dimecres, 9 de juny de 2010

Kyōryū Sentai Zyuranger

Les sèries Super Sentai tenen un llarga recorregut al País del Sol Naixent. Aquest tipus de sèrie tenen en comú un grup d'individus tenen la capacitat de transformar-se, cada un identificat amb un color, i que posseeixen uns robots capaços de combinar-se en un de sòl.

A les Estats Units d'Amèrica veient l'èxit d'aquest tipus de sèrie en van voler fer la seva pròpia versió, amb el seu propi argument, però comprant els materials japonesos: els vestits, els robots, fins moltes escenes, moltes elles de combat. I així n'han sortit els tant coneguts Power Rangers.

Els primers van ser el Mighty Morphin Power Rangers, en que la seva primera temporada està basada en la sèrie Super Sentai Kyōryū Sentai Zyuranger (恐竜戦隊ジュウレンジャー) que literalment seria Dinosaure Esquadró Bèstia-ranger, adaptant-ho a Esquadró Dinosaure Zyuranger


Aquesta fora la setzena sèrie Super Sentai produïda per la Toei i Bandai, va ser emesa a la TV Asahi de del 21 febrer de 1992 al 12 de febrer de 1993, amb un total de 50 episodis.

Hi ha la sort que Zyuranger estigui al Youtube i subtitulada en anglès encara que sols fins el 27.
Així com els llibres i les seves respectives adaptacions en pel·lícules, l'original supera l'adaptació.

I quin n'és l'argument?

Fa 1700 milions d'anys durant l'edat dels dinosaures, els Shogozyus (bèsties protectores) es van veure sota l'atac del malvat Gran Satanàs (Dai Satan), dirigit per la bruixa Bandora. Ella odiava als dinosaures i desitjava eliminar-los de la faç de la terra. A la fi de la guerra, van empresonar a Bandora i als seus soldats dins d'un contenidor a l'errant planeta Némesis. Els dinosaures mai es van recuperar, però era obvi que després de molt temps l'òrbita del Némesis estaria a prop de la Terra, i fou predit que Bandora s'escaparia. Tan sols cinc persones dels cinc grans regnes es van oferir voluntàriament a estar en animació suspesa per a parar a Bandora quan tornés. En Barza, el mag blanc, els va cuidar durant el seu somni. Bandora aconsegueix escapar gràcies a uns astronautes que havient arribat a Némesis, i mentrestant Barza va despertar als cinc guerrers, que lluitaren contra les forces malvades al costat dels Shogozyus.

Inicialment 5 zyurangers amb el seus 5 shogozyus, molt més tard si afegiria un nou zyuranger amb el seu shogozyu, i finalment amb un altre shogozyu lluitaran per tal de derrotar Bandora i el seus Dora Monstres.

Una observació a primer cop de vista és que de les 7 bèsties guardianes sols 3 són pròpiament dinosaures: Tyranosaurus, Triceratops i King Brachion (Braquiosaure). Els altres són 2 mamífers, un rèptil volador i un drac.

Relació de Zyurangers i Shogozyus
  • Geki - Tyrannoranger - Tyranosaurus
  • Goushi - Mammothranger - Mammoth
  • Dan - Triceraranger - Triceratops
  • Boi - Tigerranger - Saber Tiger
  • Mei - Pteraranger - Pteranodon
  • Burai - Dragonranger - Dragon Ceasar 


Combinacions del Shogozyus

  • Daizyujin (大獣神, lit. Gran Bèstia Déu) = Tyranosaurus + Mammoth + Triceratops + Saber Tiger+ Pteranodon. Aquest prèviament adopta la forma Dino Tanker.
  • Goryujin (剛竜神, lit. Poderós Drac Déu) = Dragon Ceasar+ Mammoth + Triceratops + Saber Tiger
  • Zyutei Daizyujin (獣帝大獣神, lit. Bèstia Emperador Gran Bèstia Déu)= Daizyujin + Dragon Ceasar
  • Kyukyoku Daizyujin (究極大獣神, lit. Definitiu Gran Bèstia Déu)= Zyutei Daizyujin + King Brachion (que és la setena bèstia guardiana)
Més informació: Super Sentai (Anglès) i Wikipedia (Anglès)

1 comentari:

scaramanga ha dit...

Realment molt diferent a la sèrie derivada que tots vam conèixer. Pero almenys al Japó els faltà un bon element de la versió americana: El Bulk i l'Skull.