divendres, 16 de novembre del 2018

Doctor Who. Especial de Nadal de 2016, 10a temporada i Especial de Nadal de 2017

Fa mesos i mesos, que hauria d'haver escrit aquesta entrada de Doctor Who, però tot i pensar-hi, entre mandra i altres coses, no m'hi havia posat mai, fins ara, més que res per ja s'ha estrenat l'onzena temporada amb "un nou Doctor", i abans de posar-m'hi toca parlar de l'última etapa d'en Peter Capaldi com a Dotzè Doctor. Per fer aquesta entrada he decidit veure altre cop els episodis, per així tenir fresca la història, cosa que he estat fet els darrers dies.

Comencem doncs amb l'Especial de Nadal de 2016, The return of Doctor Mysterio (El retorn del Doctor Mysterio). Harmony Shoal és una empresa líder en tecnologia que està controlada per uns peculiars alienígenes en forma de cervell que pretenen conquerir la Terra, i el Doctor com ja sabem prou bé tindrà com a missió evitar-ho. Però per fer-ho tindrà l'ajuda d'en Nardole qui prèviament treballava per la River Song (Especial de Nadal  de 2015: The husbands of River Song), i un jove de Nova York, en Grant, que quan era petit va conèixer el Senyor del Temps i que llavors accidentalment va adquirir poders. Ara essent adult, sent un superheroi, en Ghost (Fantasma) protegeix la Gran Poma de tota mena de vicissituds alhora que ho combina en la seva feina de cangur, tot cuidant la nena de la periodista Lucy, qui també es troba  investigant Harmony Shoal. I sí el paper d'en Grant/Ghost és protagonitzat per Justin Chatwin qui va interpretar el paper d'en Goku a la malaurada DragonBall Evolution (2009).



Una història que homenatja els còmics de superherois; Superman i Spider-man en són mencionats, alhora que també es fa menció a l'episodi previ, o sigui, l'Especial de Nadal de 2015: The Husbands of River Song, el qual per la línia temporal de la River és anterior als fets del doble episodi Silenci a la Biblioteca/El bosc dels morts (Quarta temporada), on el Doctor com a Desè i la Donna Noble la coneixen i alhora suposa la mort de la River, quelcom també menciona en aquest Especial de 2016.
 
Ara sí, endinsem-nos en la 10a temporada, la qual es va emetre del 15 d'abril de 2017  al 1 de juliol de 2017, amb 12 episodis en total.

Comencem amb The pilot (El pilot). El 12è Doctor, viu i treballa com a professor a la St Luke's University, on coneix a la Bill Potts (Pearl Mackie), qui treballa al restaurant del campus. El Senyor del Temps i en Nardole descobreixen que la seva nova amiga ha fet involuntàriament un tracte amb una estranya noia, la Heather, que amenaça la seva seguretat, de manera que fins i tot el TARDIS no et pot fugir. La noia ha estat posseïda per un estrany líquid perseguint la Bill fins i tot en els punts més recòndits de l'espai i del temps. Finalment però entre les dues noies arriben a una mena d'acord, acabant la persecució. Així, la Bill tindrà la seva primera experiència amb el Doctor i el Tardis, i acabarà esdevenint la seva nova companya. A més, el Doctor a sota de la universitat hi amaga quelcom, una volta tancada per una porta, on sembla que ha dins hi ha algú.




El segon episodi es diu Smile (Somriu). Tot i l'advertència d'en Nardole que el Doctor ha de vigilar permanentment la volta, el Senyor del Temps ignorant la seva tasca s'emporta la Bill de viatge al futur, tal com ella decideix, i així van a parar en una de les primeres colònies espacials de la Terra. Veient que no hi ha ningú, creuen que els colons encara no han arribat, pensant que la ciutat ha estat creada prèviament pels mini-robots Vardies (Vardy en singular), constatant  que la felicitat és quelcom molt important, segons els robots d'interfície o emojibots dels Vardies. No obstant això, aviat descobreixen que perdre la felicitat té un càstig molt mortal.  


