dissabte, 27 de novembre del 2021

Las Tortugas Ninja: El último Ronin núm. 2 El primero en caer

Títol: Las Tortugas Ninja: El último Ronin núm. 2 El primero en caer
Títol original: Teenage Mutant Ninja Turtles: The Last Ronin núm. 2 First to fall
Autors principals: Kevin Eastman, Peter Laird i Tom Waltz (Història), Tom Waltz i Kevin Eastman (Guió), Kevin Eastman (Esbossos), Esau Escorza i Isaac Escorza, Ben Bishop i Kevin Eastman (Dibuix/Tinta), Samuel Plata (Assistent de color) i Luis Antonio Delgado (Color)
Traducció per: Bárbara Azagra Rueda
Publicat per: ECC Ediciones, octubre de 2021.
Format: Grapa - 48 pàgines - Color
Preu: 3,50 €

El passat octubre, ECC va posar a la venda les Tortugues Ninja per partida doble: el cinquè volum de la nova sèrie i el segon número d'El útimo Ronin. Després de la lectura del cinquè volum de la sèrie nova de les Tortugues Ninja, ha tocat el torn de continuar El último Ronin amb el seu segon número, titulat El primero en caer

Anunciada la seva llicència al juny, aquesta sèrie limitada de les Tortugues Ninja està tenint un gran reeiximent als Estats Units. Las Tortugas Ninja: El último Ronin es tracta d'un projecte basat en una història ideada pels creadors originals de les Tortugues, en Kevin Eastman i en Peter Laird, durant els anys vuitanta, però que mai va arribar a materialitzar-se. El guionista de la sèrie moderna, Tom Waltz, al costat dels dibuixants Esau i Isaac Escorza, i Ben Bishop, donen vida a aquesta idea antiga, en col·laboració directa amb el mateix Eastman, que duu a terme tasques de coguionista, dibuixant i layouts. Estrenada originalment l'octubre de 2020, publicant-se cada tres o quatre mesos, aquest passat setembre ha sortit el seu quart número, faltant doncs un només per finalitzar la sèrie.

En una ciutat de Nova York del futur, dominada pel Clan del Preu, sent el seu líder el darrer dels Oroku, en Hiroto, fill de la Karai i nét d'en Saki alies Shredder, només hi queda una Tortuga Ninja viva, la qual després d'un intent fracassat per acabar en Hiroto, acaba molt malferit. Aquesta Tortuga i el darrer dels Hamato és en Michelangelo. Un cop recuperat es desperta a un lloc conegut, la seva antiga llar, on hi resideix una antiga coneguda de fa molts anys, l'April O'Neil, i la seva filla, la jove Casey Marie Jones. Després de tant de temps són moltes les coses a explicar-se, i tot té un inici. Fa molts anys, una treva entre els Oroku i els Hamato es va trencar, el que va donar lloc el primer Hamato caigut. Morint en combat contra la Karai, en Raphael va ser el primer. Sabrem que va fer en Michelangelo després que la seva família va morir, passant el temps, anys, fins que va arribar el moment de restaurar l'honor de la seva família, ara el present. La Casey que forma part d'una resistència contra el Peu, li ofereix ajuda, però en Mike la rebutja, és un camí que ha de fer sol, i no vol que ningú més en surt perjudicat. Però la Casey ho veu tot d'una altra manera. Per la banda del Clan del Peu, en Hiroto ordena que es remogui cel i terra per trobar la darrera tortuga mutant.


Sense dubte ens trobem amb una història fosca, dura i intensa. La mort, les ferides i les cicatrius són presents, però també hi veiem una mica de llum, esperança en mig de tanta foscor. Quan algú ho ha perdut tot, només queda ell per canviar el seu món, i així obtenir la pau pels qui encara hi són i pels qui ja no.

Com he dit més amunt, aquesta història fou ideada pels creadors originals als anys vuitanta, però no es va portar a terme. Justament al tercer volum de la sèrie original publicat el passat agost com el primer número d'El último Ronin, hi ha una història protagonitzada per un alternatiu Michelangelo, i és a les pàgines de comentaris on en Kevin Eastman menciona una història final de les Tortuges Ninja, de la qual en Peter i ell n'havien parlat, però mai s'havia desenvolupat, fins ara. Casualitats o no, l'actual història final està protagonitzada per en Michelangelo, com la d'aquesta història de la sèrie original.

Al final del número hi tenim quatre portades alternatives a càrrec de Sophie Campbell, Johnny Desjardins, InHyuk Lee i Kael Ngu.

Sent la periodicitat d'aquesta sèrie bimestral, el tercer número sortirà al desembre, dies abans de Nadal, rep el nom de Fight or flight (Lluitar o fugir).