diumenge, 20 d’octubre del 2024

L'altra frontera


Títol: L'altra frontera
Autors: Xevidom (guió i dibuix), Marc Sanyé (fotografies), i pròleg d'Òscar Camps
Publicat per: Editorial Comanegra, setembre de 2024
Format: Cartoné - 128 pàgines - 17 x 23 cm - Color
Preu: 22 €








Aquest passat setembre, Editorial Comanegra va treure dues novetats de la seva col·lecció Comanegra Còmics. En primer lloc, vam tenir Salvat-Papasseit. L'esplendor davant l'abisme d'Agustín Comotto i, en segon lloc, es va publicar L'altra frontera, de Xevidom i Marc Sanyé, sent el desè títol de la col·lecció.

L'altra frontera
té com a pròleg un fet dramàtic, que va esdevenir-se a Bodrum, Turquia, l'estiu del 2015. A la platja, d'aquesta localitat hi va aparèixer un nen de tres anys ofegat. Unes fotografies d'aquest nen van fer la volta a Europa, sensibilitzant a molta gent. Aquest nen, l'Alan Kurdi, juntament amb la seva família fugien de la guerra civil de Síria (2011, i en curs), per trobar una vida millor a Europa. Malauradament, el bot inflable en què viatjaven es va enfonsar, i només el pare va sobreviure. El nen va esdevenir un símbol de l'anomenada crisi de refugiats.

Les fotografies van ser obra de la fotògrafa Nilüfer Demir. Aquelles imatges que retrataven aquell nen, però sent una instantània d'un fet més enorme, van impulsar el fotoperiodista Marc Sanyé a cobrir els punts més calents de les rutes migratòries d’accés a Europa, especialment l'oriental, per Grècia, i la central, per Itàlia.

Per la ruta oriental, tenia com a punt de partida les illes gregues de Kos i de Lesbos, sent aquesta segona la més coneguda per l'arribada massiva de migrants, i on va conèixer Òscar Camps. Ja a la Grècia continental, tenim el camp de refugiats d'Idomini, just a la frontera amb Macedònia del Nord. Més cap al nord, hi tenim Belgrad (Sèrbia), i com a últim d'aquesta ruta la frontera entre Bòsnia i Croàcia.

Per la ruta central, hi tenim la localitat italiana Ventimiglia, i la francesa Menton, i cap al nord, la ruta transalpina per travessar la frontera entre Itàlia i França. I ja al llunyà nord, hi tenim Calais, amb el seu famós camp de refugiats, que el 2017 va patir un gran desallotjament, com a darrer punt abans d'arribar a Anglaterra.

Cada un d'aquests punts, en Marc Sanyé hi va fer multitud de fotografies. Justament el 2016, va fer una exposició a Vic anomenada L'altra frontera, la qual visitar en Xevidom. Aquella exposició el va remoure, i el 2020, va proposar-li a en Marc Sanyé fer-ne un còmic, explicant les històries d'aquelles fotografies més significatives de cada un dels viatges que va fer. Entrevista rere entrevista, en va anar sabent tots els detalls. I a partir d'aquelles entrevistes, s'ha realitzat el volum que finalment, quatre anys després, tenim a les mans.

A part d'en Xevidom i en Marc Sanyé, altres han participat en la seva elaboració. La Montse Batalla va transcriure les entrevistes entre ells dos, en  Dànius hi ha posat el color, i la Bet i en Carles, de Kiwe Studio, van il·lustrar el mapes que trobem al llarg del llibre. I per acabar, tenim el pròleg d'Òscar Camps.

L'altra frontera no pretén ser cap mena de reportatge profund sobre aquesta crisi humanitària, en canvi, sí que vol ser una mostra visual del que ha experimentat en Marc Sanyé en els seus viatges, en els quals ha conegut i s'ha creuat amb gent anònima pel gran públic, que degut principalment a conflictes bèl·lics van prendre la decisió deixar casa seva, i emprendre un viatge cap a una vida millor que en molts casos a finalitzat amb la mort en la més absoluta solitud i anonimat.