dimecres, 24 de maig del 2023

Las Tortugas Ninja vol. 14

Títol: Las Tortugas Ninja vol. 14
Títols originals: TMNT Bebop & Rocksteady Destroy Everything núm. 1-5, TMNT Universe núm. 1-3 USA
Autors: Ben Bates i Dustin Weaver (història), Tom Waltz i Paul Allor (guió); Sophie Campbell, Dustin Weaver, Ben Bates, Giannis Milonogiannis, Damian Couceiro, Nick Pitarra, Ben Tiesma, Pablo Túnica, Tado Galusha, Aaron Conley, Ryan Browne (dibuix); Bill Crabtree, Sophie Campbell, Michael Garland, Jean-François Breaulieu i Ronda Pattison (color) i Freddie E. Williams II (portada)
Traducció per: Bárbara Azagra Rueda
Publicat per: ECC Ediciones, maig de 2023
Format: Rústica - 184 pàgines - Color
Preu: 19,50 €


A principis d'aquest maig de 2023, ECC va posar a la venda el volum 14 de la nova sèrie de les Tortugues Ninja, i encara sent maig, ha tocat la seva lectura.

Com que la continuïtat d'IDW combina la sèrie regular, amb les micro-sèries, entrecreuaments i altres, una bona manera de no perdre's, és seguir aquest enllaç de la Turtlepedia o bé TMNT The IDW Collection de  Penguin Random House, on a cada volum s'indica el seu contingut, i fins al volum 9 el contingut és el mateix que el d'ECC, cada volum de l'IDW Collection equival a dos d'ECC.

Amb el volum 9 d'ECC hi ha un lleuger canvi.  El corresponent volum de l'IDW Collection és el cinquè, que inclou el primer entrecreuament amb els Caçafantasmes, però com que aquest ja va ser publicat per Fandogamia (setembre de 2017), per una qüestió de drets, en aquest volum d'ECC no s'inclou, o més aviat s'hauria d'haver inclòs en el que hauria sigut el volum 10 d'ECC. Així doncs, es dividiria el cinquè de l'IDW Collection en dos: per una banda, tindríem els quatre capítols de Turtles in Time i els números 38 a 40 i per l'altra banda, tindríem l'entrecreuament amb els Caçafantasmes i els números 41 a 44.

Així, el 10è i 11è volum d'ECC corresponen al sisè de l'IDW Collection. A partir d'aquests dos volums d'ECC es recupera que cada volum de l'IDW Collection equival a dos d'ECC, fins que no ens trobem amb algun altre canvi. Per tant, aquest 14è volum d'ECC correspon a la primera meitat del vuitè de l'IDW Collection.


Endinsem-mos en aquest catorzè volum, que inclou els 5 números de Beboy y Rocksteady ¡Lo destruyen todo! (Bebop & Rocksteady destroy everything!) i els tres primers de Universo Tortugas Ninja (TMNT Universe), una sèrie que se centra en els personatges secundaris de la continuïtat d'IDW, tot i que les Tortugues hi estaran molt implicades i de vegades sent els personatges centrals. Els seus capítols es divideixen en  "main" i en "back-up".

Bebop y Rocksteady ¡Lo destruyen todo! núms. 1 a 5, de Ben Bates i Dustin Weaver (història) Dustin Weaver (guió), Sophie Campbell, Dustein Weaver, Ben Bates, Giannis Milongiannis, Damian Coucheiro, Dustin Weaver, Nick Pitarra, Ben Tiesma, Pablo Túnica, Tadd Galusha, Aaron Conley i Ryan Browne (dibuix) i Brill Craptree, Sophie Campbell i Jean-François Beaulieu (color) (juny de 2016). Mini-sèrie que compta amb diversos dibuixants al llarg dels seus cinc capítols.

Després de la seva derrota quan l'Splinter esdevé nou cap del Clan del Peu (ECC, volum 11, capítol 50), en Bebop i Rocksteady, els nostres mutants preferits de facoquer i rinoceront, se senten abatuts i sense cap rumb ni objectiu. Però quan troben ceptre que els permet viatjar en el temps, s'adonen que els espera l'aventura de la seva vida, posant en perill el mateix multiverse, quan comencen a crear diferents línies temporals. Seran les quatre Tortugues i la Renet, la senyora del temps, qui s'hauran d'encarregar d'arreglar tota la situació, intentant que tot torni a la normalitat que hauria de ser.
 
Universo Tortugas Ninja núms. 1 a 3 (main), de Paul Allor (guió), Damian Couceiro (dibuix) i Ronda Pattison (color) (agost i octubre de 2016). Aquests tres primers números corresponen a l'arc argumental, The war to come (La guerra que vindrà), dels capítols "main" de TMNT Universe.

En capítols d'arcs anteriors hem vist com un grup d'humans espiaven els mutants, entre ells els Mutanimals com també Burnow Island. Aquests formen part de les Forces de Protecció de la Terra, amb l'agent Bishop al capdavant. Ara han entrat en acció, volent capturar la mutant escorpí Zodi, que treballa per la Madame Null, i que s'ha infiltrat a la seu de TCRI d'en Baxter Stockman. El seu objectiu és capturar tots els mutants del planeta. Però involuntàriament també s'hi han vist involucrades les quatre Tortugues que han acompanyat a l'April amb la intenció de negociar amb l'indesitjable científic. TCRI ha esdevingut el camp de batalla entre les Forces de Protecció i aquest estany grup format per les quatre Tortugues, la Zodi, en Baxter i l'April, qui sembla que serà clau per que tots ells puguin alliberar-se del setge en què es troben, ja que aconsegueix fugir de l'edifici tot saltant del terrat a un altre. 
 .

En aquest catorzè volum, hem gaudit del caos temporal provocat per en Beobop i en Rocksteady, com també de l'entrada en acció de les Forces de Protecció de la Terra, qui prèviament ja els havíem vist espiant diversos mutants. Veurem doncs com evolucionarà aquesta sèrie Univers, que tindrà diferents arcs.

Com sabem de portades de capítols n'hi ha més d'una, així abans de cada capítol, hi tindrem la seva portada oficial i la seva alternativa. Per Bebop & Rocksteady, les oficials són de Nick Pitarra i Michael Garland, i les alternatives de Dustin Weaver, Sophie Campbell, Damian Couceiro, Ben Bates i Ryan Browne. Per Universe, les oficials són de Freddie E. Williams II, i les alternatives de Damian Couceiro, Al final de volum, hi tenim la portada del volum recopilatori original de Bebop & Rocksteady destroy everything! de Nick Pitarra i Michael Garland, una portada alternativa del número 1 de TMNT Universe  de Kevin Eastman i Tomi Varga, i la portada del primer volum recopilatori original de TMNT Universe de Freddie E. Williams II.
 
Sent la periodicitat d'aquesta sèrie bimestral, el quinzè volum ja el tenim programat per a finals de juny, i el setzè volum, per finals d'agost, encara sense portada definitiva. A més el juliol, estrena Las Tortugas Ninja: El último Ronin - Los años perdidos amb el seu número 1.

Las Tortugas Ninja vol. 15. ECC, juny de 2023