Del divendres 29 al dilluns 1 de novembre, va tenir lloc el 27 Manga Barcelona, un retorn molt esperat, ja que l'any passat per motius ben coneguts va haver-se de celebrar per Internet. El saló s’ha celebrat en 70.000 m2 (Palau 1, els dos pisos del Palau 2, el Palau 5 i la Plaça Univers), el 80% d'expositors habituals
i més de 122.000 visitants (el 80% del 2019).
Enguany hi he anat el dissabte 30, i com a col·laborador de
ComiCat
hi entrava amb acreditació. Al
Twitter de ComiCat vaig crear un fil fent una crònica en directe del que vaig visitar, centrat a les xerrades que vaig assistir. Vaig arribar a Barcelona a dos quarts de 10 del matí,
entrant pocs minuts després al saló. Com a acreditat, s'entrava
directament al
Palau 1. En aquest palau hi
havia diverses botigues de marxandatge, algun estand editorial, la zona
Game de videojocs i l'espai
Japan Experience, on en aquest espai van tenir lloc diverses activitats.
Sortint a la plaça Univers, ens trobàvem amb l'absència de l'envelat de l'escenari, un cost prescindible per la situació actual. Aquí hi trobàvem els Food Trucks, la Dance Stage i l'exposició commemorativa Manga Revival, de la història d'aquest saló, que fa dos anys ja hi era, això sí actualitzada amb les dues darreres edicions, la 25a i la Limited Edition virtual de l'any passat. Sobre aquesta exposició hi ha una anècdota que deixaré pel final.
Des de la
plaça, es podia accedir als Palaus 1, 2, 5. Així que en primer lloc vaig entrar al Palau 2, on va ser entrar i sortir per fer una visita ràpida a dos dels estands. Primer vam visitar el gran estand de la magnífica gent del Racó del Manga, podcast setmanal sobre manga i anime en català, que en aquesta edició del Manga Barcelona han fet una grandíssima feina informativa. Vaig saludar a en Marc Peréz, que vaig conèixer fa dos anys i vaig conèixer en Xavi Omella que al podcast fa l'espai El Dispositiu.
Tot seguit vaig visitar l'estand d'en Magori. Ja hi tenien disponible La sèrie de la teva vida GT, que en el meu cas al llarg d'aquest novembre m'ha d'arribar a casa juntament amb el pack diamant. A part de saludar a en Magori i en DAC, coautors del còmic, vaig aprofitar l'ocasió per demanar-li aquest últim que en signés el llibre anterior La sèrie de la teva vida Z, que em va quedar pendent de fa dos anys. També hi vaig comprar una tassa d'en Vegeta i una llibreta de les Younenki, un gran duet que canten cançons d'anime en català. Seguiu-les per Twitter i Instagram!
Tot seguint vaig anar al
Palau 5, a la Sala Manga 6, ja que a les 10 hores,
Ooso Comics hi feia la seva presentació editorial, la qual des del Twitter de ComiCat en vaig fer un seguiment i difusió, com he dit abans. Després de repassar el seu catàleg i les novetats que van treure per aquest
Manga Barcelona, sent les seves darreres publicacions el segon volum de
Kamen Rider, i el segon i darrer de
Dororon Enma-kun, que ha sortir per aquest saló. Tot seguit mitjançant un
vídeo, van anunciar la seva nova llicència,
Himitsu Sentai Gorenger, de
Shôtarô Ishinomori, la versió manga de la primera sèrie televisiva Super Sentai, sèries que encara s'emeten avui en dia, i que al seu dia, van ser adaptades a les sèries Power Rangers. L'origen d'una de les altres franquícies tokusatsu també per part del Rei del Manga. El manga es va publicar a la revista
Weekly Shōnen Sunday del 4 de maig de 1975 al 17 d'agost de 1975. Ooso Comics el publicarà en un sol volum d'unes 300 pàgines i també en català!!!! Primera gran llicència del dia, i especialment per mi, sent seguidors de les sèries Super Sentai.
Abans d'acabar l'any, arribarà el tercer i darrer volum de Kamen Rider i de cara el febrer de 2022, Himitsu Sentai Gorenger.
|
Kamen Rider i Akarenger de Gorenger, pioners de dues grans franquícies tokusatsu
|
Cal
mencionar que en aquest Palau s'hi feien gran part de
les conferències i projeccions de films. A la planta baixa hi havia
l'espai Nihon Riyori, on es van fer els tallers de cuina.
