dimecres, 9 de febrer del 2022

Jacob. El treballador de la nit

Títol: Jacob. El treballador de la nit
Títol original: Le travailleur de la nuit
Autors originals: Matz (guió) i Léonard Chemineau (il·lustracions)
Traducció per: Bel Olid
Publicat per: Pol·len Edicions, desembre de 2021.
Format: Cartoné - 126 pàgines - 21 x 28 cm - Color
Preu: 24,5 €






Si parlem de lladres de ficció coneguts, segurament un que ens vindrà al cap serà l'Arsène Lupin  de l'escriptor Maurice Leblanc. Potser aquest personatge i les seves obres no les haurem llegit, però, en canvi, són diverses les obres que s'han inspirat en ell i, per tant, és possible que sigui a través d'aquestes que el coneixem. I fou força lluny de França, el seu país natal, concretament el Japó, on va inspirar altres obres. La que possiblement és la més coneguda és el manga i anime Lupin III, de Monkey Punch, on el seu protagonista diu que és nét de l'Arsène Lupin. Un altre personatge de ficció que hi té certa relació és el conegut lladre que apareix a Detectiu Conan, en Kaito Kid. Segons he pogut trobar, una primera versió d'ell s'anomenava Kaito Lupin, apareixent a una història curta de Gosho Aoyama anomenada Lupin despreocupat".  I com a última referència "Lupiniana" que jo conec és la 42 sèrie Super Sentai anomenada Kaito Sentai Lupinranger vs Keisatsu Sentai Patranger.

Però segons sembla, i tenint en compte certs indicis, el personatge de ficció Arsène Lupin, es va inspirar en un personatge real, toi que en Maurice Leblanc ho va negar. Parlem de l'anarquista i lladre francès Alexandre Jacob (1879-1954) que va actuar, esdevenint molt conegut, durant la Belle Époque, i curiosament el personatge real que segons sembla ha donat Lupins per tot arreu no el coneixia, fins ara, havent llegit el còmic que es basa en la seva vida, creat per Matz i Léonard Chemineau, que ens va arribar el passat desembre gràcies a Pol·len Edicions, sent també és la primera obra que he comprat d'aquesta editorial.

Jacob. El treballador de la nit ens presenta la vida d'Alexandre Jacob. Juntament amb diversos companys que la premsa va denominar Els treballadors de la nit, va capgirar la França de la Belle Époque amb nombroses expropiacions, com en deien de robar,  a la gent rica i  explotadora de la classe obrera. Mai van robar a gent que fos rica però útils per la societat com metges, professors o comerciants. Les expropiacions no les feien en benefici propi, sinó per repartir-ho entre les persones i les lluites populars que més ho necessitaven i per intentar enderrocar aquella societat. 

Repassarem gran part de la seva vida, des que era un nen d'onze anys fins a la seva mort als setanta-cinc. Veurem moments feliços i també molt durs, i aquests els va superar perquè fou un home intel·ligent, integre i un supervivent nat, mai es va doblegar davant les autoritats que el van oprimir, sempre hi va lluitar i contrarestar. I així fou que el consideressin un individu perillós.

Fou un home únic a la seva època i actualment també ho seria, que sap seduir i fascina a aquells que s'aproximen a la seva figura. He gaudit molt i fins i tot un arriba a apreciar-lo. Sigui quin sigui el mitjà pel qual l'hem conegut, no afecta pas al fet que ens sentim pròxims a ell, i aquest còmic tal com ens ho relata facilita molt aquesta proximitat, que ell que experimenta, se sap transmetre al lector, així ha estat el meu cas.

Fent una recerca ràpida no pas exhaustiva, m'estranya que no s'hagi publicat res (assajos i biografies) en català d'aquesta figura històrica, havent estat l'anarquisme un moviment molt viu i important a principis del segle XX a Catalunya. Per tant, l'arribada de Jacob. El treballador de la nit és molt benvinguda per donar-nos a conèixer aquesta figura cabdal i tot el context històric i social que va viure.