dimarts, 26 de juliol del 2022

Drac Català 3. Urnes

Títol: Drac Català 3. Urnes
Autor: Carles Roman
Publicat per: Còmics Roman, juny de 2022
Format: Rústic, cosit - 64 pàgines - 21 x 29,7 cm - Color
Preu: 17€






Dos anys després del segon volum de Drac Català, de l'autor empordanès Carles Roman, des d'aquest passat juny ja tenim disponible el tercer volum titulat Urnes.
 
Tal com els anteriors volums, per portar a terme l'edició d'aquest tercer va tenir lloc una campanya de micromecenatge per sufragar part de les despeses d'impressió la qual va resultar ser tot un èxit. Va tenir lloc del 29 d'abril al 13 de juny, i els mecenes van començar a rebre els còmics i les seves recompenses a finals de juny. En el meu cas, en Carles Roman em va donar el còmic en la meva visita al 40 Comic Barcelona i les recompenses em van arribar el juliol.

Després de la dura batalla contra en Mà de Ferro de la Germandat Blanca, a l'Albert Roure li espera una nova aventura, aquest cop dedicada a un dia molt especial, el Primer d'Octubre de 2017. Un dia que ja se'ns introdueix al llarg del segon volum, especialment al final. Aquest dia finalment arriba, i al llarg se'ns mostrarà fidelment el que molts vam veure i viure.

Aquest cop l'Albert haurà de protegir si així s'escau la Victòria i l'Anna, mare i filla de la Neus, la qual la primera vol anar a votar i la segona l'acompanya.  Com prou bé sabem també, els coneguts "piolins" faran el que calgui per a impedir el referèndum, i el que va passar a la realitat ho veiem ben representat al còmic amb tots els pèls i senyals. Vés per on uns voluntaris faran els que sigui per defensar unes urnes, i llavors serà necessària una petita intervenció del Drac Català per ajudar-los. Finalment, el dia s'acaba, i la Victòria a pesar dels malaurats esdeveniments aconsegueix votar. Aquest dia sempre el recordarà i el recordarem. Se'ns mostra que de delinqüents n'hi ha de tota mena, fins i tot molts sota l'aixopluc dels estats. Així com que aquests no s'aturen, el Drac Català sempre haurà d'estar atent per quan se'l necessiti.

Però més enllà, de tota la magnífica representació del Referèndum del Primer d'Octubre, l'argument també ens servirà per aprofundir una mica més en els diferents personatges. Així a través dels records de l'Albert, coneixerem el monjo Tenzing, qui al seu dia va formar part de l'Orde del Drac. A través d'ell, veurem la repressió que exerceix el govern xinès al poble tibetà, i com en manipula les informacions. També gaudirem de l'aparició estel·lar que fa la inspectora Laura Climent, i també veurem com la relació entre l'Albert i la Mònica que es va iniciar al primer volum, aquí es va estrenyent.

Deixant de banda la part fictícia de l'argument, especialment la part lligada al personatge del Drac Català, que ens permet aprofundir en ell, en Carles Roman ha fet un gran retrat del Referèndum de l'1 d'Octubre. No hi ha res que pugui desentonar, tot el que es veu, va tenir lloc en qualsevol col·legi electoral d'aquell. És doncs tot un homenatge aquell DIA, en majúscules. 

Segurament en un futur, un quart volum, i futurs volums, si tot va bé, el que va comportar aquest Dia, en vagi fent esment. Ara bé no ens podem oblidar de com acaba el segon volum i, per tant, l'argument principal vagi lligat cap aquí. Quart volum que l'esperem, de cara al 2024, si així és, segons em va comentar en Carles, que vol alternar els volums de Drac Català amb els de Fabi i Fedó. Que la força del Drac ens acompanyi!