dimarts, 2 de novembre del 2021

Liga de la Justicia/Power Rangers

Títol: Liga de la Justicia/Power Rangers
Títols original: Justice League/Power Rangers núms. 1 a 6 USA
Autors: Tom Taylor (guió) i Stephen Byrne (dibuix i color). Portada de Karl Kerschl
Traducció per: Francisco San Rafael Simó
Publicat per: ECC Ediciones, setembre de 2021
Format: Cartoné - 160 pàgines - Color
Preu: 18,95€







Del gener al setembre de 2017, es van publicar originalment els sis capítols del crossovers entre dos grups de superherois dels Estats Units, la Lliga de la Justícia (DC) i els Mighy Morphin Power Rangers originals (Boom! Studios). 

Del maig del 2017 al gener del 2018, ECC Ediciones va publicar els sis números. A finals d'aquest setembre ha publicat el volum recopilatori en format cartoné, que és el que he comprat.

Primer de tot parlaré sobre dels dos equips que apareixen. Sobre la Lliga de la Justícia, poca cosa puc dir. Pel que fa al còmic només he llegit Batman, un dels integrants, i justament i gràcies a la seva trilogia que comparteix amb les Tortugues Ninja (Batman/Tortugas Ninja (Integral)). En canvi en l'àmbit cinematogràfic, i centrant-nos més en el present, sí que he vist de l'Univers estès de DC: L'home d'acer, Batman contra Superman: L'alba de la justícia, Wonder Woman, La Lliga de la Justícia. A part d'això, també he vist les pel·lícules clàssiques de Batman, la trilogia d'aquest personatge dirigida per Cristopher Nolan i també el film de Green Lantern de 2011. Dels films clàssics de Superman protagonitzats per en Christopher Reeve en dec haver vist una o dues, la primera segur, a part de moltes temporades de la sèrie televisiva Smallville
 
Així que entre tot aquest material, estic introduït en aquest equip i els seus principals membres o el seu context: Clark Kent/Superman, Bruce Wayne/Batman, Diana de Themyscira/Wonder Woman, Barry Allen/Flash, Victor Stone/Cíborg i John Stewart/Green Lantern. Justament els cinc primers surten al mencionat film La Lliga de la Justícia i el Green Lantern del film és un altre personatge, per tant aquest John sí que és nou per a mi.

Respecte a les sèries Power Rangers, al seu moment vaig mirar les tres temporades de Mighty Morphin Power Ranger, incloent-hi la dels Alien Rangers, i la següent sèrie Power Rangers Zeo. Amb la que va venir després, Power Rangers Turbo ho vaig deixar. Amb el pas dels anys, recordo haver vist algun capítol aïllat d'altres sèries, tot i que per Youtube, he vist tota mena de vídeos: openings, transformacions i d'altres.

És diferent amb les sèries originals japoneses amb les quals es basen les sèries Power Rangers. Al seu moment (2010), m'hi vaig endinsar justament amb Kyôryû Sentai Zyuranger, la sèrie escollida per ser adaptada donant lloc a Mighty Morphin Power Rangers, concretament en la seva primera temporada. Sèrie rere sèrie, he arribat fins a Bakuryû Sentai Abaranger, que és la que estic mirant actualment, un total de dotze sèries.  Els membres dels Mighty Morphin Power Ranges són: Jason Lee Scott/Red Ranger, Zack Taylor/Black Ranger, Billy Cranston/Blue Ranger, Trini Kwan/Yellow Ranger, Kimberly Hart/Pink Ranger i Tommy Oliver/Green Ranger.
 
El motiu de la compra d'aquest volum és degut en part per culpa d'una altra editorial. Aquest passat agost va aparèixer una nova editorial de còmic en el mercat espanyol, Moztros, sent una de les seves principals llicències la sèrie regular de Mighty Morphin Power Rangers, de Boom! Studios, que suposa un nou començament del qual al seu dia vam veure al televisor. Aquest entrecreuament formant part d'aquest nou univers, però fora de la continuïtat, segons el que entès, he cregut que seria un bon tastet i per introduir-me de nou en els Power Rangers i així ja està preparat per quan Moztros iniciï la publicació de la sèrie regular.  

A Liga de la Justicia/Power Rangers, l'Alpha 5 ha desaparegut del centre del comandament. Els sis rangers se separen per trobar-lo. En Zack el troba amb desperfectes i el porta al centre de comandament, però un cop allà resulta ser un fals robot que explota, sent una trapa de Lord Zedd per poder-s'hi infiltrar. En Zack es transforma en Black Ranger, iniciant-se el combat. El Ranger activa els teletransportadors per sortir del centre, però aquests estan avariats. Durant el teletransport en Zedd se separa i en Zack va a parar a una ciutat. Quan els altres Rangers arriben es troben el centre afectat per l'explosió i l'atac, a més hauran de derrotar alguns soldats de massilla, i tot seguit també es teletransporten per tobar en Zack. 

Però la ciutat on van a parar en Zack i després els seus companys, s'hi trobaran un grup misteriós i estrany d'individus, el combat entre els dos grups serà inevitable. Al final la confusió finalitzarà. Els Power Rangers no només han canviat de ciutat sinó també de Terra. Han canviat de dimensió i ara es troben a Gotham City, i els individus contra quins han lluitat són els defensors d'aquesta Terra, la Lliga de la Justícia.

El Power Rangers per tornar al seu món s'han d'emportar Lord Zedd, però aquest s'ha aliat amb Brainiac, lladre de ciutats i destructor de mons. Una combinació realment perillosa que els dos equips hauran de fer front i així tot torni a la normalitat.


És una aventura que certament he gaudit. Ha estat com tornar a la meva infantesa, però en comptes de veure els Power Rangers al televisor, ha estat a les pàgines d'un còmic i molt ben acompanyats, per un altre gran grup de superherois. Pel que recordo han respectat la traducció en castellà de la sèrie televisiva amb el seu ¡A metamorfosearse!, frase emblemàtica de quan els Rangers es transformen, que la manera de com ho representen m'ha agradat. I també m'ha agradat l'acció dels dinozords, especialment el pterodàctil.

Al final del volum hi ha una galeria amb les portades dels sis números individuals més moltes d'alternatives del primer número. Una cosa que he trobat a faltar és que els capítols no estiguin separats per les seves portades, i per tant no saps quan acaba un i comença l'altre, ho tens tot seguit.

Aquest no és l'únic entrecreuament dels Power Rangers originals, entre el 2019 i el 2020 es va publicar l'entrecreuament amb les Tortugues Ninja,  l'editorial Moztros també publicarà.

Una lectura amb acció, amb dos grans equips de superherois, dos poderosos enemics, dinosaures mecànics gegants, monstres, la Terra en perill, té doncs tots elements necessaris per gaudir-la.