquest és el primer volum dels 7 que hi ha de moment. Els 5 primers han estat publicats en paper i els dos següents els podem trobar a l'aplicació per IPad Orn·is comic.

Tal com explico en aquesta entrada, tot volen aconseguir els còmics d'Orn en català, aquest primer volum el vaig aconseguir a través de la llibreria basca Joker Comics, el maig de 2016. Va ser tota una sorpresa tant pel lloc on el vaig trobar com pel simple fet d'aconseguir-lo, ja que llavors, i més ara, va ser tota una odissea trobar-lo. 

Després de tota l'aventura relatada a Dues Espases, el nostre gos guerrer emprèn una nova aventura, aquest cop per mar. El que ha de ser un plàcid viatge de només 3 dies amb vaixell acaba sent tot el contrari. Un cop a la nau, l'Orn coneix en Herdez de Sargotius, un veterà guerrer d'aspecte oví. Tot i que el començament, tenen una bona relació, a mesura que van interactuant veuran i veurem que hi ha una important esquerda entre ells dos, tot recordant fets ja explicats a Dues Espases, i que malgrat el temps que ha passat, el que va passar llavors encara perdura actualment. Això comportarà tensió en el vaixell i el capità haurà de fer el que sigui per evitar mals majors entre ells. Però tot es complica quan troben un vaixell que ha estat atacat. Només hi ha un supervivent, una mussol anomenada Aconis que resulta ser historiadora, però just llavors apareixen a la llunyania els atacants i que de mica en mica es van aproximant, són pirates. I si a terra ferma, s'ha domesticat insectes, els pobles marins com els pirates, tal com ens mostra la portada, han domesticat els animals marins com els calamars. Comença una aventura a contra-rellotge ja no per salvar la nau i les mercaderies, sinó per salvar les seves vides.

Amb l'aparició de l'Aconis aprofundirem en el món en què viu l'Orn. Ella com a mussol és una nocturna, a diferència de l'Orn i els altres tripulants del vaixell que són diürns. Entre diürns i nocturns no hi ha gens bona relació, hi ha un important recel, costa provocada per la ignorància que hi ha entre uns i altres, cosa prou ben real. I a més hi ha un tercer grup, els subterranis. Malgrat que aquestes estranyes diferencies i les desconfiances alhora de la veritat veurem com entre ells s'ajudaran per intentar fugir dels pirates.

Comentar alguns errors lingüístics que no es va corregir al seu dia abans de publicar. Una es l'aparició de "Dos Espases" quan correctament és "Dues Espases", i un altre és la típica confusió entre "comte"  i "compte". En el nostre context la paraula correcta és "comte", el títol nobiliari. A més a la pàgina de crèdits hi apareix un "guió Y dibuix".

Així doncs les aventures de l'Orn després de l'atac dels pirates continuen al segon volum d'Història Universal titulat L'Illa Formiga.