dimecres, 4 de gener del 2023

Corto Maltès. Nocturn berlinès

TítolCorto Maltès. Nocturn berlinès
Títol original:
Corto Maltese. Nocturnes berlinois
Autors:
Juan Díaz Canales (Guió) i Rubén Pellejero (Dibuix i color). Basat en l'obra d'Hugo Pratt
Publicat per:
Norma Editorial, novembre de 2022
Format:
Cartoné - 22,5 x 29,7 cm - 88 pàgines - Color
ISBN:
978-84-679-5775-4
Preu:
22 €


 
 
 
Des que n'Hugo Pratt va crear el seu icònic personatge Corto Maltès (1967), han estat molts els lectors que durant anys i panys han gaudit de les seves aventures al llarg del nostre planeta. En Juan Díaz Canales i en Rubén Pellejero van recuperar el personatge primer amb Sota el sol de mitjanit (2015), seguit d'Equatòria (2017), i El dia de Tarowean (2019).

Tot llegint Corto Maltès, el que un aprèn és història, sent la Gran Guerra, la Primera Guerra Mundial, com a teló de fons de gran part de les aventures del mariner britànic. Però aquella guerra va deixar moltes conseqüències i cicatrius especialment al Vell Món. Una d'aquestes fou la caiguda dels Imperis Alemany i Austrohongarès, i per tant, moltes de les fronteres del Vell Continent van canviar.

Així doncs, l'actual Alemanya no ocupa el mateix territori que quan era un imperi. Amb la caiguda d'aquest, Alemanya es va constituir com a República de Weimar (1918-1933), per la ciutat on va tenir lloc l'Assemblea constituent. Segurament és el període històric més desconegut de la història alemanya, però no per això menys important, fou un període convuls que va donar lloc a la creació del Partit Nacionalsocialista Alemany amb Adolf Hitler al capdavant.

És doncs a la República de Weimar, concretament el 1924, té lloc Nocturn berlinès, la nova aventura del mariner Corto Maltès, una història que se situa després de la història d'Hugo Pratt, Les Helvètiques.

Tot trobant-se a Berlín, juntament el seu amic Joseph Roth, en Corto descobreix que el seu vell amic Jeremiah Steiner ha estat trobat mort. Així doncs, el nostre mariner i aventurer per excel·lència començarà a investigar que hi ha darrere de la seva mort, i que com prou sabem no li fa res posar-se en perill. Durant la seva investigació, es creuarà amb dues organitzacions ben diferents, la ultranacionalista Organització Cònsol i la societat hermètica Stella Matutina, cada una amb els seus objectius però amb el professor Steiner com a punt en comú. 
 
L'aventura deixarà Berlin, per viatjar fins a Praga, una de les ciutats importants del desaparegut Imperi Austrohongarès, actualment la capital de la República Txeca. Serà aquí, amb la filmació d'un film com a escenari principal, on en Corto posarà llum a la foscor que envolta la mort del seu vell amic. 
 
No només el context històric i social amb què es trobarà en Corto és real, sinó molts dels personatges que hi apareixen també són reals, com el mateix Joseph Roth, escriptor nascut a Brodi, en el seu moment ciutat de l'Imperi Austrohongarès, actualment Ucraïna, com també les dues organitzacions mencionades anteriorment. 

Sense cap mena dubte els àlbums de Corto Maltès, són històries d'històries, no només seguim les passes del mariner i dels seus acompanyants, sinó que alhora se'ns presenten altres elements, molts d'ells que van existir a la realitat, presents o passats de l'època, que s'entrellacen amb elements ficticis per donar vida a les aventures del carismàtic Corto Maltès.