divendres, 22 de juliol del 2022

Les 4 Barres núm. 1 (Els herois catalans desperten! part 2)

Títol: Les 4 Barres (Els herois catalans desperten! part 2)
Autor: Humbe (Guió), Leo Matos (Dibuix), Dinei Ribeiro i Julio Santos (Color) i Jorge Vieira (retolació)
Arranjaments lingüístics:  Núria Clotet
Publicat per: Senyera Sutdios, maig de 2021
Format: Grapa - 24 pàgines -  Color
Preu: 3,5 €



El desembre de l'any passat vaig descobrir la publicació d'una sèrie de còmics en català que tenia com a protagonista un superheroi català. Vaig intentar posar llum a aquest assumpte, i així per Instagram vaig poder parlar amb el creador d'aquesta sèrie, Humberto "Humbe" González, el guionista d'aquest univers que s'anomena Els herois catalans desperten!, i així saber realment que hi ha darrere d'aquest projecte. Per cert, l'Humberto González, és un cubà que a la seva infantesa es va establir als Estats Units, i que el 2015 va arribar a Catalunya per viure-hi. La sinopsi d'Els herois catalans desperten! és la següent:

Hi ha superherois per tot el món excepte als Països Catalans i no se sap per què. D'acord amb la Llei de la Naturalesa hi hauria d'haver almenys un superheroi per a cada cultura i cada llengua. Una superheroïna estatunidenca, la Mestra, comença a investigar el perquè d'aquest misteri. Aquest fet provocarà uns esdeveniments que crearan el Capità Catalunya, ell desencadenarà uns successos que atorgaran poders a més catalans. Seran tants els catalans amb poders que la Mestra necessitarà l'ajuda d'altres superherois d'arreu amb experiència per poder ajudar els superherois catalans a controlar els seus nous poders. Així, superherois de la resta del món vindran a ajudar els novells superherois catalans, que esdevindran origen de moltes llegendes catalanes. Però el misteri de per què els superherois catalans estaven adormits continuarà, i involucrarà la mitologia catalana. Quan se n'esbrini el motiu, provocarà un impacte tal que modificarà no només l'Univers dels catalans, sinó també el de la resta del món.

Així Els herois catalans desperten! consta de quatre parts: primera part - Capità Catalunya, segona part - Les 4 Barres, tercera part - Els Llegendaris, i quarta part - Els Poderosos Balears. És tracta d'un projecte molt ambiciós i llarg que ha de constar de quatre onades: L'ascens dels superpoderosos, L'ascens dels supernaturals, L'ascens dels semidéus i L'ascens dels déus. Aquesta primera onada hauria de constar dels 5 primers números de cada sèrie, en total doncs 20 capítols.

Tal com ens indica la sinopsi, a partir del primer número de Capità Catalunya de la manera com acaba se'n ramificaran les altres parts, tal com veiem al primer número de Les 4 Barres, que fou novetat del passat maig. Així doncs, al 40 Comic Barcelona, vaig poder comprar aquests dos primers números, a part de conèixer personalment l'Humberto González, ja que hi tenia un estand.
 
En el primer número de Capità Catalunya, vam conèixer l'Anselm Moragues, descendent del General Josep Moragues, militar català austriacista a la Guerra de Successió, amb qui últimament hi somnia sovint. Serà gràcies a la intervenció de la bruixa coneguda com a Mestra, que a París, al Musée de l'Armée, hi trobaran l'espasa i quan l'Anselm l'agafa esdevé el Capità Catalunya.

La transformació provoca a una gran ona d'energia que s'escampa per tot el planeta i fins i tot més enllà. Així és com comença el primer número de Les 4 Barres. A causa de l'ona d'energia, la Mestra que és al bar de Barcelona on coneix l'Anselm queda inconscient, quan retorna en si, dues persones que també han quedat inconscients desperten els seus poders. L'Edu esdevé un home de foc i la Mercè, una mena d'ésser reptilià alat, el cap i coll no es veuen modificats. Però és no són els únics, la Mestra se s'adona que a altres llocs dels Països Catalans, altra gent se li estan despertant poders, i així convoca altres bruixes amigues seves per tal de trobar-los i guiar-los. I quan ja ha donat les pertinents indicacions, fa una troballa interessant a Girona, tot desplaçant-hi, si troba que una de les gàrgoles més famoses de la Catedral, tot recobrant la seva forma humana, ella és la Vident, però tothom la coneix com la Bruixa de la Catedral.  

Així s'inicia Les 4 Barres, la segona part d'Els herois catalans desperten!, la qual el protagonisme serà femení, no només pel títol com pot indicar-nos o per la portada, sinó que fou una dona real qui va donar la idea a l'Humberto per aquesta part.

Si Josep Moragues és l'inspirador per Capità Catalunya, per Les 4 Barres, la inspiració prové de Magdalena de Geralt, la seva dona. Ella durant anys i anys va demanar i demanar a les autoritats borbòniques que despengessin el cap del seu home del Portal de Mar de Barcelona. Passats dotze anys finalment el van despenjar.

Així doncs Les 4 Barres donarà veu i homenatjarà a totes aquelles dones heroiques i rellevants de la nostra història que molt sovint han quedat oblidades, tot barrejant la ficció i la no-ficció. I sí, la Magdalena de Geralt, apareixerà en un pròxim número. Això ens ho explica l'Humberto a la pàgina de les Cartes a l'autor.

Com vam veure el primer de Capità Catalunya i es reafirma en aquest primer de Les 4 Barres, veiem el gran interès i passió que té l'Humberto González per la història de Catalunya, i que així anirem veient al llarg de les quatre parts d'aquest univers, que a més compta amb un equip artístic de gran nivell per donar la qualitat que vol per aquest projecte.

Al principi de la grapa hi ha la sinopsi d'aquest univers i un breu resum del primer número de Catpità Catalunya, i al final de la grapa hi tenim la secció de Cartes de l'autor, la sinopsi del següent número de Les 4 Barres, una breu bibliografia sobre elements històrics i mencions especials a elements reals que apareixen.

S'esperava que de cara al juny, ens arribessin els números 1 de les altres dues sèries, Els Llegendaris i Els Poderosos Balears. I de cara el juliol, s'espera el segon número de Capità Catalunya. De moment, però no en tenim notícies.

Seguiu Senyera Studios a Twitter, Facebook i Instagram, pregunteu on podeu aconseguir-los, ja que la distribució se n'ocupa ell mateix i doneu-li una oportunitat. Com veieu, sembla que posarà molta llum a aquesta foscor que ens envolta.