dilluns, 13 de març del 2023

Usagi Yojimbo Saga Libro 6

Títol original: The Usagi Yojimbo Saga Book 6
Autor: Stan Sakai
Traducció de: Nacho Bentz
Col·lecció: Independientes USA
Publicat per: Planeta Cómic, febrer de 2023
Format: Rústic amb solapes - 600 pàgines - 16,8 x 25,7 cm - B/N i color
Preu: 40 €








A principis del passat febrer, Planeta Cómic va posar a la venda el sisè volum integral d'Usagi Yojimbo Saga. El cinquè va sortir el maig de 2022.

Aquest integral recopila dels números 95 a 116 dels comic-books d'Usagi Yojimbo Volume Three de Dark Horse, exceptuant el numero 100 que no s'inclou en l'edició de Planeta segurament per una qüestió de drets, i Saya de MySpace Dark Horse Presents #18. Dit d'una altra manera, aquest sisè integral inclou els volums recopilatoris números 23, 24 i 25, els respectius Puente de lágrimas (Bridge of tears), El regreso del alma negra (Return of the black soul) i La caza del zorro (Fox hunt).

En el primer volum, Puente de lágrimas, comencem amb una historieta d'una sola pàgina on el conill persegueix un ninja. Tot seguit ja ens trobem amb la primera llarga, on els lectors coneixerem l'assassí Shizukiri, a qui la Lliga dels assassins Koroshi li encarreguen matar l'Usagi. A continuació, ja seguint les passes del conill, aquest arriba a un poble on dos bàndols estan enfrontats pel tresor amagat del difunt Hamanaka. En aquest poble l'Usagi coneixerà la Mayumi, que al final de la història se n'anirà amb ell, i de mica en mica s'aniran agradant mútuament. Ens retrobarem amb l'espadatxina Inazuma, posseïda per en Jei, també acompanyada per una noieta, la Keiko, i sent perseguida per en Gennosuke i l'Inukai o Gos Perdut (Vegeu Saga Libro 1, capítol Perros vagabundos). Durant la batalla, en Jei revelarà que ocupa el cos de la Inazuma a en Gen. Afortunadament el rinoceront i el gos aconseguiran sobreviure. L'Usagi i la Mayumi arribaran a una ciutat agradable, on el ronin pensa abandonar la seva acompanyant tement que li pugui passar el pitjor a pesar del què realment voldria, que és continuar junts. Justament serà en un pont, el que dóna nom a aquest capítol i el volum, on se separaran. L'Usagi que continua el seu camí sol, es creuarà ninges Neko que ataquen a la Chizu. Primer, el conill ajudarà la gata, i tot seguit serà que ella qui l'ajudarà quan caigui enverinat. Havent-li proporcionat l'antídot, la Chizu se'n va per evitar posar en perill a l'Usagi que s'està recuperant. Passada la nit, l'Usagi s'aixeca encara amb cert malestar, però la tranquil·litat durarà poc, ja que a fora de la cabana l'espera la Mayumi capturada per l'assassí Shizukiri. El combat serà inevitable, l'assassí caurà mort, però tal com temia l'Usagi, la mort també s'emporta els seus éssers estimats, i la Mayumi, que simplement desitjava una vida millor, també morirà.

El segon volum inclòs, El regreso del alma, inclou dues històries: La oscuridad y el alma i Gorriones, de cinc parts. El protagonista indiscutible d'aquestes dues és el personatge de Jei. En la primera coneixerem com va tenir lloc l'origen de l'ésser maligne que coneixem com a Jei. En la segona coneixerem el desenllaç de la possessió d'en Jei sobre la Inazuma. Un desenllaç que es veurà accelerat per la persecució que rep la Inazuma per caçarecompenses (Vegeu Saga Libro 1, capítol El relámpago impacta dos veces). En aquesta, s'hi afegiran en Gennosuke i l'Inukai, que ja havíem vist abans, l'Usagi que se'ls trobarà, el sacerdot Sanshobo, que era de visita a un temple lligat amb l'origen d'en Jei, com prèviament hem vist, i un misteriós samurai de nom Isamu. Aquests cinc es trobaran la Inazuma greument ferida, a les portes de la mort i, per tant, la possessió es veurà debilitada, i aconseguiran alliberaran la Inazuma, però malauradament mort, però en pau. Malauradament, el destí de la Inazuma va estar marcat des que fou posseïda, no poden fer res per ella, només un bon consol final. El maligne Jei de recursos no li falten, i posseirà algú que va conèixer en el moment de la seva creació, acompanyat igualment de la innocent Keiko.

El tercer volum inclòs, La caza del zorro, comença amb la història Kitsune Gari, que justament significa La caça de la guineu, donant nom a aquest volum. En aquesta, després de l'aventura anterior, l'Usagi i en Gen estan fent camí junts, però al llarg d'aquest, el rinoceront tindrà una malaurada topada amb guineus de nous cues. En la següent història, els dos viatges, es creuaran amb la Sakura, una antiga coneguda d'en Gen. Aquesta tot fent una bona acció, posarà en problemes als dos espadatxins. En la següent aventura, tots dos es creuran altre cop amb l'Inukai, en Gos Perdut, i també amb un maliciós venedor d'informació, que altres aventures d'aquest volum ja hem vist. A partir d'aquí, rinoceront i gos faran camí cap a una banda, tot cercant un assassí i el conill anirà sol. Seguint l'Usagi, aquest es toparà amb un misteriós captaire, ja que els ninges Neko el persegueixen, i a continuació, seguint el fil d'aquesta aventura, l'Usagi es creuarà amb la Chizu, la desterrada líder dels Neko, i per tant altre cop apareixeran aquests ninges, en una aventura que els comportarà acompanyar a un senyor a prendre possessió d'una fortalesa. Recuperant les passes d'en Gen i l'Inukai, seguiran el rastre d'un assassí per obtindre'n la recompensa, per mostrejar més terreny, els dos se separen, per trobar-se quan trobin l'assassí i tenir així les preuades monedes. Veurem un dels moments més tendres d'en Gen. I acabem amb Saya, una història amb color de Tom Luth, on veurem la importància de les beines (saya) dels samurais.

Aquest tercer volum integral està estructurat com els altres volums integrals d'Usagi Yojimbo Saga. Per començar tenim una pàgina presentant-nos els personatges principals. Tot seguit ja venen els diversos capítols separats segons el volum on originalment van ser inclosos, incloent-hi també les introduccions dels tres volums originals (Brian K. Vaughan, Charles Solomon i Floyd Norman). Al final del volum integral, com a material extra, però alhora important, tenim un conjunt de notes de l'Stan Sakai, sobre els aspectes i conceptes japonesos que apareixen al llarg del llibre, dient-nos quines han estat les seves fonts d'informació, però en aquest cas només hi ha les notes corresponents del tercer volum que es recopila. Seguidament, hi ha les portades en color tant dels números individuals com dels tres volums. Els colors són d'en Tom Luth, excepte per aquelles pintades pel mateix Sakai. A continuació tenim altres materials com: una historieta curta publicada al còmic de record de la Comi-Con de San Diego de 2007 on l'Usagi s'enfronta a en Groo de l'autor Sergio Aragonés, la historieta "The day of the shadow" d'Stéphane "Fanfan" Heude i Laurent de Andrade, i per acabar una pàgina on se'ns mostra un final alternatiu pel capítol 99 Puente de lágrimas. A la solapa posterior s'hi mostren les portades dels volums integrals anteriors publicats: els dos de l'etapa Fantagraphics, i els volums 1 a 5 d'Usagi Yojimbo Saga

De moment i evidentment normal, Planeta no ha comunicat quan sortirà el setè llibre d'Usagi Yojimbo Saga (Dark Horse Comics), que consta de 9 volums, recollint fins al volum 33 de la sèrie. A partir d'aquí, Usagi Yojimbo va començar a publicar-se a IDW Publishing a partir del juny de 2019, nova etapa de la qual Planeta ja ha publicat els tres primers volums.

The Usagi Yojimbo Saga Book 7, Dark Horse Comics, setembre de 2016