dijous, 7 de juliol del 2022

Las Tortugas Ninja: La serie original vol. 5

Títol: Las Tortugas Ninja: La serie original vol. 5
Títol original: Teenage Mutant Ninja Turtles #56 a 62 USA
Autors originals: Kevin Eastman i Peter Laird
Traducció per: Guillermo Ruiz Carreras
Publicat per: ECC Ediciones, abril de 2022.
Format: Cartoné - 192 pàgines - B/N + 7 a color
Preu: 21,5 €



 



A finals d'abril de 2022, ECC va posar a la venda el volum 5 de la sèrie original i el volum 8 de la nova sèrie de les Tortugues Ninja: Evidentment, vaig comprar totes dues obres, les quals, he decidit començar per la sèrie original.

Aquest cinquè volum de la sèrie original recopila dels capítols 56 al 62. El cinquè volum de Norma, amb la qual també es finalitzava la sèrie contenia del número 54 al 62. Aquesta d'ECC, inclou aquells capítols considerats canònics, on els creadors originals hi van participar. Ara bé, hi ha algun capítol on hi van participar, però no són considerats canònics i, per tant, no hi són inclosos. Aquests set capítols constitueixen els darrers de l'arc argumental Ciutat en guerra, amb els quals no només es finalitza aquest arc sinó també la sèrie original.

Per saber l'ordre correcte o que s'inclou en aquesta edició segueixo la Viquipèdia pròpia de les Tortugues Ninja: la Turtlepedia i també bé TMNT The Ultimate Collection de  Penguin Random House, on a cada volum s'indica el seu contingut.

Les diverses pàgines de comentaris i anotacions, els autors ens expliquen anècdotes i detalls de la creació d'aquests capítols, tan importants en tots els aspectes per la sèrie, alhora que també donen rellevància aquells autors que també hi van intervenir com els entintadors, fent notar la gran feina que van fer.

Al final del volum, hi ha la galeria de portades en color dels capítols inclosos.

Endinsem-nos en els seus capítols:

TMNT núm. 56 Ciudad en guerra, séptima parte (City at war, part seven) (febrer de 1993), creat per Kevin Eastman, Peter Laird, Jim Lawson, Keith Aiken i Eric Talbot: En Casey i la Gabe amb l'embaràs molt avançat es casen. L'Splinter molt greu té una llarga conversa amb el Rei Rata, intentant aquest guiar el mutant per tal que sobrevisqui. L'April i la Robyn discuteixen per les diferències entre elles dues. La Karai, la nova cap dels Soldats del Peu, ordena l'assalt a la torre d'aigua on viuen les Tortugues, capturant en Leo. L'April rep una trucada dient-li que el seu pare ha mort.

TMNT núm. 57 Ciudad en guerra, octava parte (City at war, part eight) (març de 1993), creat per Kevin Eastman, Peter Laird, Jim Lawson, Keith Aiken i Eric Talbot: En anar a rescatar en Leo, té lloc una trobada entre les Tortugues i la Karai, la qual és la cap del Peu al Japó. Amb la mort d'en Saki, les diferents faccions del Peu de Nova York, van entrar en conflicte, tenint ella la missió de posar-hi ordre. La Karai els proposa un tracte, que ells quatre eliminin tots els Ninges d'Elit entrenats directament per l'Shredder, i per la seva banda, el Clan del Peu no tornarà a molestar els mutants. En Casey i la Gabe pensen a anar a viure a una casa. A l'enterrament de son pare, l'April informa la Robyn que torna a Nova York. Els Ninges d'Elit posen com a objectiu les Tortugues.

TMNT núm. 58 Ciudad en guerra, novena parte (City at war, part ninge) (abril de 1993), creat per Kevin Eastman, Peter Laird, Jim Lawson, Jason Temujin Minor i Eric Talbot: Moment traumàtic per en Casey. La Gabe en donar a part, mor a causa de múltiples hemorràgies, el nadó, una nena, però ha sobreviscut. Les Tortugues parlen sobre el tracte de la Karai donant cadascú la seva opinió, però sembla inevitable que han de resoldre el tema de l'Elit. L'Splinter per la seva banda, els fets que tenen lloc comporten que esdevingui una mena d'alumne, deixeble, subordinat del Rei Rata. L'Elit ha derrotat molts dels ninges de la Karai, només quedant aquesta viva, les Tortugues li prometen que els derrotaran. L'April i la Robin escolten el testament de son pare. En Casey llença les cendres de la Gabe a una zona muntanyosa. 