Tornant al Palau 2, era on hi havia la gran majoria d'estands, entre els de marxandatge i els d'editorials. Hi havia la Zona Fanzines, l'Artist Alley, l'espai Taller Manga, l'espai Manga Sport.
A l'ala anterior hi havia l'estand d'Ooso Comics, així que vaig anar a saludar-los amb tranquilitat, felicitar-los per la llicència de Gorenger, parlar una estona i recollir el segon volum de Dororon Enma-kun amb el seu cofre, en català evidentment.
També vaig passar per l'estand de Fandogamia, on vaig comprar el nou volum de Doctor Who: La canción sin fin, sent el quart del Desè Doctor i primer de la segona temporada de la sèrie de còmics. Aquesta també fou la darrera compra.
Anant a l'ala posterior, hi havien els grans estands editorials: Norma Editorial, Panini Comics, Planeta Cómic amb l'estand de la revista Planeta Manga, Milky Way i també la distribuidora d'anime Selecta Visión. Eren absents al saló, ECC i Ivrea.
Ja que s'acostaven les dotze del migdia vaig anar a fer cua a l'estand de Planeta Manga, on en Luis Montes em va signar el meu primer volum de Gryphoon, una de les obres estrelles de la revista.
Tot seguit aprofitant que la cua era curta, vaig entrar a l'estand de Planeta per donar-hi un cop d'ull, especialment al seu catàleg de manga en català: les diverses sèries de Bola de drac, Naruto i Detectiu Conan, i ves per on a la presentació de novetats ens van donar bones notícies. Més endavant en parlo.
Seguidament vaig pujar al pis superior, hi havia el Gran Escenari, a diferència d'altres anys que era a la plaça Univers. Justament aquella tarda a les set, hi havia el concert Tenkaichi Musical, amb cançons d'anime en català amb Elia Periwinkle, Aventura x Japó, Jerry Brown i Cristina de Younenki. Per qüestions horàries, aquella hora ja no era al Saló si no hi hagués anat. També hi havia l'espai Cosplay Help i el Meet & Greet Artists.
Tot voltant es van fer les 14 hores, i va tocar anar a la Sala Manga 5 (Palau 5), on el Racó del Manga portava a terme una xerrada sobre l'estat de l'anime en català. Per part d'ells hi havia en Marc Pérez i en Xavier Omella, i com a convidats hi havia els actors de doblatge Albert Trifol i Núria Trifol.
Faig un copiar i enganxar del que vaig publicar al fil del Twitter:
En Marc Pérez va començar l'acte presentant el seu podcast: més de 100 programes amb periodicitat setmanal i en català. Un dels espais del programa és el Tenkaichi Musical, cançons d'anime cantades en català que oficialment mai s'han cantat en català. La Núria Trifol va agrair la feina que fa el Racó del Manga. Són 21 actors de doblatge d'anime en català que col·laboren amb el podcast en les cortinetes.
L'estat de l'anime en català és greu. En prou feines es doblen sèries, aguanta Detectiu Conan, en canvi de films en van arribant. L'Albert Trifol fou molt crític amb TV3 i la Generalitat, per la situació crítica d'anime en la nostra llengua, i les plataformes no hi estan posades. També va demanar qualitat en els doblatges, pagant el que toca per tenir un producte com pertoca. Els espectadors han de fer soroll quan un producte no té bona qualitat i perquè hi hagi més doblatge en català, van dir l'Albert i la Núria.
En Xavi Omella va agrair i va demanar doblatge en català per tota aquella gent que té alguna discapacitat visual com ell mateix. En Marc Pérez van comentar que un dels factors de l'absència de doblatges en català ja fets a les plataformes és per motius tècnics d'adaptació d'àudio pel cost que els implica. També creu que l'absència de nous doblatges en català és perquè hi ha motius polítics, que no interessa promocionar-lo.
Abans de posar punt final, i va haver el torn de preguntes per part dels assistents. Una de les preguntes dóna a veu les males praxis d'alguns estudis de doblatge buscant el màxim benefici.
Certament va ser una conferència molt interessant i participativa. Aquesta va ser una de les tres conferències en català (oficialment) que hi va haver al saló. Diumenge, des de Parlem-ne, es va organitzar una sobre Detectiu Conan i dilluns una sobre el Canal 3XL. Totes van ser molt concorregudes.