Continuem amb Thin ice (Gel trencadís). Tractant de tornar a la universitat abans que en Nardole s'assabenti que ha trencat el seu jurament de vigilar la volta (en l'episodi anterior), el Doctor  i la  Bill van a parar el passat, a la Fira del Gel de Londres de febrer 1814. Decideixen gaudir d'un viatge inesperat. Tanmateix, quelcom misteriós hi ha sota del Tàmesi congelat.


Seguim amb el quart episodi, Knock knock (Toc toc). La Bill i uns amics seus lloguen una casa vella per viure, però sent construïda principalment de fusta, aquesta grinyola fàcilment, i a més el propietari es força estrany. I aviat descobreixen que la casa o més aviat uns insectes s'estan cruspint els joves inquilins. El Doctor hi intervindrà per ajudar a desvelar el misteri i a resoldre la situació. Resolt tot plegat, ja a la universitat, el Doctor entra a la volta a visitar a qui hi hagi dins. 


Al cinquè episodi, Oxygen (Oxigen), tot enganyat en Nardole, els tres van de viatge a una estació espacial minera, se't cobra per respirar, el que obliga a gastar oxigen proveït per uns vestits, dins la nau no hi ha gens d'aire. Però a més a més, dels 40 tripulants només en queden 4. Els trenta-sis restants han estat morts pels vestits. Que s'amaga darrere de tot plegat? Un episodi amb un important rerefons que a la vegada comportarà que el Doctor quedi cec.


Arribem al final de la primera meitat de temporada amb un episodi ben rellevant, Extremis. Per una banda mitjançant flaixbacs se'ns explica per què i qui hi ha dins de la volta o més ben dit la Cambra de Plec Quàntic. L'individu en qüestió és la Missy, o sigui l'Amo en la seva versió femenina. Així també sabrem per què el Doctor agafa el compromís i obligació de vigilar-la durant 1000 anys. La darrera vegada que ens vam trobar la Missy fou als dos primers episodis de la 9a temporada. Per altra a banda, al present, el Doctor, la Bill i en Nardole han de descobrir el secret d'un llibre antic ocultat al Vaticà, per petició de l'Església Catòlica, el Veritas (La Veritat), el qual amaga quelcom perillós, tothom qui en llegeix el contingut, sigui en la seva llengua original o bé una traducció,  s'acaba suïcidant. Quan el Doctor és conscient de la veritat del Veritas, s'haurà d'enfrontar a perill que amenaça la Terra: Els Monjos (The Monks).  Entre tot, només en Nardole sap que el Doctor està cec, no pas la Bill que es pensa que està curat.


I així arribem a la segona meitat de la temporada amb els episodis setè i vuitè: The Pyramid at the end of the world  (La piràmide a la fi del món) i The lie of the land (La mentida de la terra), episodis que continuen amb l'amenaça dels monjos del darrer episodi. Començant pel setè, en una zona geoestratègica de Turmezistan ha aparegut una piràmide, que ha aparegut de cop i volta. Entrant en contacte amb qui controlen la piràmide, els Monjos, informen que la humanitat està a punt d'arribar a la seva fi provocada per ella mateixa i s'activa un compte enrere. Però els Monjos ho poden evitar, si algú amb poder i amb motivacions pures ho consent. A canvi els Monjos dominaran la Terra. El Doctor descobrirà que està a punt de causar la fi de la humanitat i per evitar-ho ha de provocar una explosió. Per salvar-se d'aquesta, ai las, just en el moment crucial hi necessita veure, és llavors quan la Bill descobreix que encara està cec, i "pacta" amb els Monjos, i es que ella actua com a representant del Doctor, el president de la Terra, i per tant té poder i ho pot consentir purament. El Doctor ha recuperat la vista i se salva, com també ha quedat destruït el que amenaçava la fi de la humanitat, però ara la Terra ara pertany als Monjos. 


I anem cap al vuitè. Els Monjos han reescrit la història de la humanitat fent veure que han estat a la Terra, dominant-la, des dels principis del temps, i per tant han guiat la humanitat des del seu origen. Ara bé alguns saben la veritat, que només hi són des de fa uns 6 mesos, i si intenten combatre'ls, sigui com sigui, aquests són capturats. La Bill és un d'ells però que hi pot fer ella sola? L'aparició d'en Nardole, comportarà l'alliberament del Doctor empresonat pels monjos, i amb ell una esperança, però els falta saber com desfer-se'n però visitant la Missy a la volta, qui hi és per tornar-se bona, els donarà una solució no agradable pel Doctor. Però acabaran trobant una altra solució, i la Bill  en serà la clau. Alliberant-se, la humanitat del control dels Monjos, aquests no tindran més remei que fugir, però no sense esborrar la seva presència del la memòria dels humans. Ens trobem amb episodi que fa referència a les "fake news", les notícies falses, les quals tot repetint-se esdevenen veritat. 


A Empress of Mars (L'Emperadriu de Mart), quan la NASA descobreix un missatge on es llegeix "God save the Queen" (Déu salvi la Reina) sota el gel a la superfície de Mart, el Doctor, en Nardole i la Bill viatgen al planeta vermell per investigar. En arribar-hi, troben soldats victorians (han viatjat al passat) i amb ells hi ha un individu d'una antiga espècie de Mart, un Guerrer de Gel. Els fets comportaran un breu conflicte que es resoldrà entre els soldats britànics i els Guerrers de Gels, quan aquests surten de la hibernació en que es trobaven.


Continuem amb The eaters of light (Els devoradors de llum). El Doctor porta la  Bill i en Nardole a l'Escòcia del segle II,  perquè la Bill creu que sap què va passar amb la Novena Legió de l'Imperi Romà, però tal com descobriran, el que va passar amb la dita legió hi té a veure una bèstia estranya que està rondant la zona, un devorador de la llum. Al final de l'episodi, en resoldre's la situació, i tornant al TARDIS veurem la Missy voltant per dins, la qual havia estat alliberada pel Doctor però amb imposant-li cert controls, i esdevenint una més de l'equip. Sembla que de mica en mica, va canviant d'actitud.


I arribem al final de la temporada amb els seus darrers dos episodis. Començant amb World enough and time (Món suficient i temps). Una nau de 600 km de llarg i 200 km d'ample, que de mica en mica es va allunyant d'un forat negre, el que comporta que al llarg de la nau, a mesura que ens allunyem del forat, el temps va més ràpidament. Aquest és l'escenari final de temporada. Un escenari per posar a prova la Missy però tot es capgirarà des d'un bon començament, amb la Bill morta per una greu ferida i emportada per uns estranys individus com si fossin pacients d'un hospital que diuen que la poden reparar. Quan es desperta es troba en el que sembla ser un hospital, envoltada de pacients i també un altre individu anomenat Razor. Ella es troba al pis 1056, i per tant veurà passar el temps dels seus companys a càmera molt i molt lenta a través d'un televisor. Allà on és tota la gent va emmalaltint per les condicions ambientals on viuen i l'única manera de sobreviure és reconvertir-se en els pacients especials de l'hospital. I quan el Doctor, en Nardole i la Missy finalment arribin al pis 1056, es revelarà la veritat. La nau prové de Mondas, el planeta bessó de la Terra, la Bill ha estat transformada en una Ciberhumana i en Razor és en realitat l'Amo versió Harold Saxon. Ens trobem davant el Gènesi dels Ciberhumans, els de Mondas van ser els primers. El Doctor cara a cara amb dos Amos, la Missy i la versió prèvia, en Saxon.


 