TMNT núm. 59 Ciudad en guerra, décima parte (City at war, part ten) (maig de 1993), creat per Kevin Eastman, Peter Laird, Jim Lawson, Keith Aiken i Eric Talbot: En Casey trobant-se al bar on treballava la Gabe veu com arriba el seu cotxe amb els individus que el van robar. Així doncs, se n'hi va a passar-hi comptes. L'Splinter més recuperat, misteriosament es troba amb l'esquelet del Rei Rata, sense entendre el perquè de tot plegat. Han estat al·lucinacions el que ha tingut amb ell? Seguidament amb les poques forces que té, però escala la paret del lloc on ha estat confinat durant tot aquest temps. En Casey amb la nena que considera filla seva van cap a Nova York. L'April i la Robyn ja a la Gran Poma van a l'edifici familiar que es va cremar just abans de l'exili. La Robyn ha de tornar a Los Angeles, l'April s'allunya del lloc. A dins, però hi ha les Tortugues, la Karai i la resta dels seus ninges. Un lloc molt significatiu per a tothom. Quan decideixen abandonar el lloc, apareix l'Elit de l'Shredder. 

TMNT núm. 60 Ciudad en guerra, decimoprimera parte (City at war, part eleven) (juny de 1993), creat per Kevin Eastman, Peter Laird, Jim Lawson, Keith Aiken i Eric Talbot: Comença l'enfrontament entre les Tortugues, la Karai i l'Elit. En Casey retorna a ca sa mare, per cert el seu primer nom és Arnold, però no li agrada que l'anomenin per aquest nom. A la nena li ha posat el nom de Shadow. L'April en un bar llegeix la secció d'immobiliària d'un diari.
  
TMNT núm. 61 Ciudad en guerra, decimosegunda parte (City at war, part twelve) (juliol de 1993), creat per Kevin Eastman, Peter Laird, Jim Lawson, Jason Temujin Minor i Eric Talbot: L'April decideix comprar un edifici i el va visitar. Sorpresa que hi haurà quan la propietària de l'edifici és la mare d'en Casey, i especialment quan aquest i l'April es retroben. Amb moltes dificultats, l'Elit serà derrotada. Ara la Karai reorganitzarà el Peu de Nova York i retornarà al Japó. Les Tortugues podran començar una nova vida ara sense l'ombra de l'Shredder.
   
TMNT núm. 62 Ciudad en guerra, decimotercera parte (City at war, part thirteen) (agost de 1993), creat per Kevin Eastman, Peter Laird, Jim Lawson, Keith Aiken i Eric Talbot: L'April, en Casey i la petita Shadow tornen a la granja d'ell de Northampton a buscar coses per traslladar-se a l'edifici de la mare d'en Casey, a viure-hi com una família. Aquí es retrobaran amb les Tortugues i l'Splinter. En Leo, en Raph i en Mike tornaran amb els altres a Nova York, en Don, però prefereix quedar-se amb l'Splinter per fer-li companyia i també per recuperar-se de les ferides que es va fer contra l'Elit. Abans del comiat, l'April li diu a l'Splinter que per ella és un segon pare.

 
Al llarg d'aquest arc argumental hem anat seguint les peripècies d'un home gran que esdevé víctima involuntària d'aquesta guerra que té lloc a la ciutat. Un home que prové de l'antiga Iugoslàvia, i que a través del televisor segueix la guerra dels Balcans. Des de l'explosió que el porta a l'hospital, la seva estada aquí i finalment la seva recuperació, tot acabant  amb l'inici d'una segona oportunitat a una residència. És amb aquest moment, que es posa punt final a aquesta sèrie, la sèrie original de les Tortugues Ninja.

(Aquesta última saga ben bé ocupa de 5 a 6 mesos, tenint en compte les pistes temporals que s'ens dóna, essent el principal el progrés de l'embaràs de la Gabe que quan ho anuncia està de casi 4 mesos.)

FI

En aquest cinquè volum, hem posat punt final a la gran saga que és Ciutat en guerra. En aquests darrers capítols hem presenciat de tot i més. Batalles, sentiments de tota mena: d'alegria i de tristesa, la importància de les relacions familiars, els retrobaments però també de comiats, especialment la mort dels éssers estimats d'alguns dels nostres protagonistes. Hi ha de tot per tancar d'una forma rodona aquesta història. Les Tortugues finalment tanquen la porta que es va obrir amb el seu primer enfrontament ja fa anys contra l'Shredder, i la resta de personatges també retroben el seu camí d'ençà que va acabar l'exili.

Però això no és el final d'aquesta col·lecció de la sèrie original. Aquest pròxim agost es publicarà un sisè volum, que conté diferents històries curtes publicades entre 1985 i 1989 seleccionades per en Kevin Eastman i comentaris dels autors revelant anècdotes i detalls sobre el procés creatiu dels còmics recopilats. Segurament alguns dels capítols que Norma els incloïa a la seva edició i que en aquesta d'ECC de moment no s'hi han publicat, sí que hi siguin en aquest sisè volum, com els Tales of TMNT núms. 2 i 4 on fan la primera aparició respectivament, en Nobody i el Rei Rata. Ho veurem!