dijous, 27 de febrer del 2020

Doctor Who: El Undécimo Doctor vol. 1: Vida tras la muerte

TítolDoctor Who: El Undécimo Doctor vol. 1: Vida tras la muerte
Títol original: Doctor Who: The Eleventh Doctor vol. 1: After Life (Chapters núms. 1 a 5)
Autors: Al Ewing i Rob Williams (Guió), Simon Fraser i Boo Cook (Dibuix), Gary Caldwell i Hi-FI (Color), Richard Starkings i Comicraft's Jimmy Betancourt (Retolació original), i Alice X. Zhang (Portada)
Traducció de: Liza Pluijter
Col·lecció: Linea Infinite
Publicat per: Fandogamia Editorial, febrer de 2020
Format: Rústic - 27x17 cm -  128 pàgines -  Color
Preu: 12€

Després d'haver publicat el passat setembre de 2019 el tercer volum de les aventures del Desè Doctor, anomenat Las fuentes de la eternidad, completant la primera temporada (year one) dels còmics d'aquest senyor del temps, Fandogamia Editorial ha decidit que en lloc de continuar amb la següent temporada, ha tret el primer volum la sèrie regular de l'Onzè Doctor anomenat Vida tras la muerte. En Matt Smith aterra als còmics.

Amb aquest primer volum que recopila els números 1 a 5 de la sèrie regular de l'Onzè Doctor, s'inicia la primera "temporada" (Year One) de la seva sèrie regular. Els capítols que inclou són Vida tras la muerte (After Live), que dóna nom al volum,  Tu mundo amigo (The friendly place), Lo que quería... (What he wants...), ¿Quién lo hizo? (Whodunnit) i El sonido de nuestras voces (The sound of our voices). Els dos últims vénen  a ser la primera i segona part d'una mateixa aventura.

En la cronologia de l'Onzè Doctor, ens hem de situar en algun moment del període entre Cançó de Nadal (Especial de Nadal de 2010) i L'astronauta impossible (1r episodi de la sisena temporada), mentre l'Amy i en Rory es preparen per a la seva nova vida després de la lluna de mel. 

A Vida tras la muerte, l'Alice Obiefune que acaba de perdre la seva mare, i trobant-se en uns moments molt baixos, es creua amb un misteriós home, el Doctor, que persegueix una mena de gos multicolor. L'aparició del Doctor donarà uns nous aires a la vida de l'Alice, tot esdevenint la seva companya.

A l'Alice Obiefune, ja l'hem conegut prèviament al volum especial Cuatro Doctores que Fandogamia va publicar el novembre de 2018,

A Tu mundo amigo, el Doctor i l'Alice visiten el prlaneta Rokhandi. Quan el senyor del temps el va visitar per última vegada, es tractava d’un planeta d’una bellesa natural tan impressionant que tot un sistema solar havia jurat preservar-lo. Així doncs un excel·lent lloc per la primera aventura fora de la Terra de l'Alice. I hauria estat així si el TARDIS no s’hagués equivocat en un sentit temporal. Una cosa que acostuma a fer, anar al lloc correcte però en un temps diferent del que interessa. Ara el bonic planeta s'ha reconvertit en part d'atraccions on tothom riu i és feliç. Quelcom que esdevé sospitós, i que donarà a lloc a què els dos visitants investigui que hi ha darrere d'aquesta felicitat. S'introdueix l'August Hart que sembla que coneix el Doctor i l'Alice, però aquests a ell, no.

A Quién lo hizo..., quan l'Alícia demana al Doctor si poden visitar un dels herois musicals de la seva mare, quan el veuen per primer cop, inicialment està decebuda, ja que es troben amb un John Jones, amb un talent musical inexistent, molt diferent de com la mare de l'Alice l'havia conegut. Una aventura que els portarà als pantans del Mississippi de 1931, on s'introduirà l'empresa TESERVIMOSsa, SERVEYOUinc, en anglès, i que podríem traduir com en català com ETSERVIMsa o bé també ETSERVIMsl, segons el tipus de societat a què traduíssim el concepte "inc"

I finalitzem aquest volum amb ¿Quién lo hizo? i El sonido de nuestras voces, dos capítols d'una mateixa història. Amb en John Jones, sent un nou membre de l'equip, tot volent tornar a casa de l'Alice, el TARDIS torna a ver de les seves i van a parar a una estació espacial. Allà es retrobaran amb l'August Hart, una versió anterior del que havien conegut, i com aniran sabent treballa per l'empresa TESERVIMOSsa (SERVEYOUinc). A més per l'estació hi ronda una estranya criatura, que coneixerem com a ARC, induint comes a la gent que captura. Què és realment aquesta criatura? I quins interessos hi té, aquesta misteriosa empresa que el Doctor s'ha trobat en diferents moments de l'espai i del temps?

Amb aquest volum comença la primera temporada (Year One) de la sèrie regular de l'Onzè Doctor, que continua amb el segon volum Serve You, el qual el nom ens indica que aprofundirem en aquesta misteriosa empresa, i que pròximament Fandogamia publicarà.

El còmic es complementa la galeria de portades dels 5 números individuals, les quals algunes d'elles es reparteixen al llarg del volum.

Al volum hi ha un error que va superar totes les revisions, i no fou detectat fins a arribar a les llibreries. Al llom, en comptes de sortir el nom d'aquest volum, hi surt Las fuentes de la eternidad, el volum previ publicat de Doctor Who per l'editorial.  La solució més senzilla per arreglar aquest error serà donar un adhesiu amb el nom correcte per posar al llom que s'entregarà amb el proper volum que es publiqui. Llegiu aquí el comunicat.

En total hi ha tres temporades dels còmics de l'Onzè Doctor. Nou volums en total, tres per temprada. Com el Desè, podem esperar que la primera la tindrem completa. Veurem doncs quina planificació té Fandogamia amb els còmics de Doctor Who, que amb un ordre o amb un altre n'aniran arribant molts més. Així ho esperem.

Altres entrades de Doctor Who a Planeta Sigarra:

Sèrie de televisió (Nova etapa):
 Novè Doctor 
 Desè Doctor
Onzè Doctor
Dotzè Doctor 
Tretzena Doctora

Còmics: