Autors: Lluís Recasens, L'Avi (guió i text) i Angel Marí, Angelinux (dibuix)
Col·lecció: Llamps i tintes! núm. 2
Publicat per: Diputació de Girona, desembre de 2023
Format: Rústic amb solapes - 20 x 30 cm - 51 pàg. - B/N
Preu: 14 €
El maig de 2021 es va saber que la Diputació de Girona portaria a terme un concurs anual de novel·la gràfica en català, amb el nom de Llamps i tintes!, sent també el nom de la col·lecció, en el qual es valoraria que en els projectes, els personatges, escenaris o episodis de la història, real o imaginària tinguessin relació amb les comarques gironines, o que s'adaptessin al còmic obres d'escriptors o escriptores gironins.
El gener de 2022 es va anunciar que com a títol inaugural de la col·lecció l'escollit seria El Bròfec, d'Adrià Pujol i Laia Baldevey, que es va publicar l'octubre de 2023. També anunciant-se que des d'aquell gener a l'abril de 2022 tindria lloc la primera convocatòria del concurs, sent l'obra guanyadora el segon títol de la col·lecció Llamps i tintes!, sent l'afortunada Somnis entre la boira de Lluís Recasens, al guió, i Àngel Marí, a les il·lustracions, el qual es va posar a la venda el passat desembre de 2023.
Somnis entre la boira ens mostra alguns moments de la vida d'un dels millors dibuixants catalans del segle XX com va ser en Joan Junceda, i a través d'aquests moments viurem alguns dels episodis més destacats de la història de Catalunya d'aquesta època.
Va
ser un dels col·laboradors principals del setmanari Cu-Cut!, on ell fou el dibuixant de l'acudit del Banquet de la Victòria de la Lliga Regionalista, de les eleccions municipals de 1905, i que tan malament es van agafar els militars espanyols, donant a peu que assaltessin la redacció de la revista, com la de La Veu de Catalunya, i la corresponent impremta, el 25 de novembre d'aquell any. Els militars espanyols eren blanc d'aquesta revista i d'altres publicacions especialment per les desfetes militars, amb les corresponents pèrdues territorials espanyoles, com la de Cuba el 1898. I aquell acudit va ser una gota que va fer vessar el got. Curiosament, era fill d'un militar i nét d'un guàrdia civil, per tant, estant habituat als uniformes, normalment li encarregaven acudits on n'apareguessin. I de reaccions a aquests esdeveniments, n'hi va haver vàries sent una de les més conegudes la Llei de Jurisdiccions, publicada el març de 1906.
Joan Junceda també fou dibuixant d'altres revistes com l'En Patufet, en què al llarg de quasi tres dècades va il·lustrar la famosa sèrie Pàgines viscudes de Josep Maria Folch i Torres. Aquest escriptor, altrament conegut per ser l'autor d'una de les versions de l'obra teatral nadalenca Els Pastorets, també fou l'autor de les novel·les Les aventures extraordinàries d'en Massagran, i que justament fou Junceda qui les va il·lustrar.
El primer terç de segle XX fou convuls i canviant en aquella Espanya i, per tant, com ara també a Catalunya. La caiguda de la monarquia, va donar lloc a una nova república, però aquells diferents aires van durar pocs anys, amb l'esclat de la guerra civil i l'establiment del Franquisme.
Amb l'establiment del nou règim dictatorial, molts escriptors i dibuixants foren represaliats d'alguna manera o altra, com per exemple, no poden exercir la seva professió com havien fet i veient-se obligats a realitzar tasques que mai haurien fet. Això és el que els hi va passar als dos artistes mencionats.
En el cas de Junceda, va acabar establint-se a Blanes, on ja passava diverses temporades, i hi va acabar passant la resta de la seva vida fins que va morir el 10 de setembre de 1948. El perquè de la seva vinculació amb aquesta localitat de la Selva, és pel seu matrimoni amb Rosa Portas el 1912, on tenien una casa.
Això és un petit tast de què ens mostra aquest còmic sobre aquest dibuixant tan rellevant de la nostra història i cultura. No hi falten altres personatges importants en la seva vida com en Josep Baguñà, editor de les revistes on en Junceda treballava, o el també dibuixant Gaietà Cornet, entre altres, a part del mencionat Folch i Torres. I tampoc hi falten alguns moments de la seva vida més personal.
Amb poques pàgines, el lector es fa una idea d'aquella època a través de la vida d'un dels seus protagonistes.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada