dimecres, 2 de febrer del 2022

Las Tortugas Ninja: La serie original vol. 4

Títol: Las Tortugas Ninja: La serie original vol. 4
Títol original
: Teenage Mutant Ninja Turtles # 48 a 55 USA
Autors originals:
Kevin Eastman i Peter Laird
Traducció per:
Guillermo Ruiz Carreras
Publicat per:
ECC Ediciones, desembre de 2021.
Format:
Cartoné - 264 pàgines - B/N + 8 a color
Preu:
29€


 



A finals de desembre de 2021, ECC va posar a la venda les tres sèries de còmics de les Tortugues Ninja: primer va sortir el sisè volum de la nova sèrie i el  tercer número d'El Último Ronin, i una setmana més tard, el quart volum de la sèrie original. Evidentment, vaig comprar totes tres obres, les quals, he decidit començar per la sèrie original.

Aquest quart volum de la sèrie original recopila dels capítols 48 al 55. El quart volum de Norma tenia Tales of TMNT núm. 4 i TMNT núms. 48 a 53. Aquesta d'ECC, inclou aquells capítols considerats canònics, on els creadors originals hi van participar. Ara bé, hi ha algun capítol on hi van participar, però no són considerats canònics i, per tant, no hi són inclosos. Els primers dos capítols constitueixen la història Ombres/Tonalitats de gris que actuen com a preqüela del darrer i llarg argumental Ciutat en guerra, de la qual en aquest volum hi ha sis capítols.

Per saber l'ordre correcte o que s'inclou en aquesta edició segueixo la Viquipèdia pròpia de les Tortugues Ninja: la Turtlepedia i també bé TMNT The Ultimate Collection de  Penguin Random House, on a cada volum s'indica el seu contingut.

Les diverses pàgines de comentaris i anotacions, els autors ens expliquen que davant la gran feina de gestionar el gran negoci de les Tortugues Ninja, l'entrada d'autors a l'equip va ser tot una ajuda i encert. També s'explicaran anècdotes i detalls de la creació d'aquests capítols, tant importants en tots els aspectes per la sèrie.

Al final del volum, hi ha la galeria de portades en color dels capítols inclosos.

Endinsem-nos en els seus capítols:

TMNT núm. 48 Sombras de gris, primera parte (Shades of grey, part one) (juny de 1992), creat per Kevin Eastman, Peter Laird, Jim Lawson i Ketih Aiken: Després de derrotar definitivament l'Shredder, les Tortugues tornen a Northampton. A la ciutat propera d'Springfield, en Leo, en Raph i en Mike com a mètode d'entrenament juguen a fet i amagar buscant a en Casey. L'humà mentre s'amaga de les Tortugues, accidentalment mata un noi, i és descobert per l'emmascarat Ningú, donant a lloc un conflicte entre ell i les Tortugues envers en Casey.

Nota: En Ningú (Nobody) apareix per primer cop al Tales of TMNT núm. 2, que a l'edició de Norma s'incloïa al volum 3. Desconec si aquest capítol s'inclourà al volum 6 d'ECC.

TMNT núm. 49 Sombras de gris, segunda parte (Shades of grey, part two) (juliol de 1992), creat per Kevin Eastman, Peter Laird, Jim Lawson, Keith Aiken i Eric Talbot: Al cap d'uns dies, en Casey encara intenta aixecar el cap després de la mort del xicot aquell. A Springfield,  s'hi troba en Ningú, però com a policia, la seva feina durant el dia. L'April expressa a la seva germana Robyn (la seva primera aparició) que voldria conèixer gent nova, canviar d'aires, però té un important inconvenient, els companys de pis, i és el que no sap la seva germana és que són mutants.

Sombras de gris ens mostra que hi comença a haver friccions entre els diferents membres d'aquesta peculiar família: En Casey afectat per la mort accidental del noi, el nou camí que vol emprendre l'April, el mestre Splinter que sembla que també es mostra estrany, i clar les Tortugues al mig de tot plegat.

TMNT núm. 50 Ciudad en guerra, primera parte (City at war, part one) (agost de 1992), creat per Kevin Eastman i Peter Laird: El grup s'ha separat. L'Splinter ha començat a fer meditació als boscos de Northampton. L'April ha agafat un avió. En Casey també ha fet les maletes, i les Tortugues tornen a Nova York, però la ciutat no està tranquil·la. El Peu posa bombes i un ninja de l'Elit ha acabat amb un grup nombrós de rang inferior. El caos s'ha apoderat de la ciutat. Diferents faccions han entrat en guerra entre elles ara que no hi ha l'Shredder.

TMNT núm. 51 Ciudad en guerra, segunda parte (City at war, part two) (setembre de 1992), creat per Kevin Eastman, Peter Laird, Jim Lawson i Keith Aiken: L'April és a Los Angeles amb sa germana Robyn. En Casey va cap allà quan li roben el cotxe i el deixen tou, en un restaurant de carretera, i és ajudat per la cambrera. Les Tortugues per la seva banda a Nova York assumeixen que han esdevingut una patrulla veïnal.

TMNT  núm. 52 Ciudad en guerra, tercera parte (City at war, part three) (octubre de 1992), creat per Kevin Eastman, Peter Laird, Jim Lawson i Keith Aiken: En Casey es recupera a casa de la cambrera, la Gabrielle "Gabe". L'April continua a Los Angeles. Les Tortugues en evitar un robatori al carrer es veuen envoltats per diversos Peus, uns robots seus i la policia. També apareix per primer cop la Karai del Clan del Peu al Japó.

TMNT núm. 53 Ciudad en guerra, quarta parte (City at war, part four) (novembre de 1992), creat per  Kevin Eastman, Peter Laird, Jim Lawson, Matt Banning i Eric Talbot: Al carrer es munta una bona batalla campa entre les Tortugues, diferents faccions del Peu i policies. Les Tortugues en fugen com poden. Des del Japó, la Karai considera  que davant el que està succeint a Nova York cal intervenir-hi. En una altra banda, l'Splinter té problemes en meditar, abandona els bosc i arriba a una fàbrica abandonada. Les germanes O'Neil continuen convivint malgrat algunes discrepàncies entre elels, i en Casey en saber que la Gabrielle està embarassada d'un altre, es queda amb ella, un acte de maduresa i amor envers ella.

TMNT núm. 54 Ciudad en guerra, quinta parte (City at war, part five) (desembre de 1992), creat per Kevin Eastman, Peter Laird, Jim Lawson, Keith Aiken, Charles Yoakum i Eric Talbot: A passat un mes de la batalla al carrer, el Nadal s'acosta i Nova York està coberta de violència. El ninja d'Elit del Peu ataquen a altres faccions del Peu i les Tortugues estan perdudes, sense saber que han de fer. A Los Angeles, l'April continua amb la seva vida normal junt amb sa germana i el seu nebot, en Trevor. En Casey per la seva banda també intenta fer vida normal junt amb la Gabrielle amb el progrés de l'embaras com tema de les seves vides. L'Splinter explora la fàbrica abandonada i cau per una paret, trencant-se una cama. La Karai finalment posa rumb a Nova York.

TMNT núm. 55 Ciudad en guerra, sexta parte (City at war, part six) (gener de 1993), creat per Kevin Eastman, Peter Laird, Jim Lawson, Keith Aiken, Charles Yoakum i Eric Talbot: La Karai finalment arriba a Nova York per posar-hi ordre, tot contemplant-la. En Casey i la Gabe es prometen en matrimoni, i l'April a Los Angeles no té sort en les seves cites. Les Tortugues fan una sortida nocturna. A mig camí en Raph gira cua, trobant-se amb el ninja d'Elit que ha anat apareixent anteriorment, iniciant-se un dur combat. Quan arriben les altres tres, el ninja cau mort, abans reconeixent en Leo com aquell qui va derrotar l'Shredder. L'Splinter passant penúries rep la visita d'algú no es deixa veure fins al final del capítol, el Rei Rata. 

Nota: El Rei Rata (Rat King) apareix per primer cop al Tales of TMNT núm. 4, que a l'edició de Norma s'incloïa al volum 4. Desconec si aquest capítol s'inclourà al volum 6 d'ECC.

En aquest quart volum, hem començat a endinsar-nos en la gran saga que és Ciutat en guerra. La família s'ha separat i cadascú ha seguit el seu propi camí. Només les quatre tortugues resten unides, però així i tot sense saber com actuar en el conflicte que té a Nova York. En Casey ha fet una evolució gegant com a personatge del perdulari que vam conèixer a un home madur amb les idees clares pel que fa als sentiments. L'April se sent incòmoda a Los Angeles tot i el bon acolliment de sa germana. I finalment tenim el mestre Splinter també perdut, descentrat i finalment cara a cara amb algú que tot indica li deixarà empremta. Tres personatges nous han aparegut, però dos seran els que seran rellevants en els darrers 7 capítols que queden: la Karai i el Rei Rata.

El cinquè volum, tenint la col·lecció una periodicitat quadrimestral, sortirà a l'abril, tancant aquest apassionant i profund arc argumental.