Seguidament vaig fer un descans per dinar i reposar una bona estona. Vaig tornar a fer una volta i cap a les 17 hores vaig tornar a la Sala Manga 6 on l'Oriol Estrada i l'Eduard Terrades van parlar sobre Kamen Rider.
Com que érem poquets i com se sol dir, tots en coneixíem, la xerrada es va fer en català. Sense entrar en profunditat, ha estat una sèrie amb baixades i pujades, i per tant es van buscar fórmules per reconduir la situació: això va donar lloc que apareguessin tota mena de Kamen Riders. Cada any, una nova sèrie, amb un nou Kamen Rider. Pels qui s'hi vulguin introduir, l'era Heisei de Kamen Rider és una bona manera per a fer-ho. I el que ens va quedar molt clar és de la importància de les joguines, que al cap i a la fi és d'on es fan els beneficis. Recomano molt aquest fil de l'Oriol Estrada on va un extens repàs d'aquesta sèrie tokusatsu.
Anècdota: Durant la xerrada de tant en tant l'Oriol em mirava dient el meu nom "Marc", sabent que no era jo a qui es dirigia. Finalment em vaig firar per saber qui era aquest homònim, i va resultar ser en
Un cop acabada, va tocar anar retirant i tornar cap a casa. Passant per la plaça Univers, i remirant l'exposició Manga Revival toca explicar ara l'anècdota que he mencionat al principi: En un dels seus murals hi vaig veure algú molt conegut en primer pla, jo mateix, i també en Pau_B "Gargotaire" el de la samarreta amb el kanji "Kame". La foto és de l'exposició dedicada a l'Osamu Tezuka que va tenir lloc al Museu Nacional d'Art de Catalunya, que els dos vam visitar fa dos anys, concretament el diumenge 3 de novembre de 2019.
I amb aquesta troballa inesperada, vaig posar punt final al 27 Manga Barcelona, físicament, ja que més o menys l'aniria seguint per les xarxes tant diumenge com dilluns, però el dissabte encara no s'havia acabat i ens tenia reservat una sorpresa. Mentre era a l'estació esperant el tren, sent ja les set de la tarda passades, intentant seguir la presentació de Planeta Cómic, en mostrar el vídeo de noves llicències, van mostrar el seu catàleg en català, obres que ja he comentat una mica més amunt:
I si això sortia és perquè tot seguit van mostrar les dues obres noves que publicaran en català de cara a Sant Jordi de l'any vinent: El shônen d'èxit
My Hero Academia i el clàssic d'
Akira Toriyama que finalment li ha arribat el torn:
Dr. Slump. Sense dubte dues magnífiques notícies!!!
També van anunciar dues obres de Bola de drac que també ens arribaran en català: Super Dragon Ball Heroes: Univers Mission i Univers Big Bang.
Al torn de preguntes, preguntats per com funcionava el seu catàleg en català, en David Hernando de Planeta va explicar que les dues sèries de Bola de drac Super, la sèrie vermella i la sèrie en volums funcionàvem molt bé. Naruto també està en creixement, el fet que molts volums els hagin reimprès ja sota el seu logotip n'és una bona senyal. També va comentar que Detectiu Conan continuaria. També va aclarir que l'edició en català de My Hero Academia se'n publicaran de 2 a 3 volums mensuals per atrapar l'edició en castellà. D'aquesta sèrie actualment se n'han publicat 32 al Japó, i en castellà 28, el darrer aquest setembre.
I en una altra pregunta sobre l'edició de Dr. Slump va comentar que seria amb sentit de lectura oriental, rústica amb solapes, no pas amb sobrecobertes, en part per disminuir costos i també per diferenciar-la de l'edició en castellà, i amb una traducció fidel a la versió animada en català.
Un dissabte rodó doncs pel que fa a llicències de manga en català. L'última cosa a comentar. Planeta havent ja mostrat tot el vídeo de futures novetats, i ja al torn de preguntes, un va fer la pregunta que s'ha anat fent durant aquests darrers 14 anys: I el Fly? I després d'una mica d'espectacle. Aquest cop sí, amb un nou vídeo, el març de l'any que ve arribarà Dragon Quest: The adventure of Dai, en format Kanzenban! De moment això sí, només en castellà.
I ara sí, poso punt final en aquesta crònica del 27 Manga Barcelona, l'any que ve més i millor, tot esperant abans un 40 Comic Barcelona presencial!!!!
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada