dimecres, 28 de febrer del 2024

Herba

Títol: Herba
Títol original
: 풀 (Pul)
Autora: Keum Suk Gendry-Kim
Traducció de: Yasmine Bonjoch Luna
Publicat per: Reservoir Books, gener de 2024
Format: Rústic amb solapes - 15 x 21,2 cm - 488 pàg. - B/N
Preu: 23,90 €







Fou a finals d'octubre de l'any passat, quan vaig saber que Reservori Books, segell editorial del grup Penguin Random House, publicaria en català aquest passat gener l'obra multipremiada Herba de la sud-coreana Keum Suk Gendry-Kim, que la mateixa editorial ja havia publicat en castellà el febrer de 2022, i que fou publicada originalment en coreà el 2017.

Herba és la memòria biogràfica real d’una supervivent: la Lee Ok-Sun, una jove coreana que durant la guerra del Pacífic, coincidint temporalment i geogràficament amb la Segona Guerra Mundial a l'Àsia oriental, va ser explotada com a «dona de conhort», un eufemisme utilitzar per a l’exèrcit imperial japonès per referir-se a les esclaves sexuals.

A partir de les diverses trobades que va mantenir amb la Lee Ok-Sun en una casa del compartir, tal com s'anomenen les residències per a antigues dones de conhort, Keum Suk Gendry-Kim ens mostra la seva vida. 

Comencem per la seva infantesa on la petita Ok-sun tenia el somni de poder estudiar, però l'ambient humil i extremadament pobre on va créixer li va impedir, a més va comportar que  fos venuda successivament a diverses famílies adoptives, esperant complir el somni d'estudiar, però només hi va trobar explotació laboral i maltractaments, el 1942, estant Corea i també part de la Xina ocupada pel Japó des de feia temps, fou capturada i traslladada en una base aèria a la Xina, on va començar el seu infern, el qual va compartir amb altres noies, sent obligada a servir sexualment als militars japonesos. Serien tres, però llargs anys on només vivia perquè la mort no li va arribar, a diferència d'altres companyes de captiveri.

Amb la fi de la guerra, i amb la consegüent derrota del Japó, ella i les altres noies foren alliberades però amb un futur inestable, i degut aquests darrers anys, malauradament també repudiada. Finalment, va trobar una llarg on fou acceptada i així, d'una manera o altra, va refer la seva vida, a pesar de tot el que li havia succeït.

A part de posar-se èmfasi a aquests anys d'esclavitud sexual, també tot el que comportava, fos malalties o embarassos, entre altres, també se'ns mostra com l'exèrcit i poders japonesos actuaven impunement els territoris que ocupaven, especialment amb la població civil fos xinesa o coreana. També coneixerem com era la societat coreana llavors, sent fortament patriarcal, amb tot allò que comportava. I tampoc no hi falta la natura, recurs narratiu que molt sovint s'utilitza per evitar mostrar-nos les escenes més violentes, i que el mateix títol ens indica: herba com a metàfora per aquelles noies que tot i ser trepitjades, van decidir resistir i fer conèixer el que van passar. 

Herba ens mostra un llarg període considerat encara avui com un dels més foscos del segle XX, quelcom que l'alta política japonesa es resisteix a demanar perdó, cosa que l'obra també es mostra.

Aquest còmic ha esdevingut un nou referent del còmic històric i biogràfic, mostrant-nos les parts més fosques dels nostres conflictes bèl·lics, malauradament utilitzats en tots ells i encara ara: la violència sexual com a arma de guerra.