Acabem amb el darrer episodi The Doctor falls (El Doctor cau). Tot seguint un estratagema quan era atonyinat pels dos Amos, el Doctor ha aconseguit posar els Ciberhumans en contra dels Senyors del Temps, ell inclòs. Cames ajudeu-me, els 5 implicats, els tres Senyors del Temps, en Nardole i la Ciber-Bill arriben al pis 507, on hi ha una granja solar. Dues setmanes després, sabem que la Bill va estar separada durant 10 anys del Doctor i ara no se sap reconèixer com ciberhumana, es pensa que no ha canviat, li costa assimilar-ho. Per altra banda, la gent del pis 507 s'està preparant per a la batalla, els ciberhumans es van acostant, i els quals han evolucionat, tal com els hem vist en temporades anteriors. Els ciberhumans han arribat, i malgrat les paraules del Doctor, els dos Amos se'n van, buscant una fugida, a través dels ascensors. Però la Missy decideix seguir el seu propi camí i fereix greument l'Amo Saxon, permetent-li agafar l'ascensor que la de portar amb el seu Tardis. Però l'Amo ataca per l'esquena la Missy també greument. Mentre l'Amo, quan li arribi el moment, en poc temps, es podrà regenerar, donant lloc la Missy; la Missy actual però no ho pot fer i acaba morint. Així s'acaba la línia del Senyor del Temps anomenat Amo. En Nardole per la seva banda s'emporta la canalla i algun adult cap a pisos superiors mitjançant un ascensor, salvant-los així, per un temps, find que els ciberhumans hi arribin. Així se separa del Doctor. La batalla amb els ciberhumans ha estat molt dura i el Doctor ha caigut greument ferit. Quan la Bill el troba, reapareix la Heather donant-li a ella un cos com el seu, així deixa de ser ciberhumana. Les dues porten un inconscient Doctor al seu Tardis. La Heather l'està pilotant. La Bill amb el seu nou cos pot tornar a ser humana però en canvi decideix anar-se'n amb la Heather a explorar l'Univers, acomiadant-se del Doctor. "On hi ha llàgrimes, hi ha esperança", és l'últim que li diu. El Doctor sol comença a regenerar-se. Encara inconscient, va recordant els seus acompanyants que han anat apareixent en aquesta nova etapa de la sèrie, començant pels dos últims, la Bill i en Nardole, i continuant per la Rose Tyler, la Martha Jones, la Donna Noble, en Jack Harkness, la Madame Vastra, la Jenny Flint, la Sarah Jane Smith, l'Amy Pond, la Clara Oswald, la River Song, i també la Missy. Tot seguit es desperta, va intentant evitar la regeneració, quan surt de la Tardis, trobant-se en un planeta nevat, l'atura totalment, però llavors es troba davant d'algú que coneix, qui havia estat, cara a cara amb l'original, el Primer Doctor.



L'actor original del primer Doctor fou en William Hartnell. En aquesta ocasió està interpretat per en David Bradley, conegut pel seu paper de Walder Frey a Game of Thrones. A Doctor Who, però ja hi havia sortit, en el paper de Solomon, a l'episodi Dinosaurs in a spaceship (Temporada 7).
  
I amb el Dotzè Doctor cara a cara amb el Primer Doctor arribem a l'Especial de Nadal de 2017, anomenat Twice upon a time (Hi havia dues vegades). Ens trobem al Pol Sud, lloc on el Senyor del Temps anomenant Doctor es va regenerar per primera vegada, i ara quan justament ell, el Primer Doctor ho està frenant, com també ho està fent la seva versió futura, el Dotzè Doctor. Un episodi on ambdós veuran la importància que sempre hi hagi un Doctor voltant per l'univers, ja que sempre hi haurà algú que el necessitarà. Serà un episodi de comiats, on el Dotzè Doctor podrà dir adéu, en certa manera, a la Bill i a en Nardole, gràcies als avatars de cristall de la Fundació Testimoni, i també recuperarà els records de la Clara Oswald, Un episodi on veure'm la regeneració del Primer Doctor al Segon Doctor (Patrick Troughton) amb imatges extretes de l'episodi The Tenth Planet (Temporada 4, antiga etapa de la sèrie), i evidentment també la regeneració del Dotzè Doctor, i com li va passar a l'Amo, la nova encarnació del Doctor esdevé una jove dona. El Tretzè Doctor està interpretat per la Jodie Whittaker. El canvi sembla que li agrada, i en prémer un botó del Tardis, que és sobre la Terra, tot comença a fallar i no pot evitar caure de la màquina del temps cap a la superfície del planeta, veient com s'omple de flames i desapareix.



Tal com ja he comentat al principi, l'onzena temporada es va estrenar el passat 7 d'octubre, havent-se emesos 6 episodis. Així doncs tocarà posar fil i agulla amb les primeres aventures del Tretzè Doctor.


Altres entrades de Doctor Who a Planeta Sigarra:

Sèrie de televisió (Nova etapa):
 Novè Doctor 
 Desè Doctor
Onzè Doctor
Dotzè Doctor 

Còmics:
- El Décimo Doctor vol. 1: Revoluciones de Terror