divendres, 11 d’octubre del 2024

Vinyetari 4. Les millors historietes de no-ficció del Premi Ara de Còmic en Català

Títol: Vinyetari 4. Les millors historietes de no-ficció del Premi Ara de Còmic en Català
Autors: Diversos
Publicat per: Editorial Finestres, setembre de 2024
Format: Rústica  - 17 x 24 cm - 152 pàgines - Color
Preu: 22 €






El passat maig de 2023, el diari Ara va convocar la quarta edició del Premi Ara de Còmic en Català, amb el suport de la Secretaria de Política Lingüística del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i la col·laboració d'Editorial Finestres, amb l'objectiu de potenciar la presència de la llengua catalana en els nous gèneres de no-ficció que estan sorgint en el còmic adult.

A principis de novembre de 2023 es van anunciar les dues obres finalistes, tenint l'acte d'entrega del premi a principis de desembre. Cafè Americà de Susanna Martín fou l'obra guanyadora i l'altra obra finalista fou Pals a les rodes de Maribel Carod.

De totes les obres rebudes, se n'ha fet una selecció que juntament amb les dues mencionades, formen part del quart volum recopilatori que Editorial Finestres ha publicat a mitjans d'aquest setembre de 2024. Vinyetari 4. Les millors historietes de no-ficció del Premi Ara de Còmic en Català és el resultat final d'aquesta selecció que ens presenta l'obra guanyadora, la segona finalista i vuit obres més, o sigui un total de deu historietes sorgides d'aquesta quarta convocatòria del Premi Ara. 

Vegem les deu historietes breument tot seguit.

- Cafè americà, de Susanna Martín. (Obra guanyadora): Un relat on Susanna ens parla del seu viatge cap al no-binarisme, posant com a punt rellevant quan es va fer la doble mastectomia. 

- Pals a les rodes, de Maribel Carod (Obra finalista): Historieta on l'autora ens fa una reflexió personal sobre la seva experiència amb la mobilitat amb cotxe.

- Instruccions per a fer un pou, d'Alba Domingo: Relat sobre la pèrdua del coneixement de pagès per la manca de relleu generacional.

- Es només carn, d'Annadiplosis: La importància dels nostres aspectes, comportant visibilitat o bé passar desapareguts, tot repassant films de terror.

- El meu besavi sense tomba, de Toni Benages i Ramon Pereira: Història personal sobre un besavi mort a la Guerra Civil, enterrat en un lloc desconegut i, per tant, sense dignitat. Un cas dels molts que encara hi ha avui en dia.

- Fer poble, de Feliciano García Zecchin: Relat de com ha canviat la manera de viure als petits pobles.

- Japó, d'Aina Riu: Una història personal sobre una estada al Japó durant el 2012.

- No-ficció, de Sergi Moreso: Autor habitual que ja coneixem dels altres tres Vinyetaris amb Verdura (2021), Invasors (2022) i Xerric (2023). En aquesta ocasió, amb humor, ens parla de com crear històries de no-ficció.

- Ulla, d'Anna-Lina Mattar: Història familiar de l'autora a l'Alemanya de 1945, en plena ocupació russa i americana, esdevenint un malson durant els darrers mesos del conflicte bèl·lic. 

- Crohn, de Rosa Codina: Autora que ja va ser present al tercer Vinyetari amb Precària. Aquest cop ens parla sobre com conviu amb una malaltia crònica com és el Crohn.

Historietes de tota mena, cada una amb els seus estils de dibuix i colors, cada una amb base real. Amb algunes riurem, d'altres ens colpiran, algunes basades en fets i personatges reals, en alguns casos aliens als autors, i d'altres del provinent del seu respectiu ambient personal. Historietes de no-ficció per tots els gustos, creades per autors de tota mena.

A finals d'abril d'enguany es va anunciar la cinquena convocatòria del Premi Ara de Còmic en Català, que va finalitzar a principis de setembre. Data a partir del qual, tocarà escollir-ne una obra guanyadora, seleccionar-ne les millors i així recopilar-les en un cinquè Vinyetari que també serà publicat per Finestres el 2025.