dimarts, 31 de gener del 2023

El Bròfec

Títol: El Bròfec
Autors: Adrià Pujol Cruells (guió i text) i Laia Baldevey (dibuix)
Col·lecció: Llamps i tintes! núm. 1
Publicat per: Diputació de Girona, octubre de 2022
Format:
Rústic amb solapes - 20 x 30 cm - 51 pàg. - B/N
Preu:
14 €




 
 
 
 
El maig de 2021 es va saber que la Diputació de Girona portaria a terme un concurs anual de novel·la gràfica en català, amb el nom de Llamps i tintes!, sent també el nom de la col·lecció, en el qual es valoraria que en els projectes, els personatges, escenaris o episodis de la història, real o imaginària tinguessin relació amb les comarques gironines, o que s'adaptessin al còmic obres d'escriptors o escriptores gironins.

El gener de 2022 es va anunciar que com a títol inaugural de la col·lecció l'escollit seria El Bròfec, amb guió de l'escriptor Adrià Pujol i dibuixos de la il·lustradora Laia Baldevey, que es va publicar l'octubre de 2022. També anunciant-se que des d'aquell gener a l'abril de 2022 tindria lloc la primera convocatori del concurs, sent l'obra guanyadora el segon títol de la col·lecció Llamps i tintes!.

A El Bròfec, ens situem el febrer de 2033. Fa dies a la serra de l'Albera apareixen tot d'animals morts, tant salvatges com domèstics, principalment animals de granja i ramats. Els agents rurals especulen sobre la presència d'un ós pirinenc que s'ha desplaçat massa cap a l'est, i això ha posat en peu de guerra els pagesos de la zona, tant de la Catalunya del Sud com la del Nord, portant a terme diverses manifestacions. 

Paral·lelament a aquest ambient politicosocial tens, la Francina Comalada, de Cantallops (Alt Empordà), que fa la tesi doctoral sobre l'historiador i polític Josep Pella i Forgas (1852-1918), fill de Begur (Baix Empordà),  descobreix, segons els escrits de Josep Pella, que segurament es tracta del Bròfec, una mena de criatura humanoide que viu en coves subterrànies i que hiberna durant períodes de cent cinquanta anys, i ara que s'ha despertat, està provant matances per alimentar-se en diferents punts de l'Albera, fins que es torni a dormir.

Però la Francina no és l'única que ha descobert qui està causant les matances, un matrimoni de jubilats austríacs, els Kurtz, s'ha avançat als esdeveniments i ja presents a la zona, hi són per caçar-lo.

Així doncs, El Bròfec és una interessant obra per estrenar la col·lecció Llamps i tintes!, on a part de presentar-nos aquesta criatura llegendària, també ens exposa molts fets de la realitat, del dia a dia. Un d'ells és el ja mencionat conflicte i coexistència entre home i depredadors naturals, amb el poder polític i les seves accions, molt sovint propagandistes, que és allò de quedar bé de cara la galeria. També se'ns mostra un altre conflicte territorial, com és el de la implementació de les dites energies renovables, i una simple frase en una de les vinyetes ho diu tot. A més a més, han volgut mostrar la naturalitat i proximitat entre les relacions de veïnatge entre la  Catalunya del Sud i la del Nord, malgrat la frontera imposada fa segles, clar que hi ha algun element que ho afavoreix, ja ho veureu.

I ara per acabar i retornant al concurs anual,  el juny de 2022, es va fer públic el guanyador del primer concurs: Somnis entre la boira, un projecte sobre l’il·lustrador Joan Junceda de Lluís Recasens Selma "L'Avi" i Àngel Marí González. La vinculació de Joan Junceda amb les comarques de Girona, prové del seu matrimoni amb la blanenca Rosa Portas el 1912, i des de llavors i fins al 1948, any en què va morir, va passar llargues temporades a Blanes, on participava en una tertúlia i on és enterrat. S'espera la seva publicació durant aquest 2023, i de moment, pel que he pogut comprovar, encara no s'ha obert la convocatòria del segon concurs de la col·lecció Llamps i tintes!, que suposo que serà aviat.