dijous, 17 de febrer del 2011

Paral·lelismes entre Star Wars i Dragon Ball

Aquests dies he estat mirant la saga completa d'Star Wars en versió original i subtitols en anglès per ajudar a entendre el que diuen els personatges. També es sabut que el mestre Akira Toriyama, autor de Dragon Ball, és una gran fan de l'obra de George Lucas. Si més no de la Trilogia Original, ja que les preqüeles son posteriors al manga. A tall d'exemple al manga, quan en Goku va a la Capital de l'Oest per que la Bulma li arregli el radar, a casa seva hi té un aparell idèntic al gran R2-D2 (Edició Definitiva tom 5, pàgina 141). Segurament hi hagin més referències d'Star Wars al l'obra d'en Toriyama, les quals no conec.

Bé en tot cas he trobat certs paral·lelismes entre les dues obres. Començaríem per l'Episodi III: La Venjança dels Sith. Aquest cas seria posterior al manga i a la Trilogia Original, i per tant no podem trobar un reflex de la saga cinematogràfica al manga, però sí un clar paralel·lilsme. Situem-nos al planeta Mustafar on es desenvolupa el combat entre el Jedi Obi-Wan Kenobi i l'Anakin Skywalker ja com Darth Vader.
No us recorda aquest planeta vulcanic al planeta Namek quan s'està destruint, en que s'hi desenvolupa el combat entre en Goku i en Freezer, el bo i el dolent respectivament. En Goku seria l'Obi-Wan i en Freezer en Vader. Curiosament els dos dolents acaben destrossats i transformats en maquines, gràcies a la intervenció dels dos emperadors respectius, en Cold, pare d'en Freezer, i en Palpatine, el mestre d'en Darth Vader.

Ara ja parlaríem pròpiament del que el mestre Toriyama podria haver "agafat" de la Trilogia Original i aplicar-la a la seva obra.

Situem-nos a l'Episodi IV: Una Nova Esperança. Aquí hi trobem la Death Star, l'Estrella de la Mort, l'arma definitiva de l'Imperi Galàctic, capaç de destruir planetes. També en surt una de nova l'Episodi VI, i a les preqüeles hi surten els plànols. El fet es que la idea d'una bola destructora de planetes és possible que li agradés a en Toriyama, clar exemple és la Death Ball, la Bola de la Mort d'en Freezer.

Al llarg dels següents episodis, L'Imperi Contraataca i El retorn del Jedi, de la Triologia Original, anirem veient com en Luke Skywalker va aprenent les arts dels Jedi. Al combat final, la situació d'en Luke comporta que l'Anakin interior d'en Vader retorni i aquest agafa l'Emperador i el tira de dalt a baix acabant mort. L'Anakin però també acaba morint. Així s'acaba l'Imperi Galàctic. A Dragon Ball, però també hi ha algú que acaba derrotant els líders de l'Imperi "del Fred". Aquest és en Trunks, que amb un vist i no vist, derrota en Freezer i en Cold. Deduïm doncs que aquest Imperi també desapareix.

A Star Wars, els Sith pretenen l'eliminació dels Jedi, i a Dragon Ball, en Freezer elimina els Saiyans. En ambdós casos sobreviuen pocs representants.

I ja finalment, el que hi ha després de l'Imperi a Star Wars, s'explica al conegut Univers Expandit, i el de Dragon Ball, no s'explica en lloc. Ho deixem per la imaginació dels fans.

Dos histories molt diferents però que en alguns detalls s'assemblen.

Per cert últimament m'he preguntat que devien sentir aquelles persones, que van anar al cinema quan es va estrenar Star Wars: The Empire Strikes Back, i van sentir aquelles paraules:

Darth Vader: "Obi-Wan never told you what happened to your father."
Luke Skywalker: "He told me enough! He told me you killed him!"
Darth Vader: "No. I am your father"