dimarts, 20 de desembre del 2022

Las Tortugas Ninja vol. 11

Títol: Las Tortugas Ninja vol. 11
Títols originals: TMNT núms. 47 a 50 i TMNT: Casey & April (#1 a 4)
Autors: Kevin Eastman, Bobby Curnow, Tom Waltz i Mariko Tamaki (Guió), Mateus Santolouco, Cory Smith i Irene Koh (Dibuix), Ronda Pattison, Paul Reinwand i Brittany Peer (Color) i Mateus Santolouco (portada)
Traducció per: Bárbara Azagra Rueda
Publicat per: ECC Ediciones, octubre de 2022
Format: Rústica - 216 pàgines - Color
Preu: 22 €


 

A mitjan octubre de 2022, ECC va posar a la venda el volum 11 de la nova sèrie de les Tortugues Ninja, i així amb quasi dos mesos de retar ha tocat el torn de la seva lectura.

Com que la continuïtat d'IDW combina la sèrie regular, amb les micro-sèries, entrecreuaments i altres, una bona manera de no perdre's, és seguir aquest enllaç de la Turtlepedia o bé TMNT The IDW Collection de  Penguin Random House, on a cada volum s'indica el seu contingut, i fins al volum 9 el contingut és el mateix que el d'ECC, cada volum de l'IDW Collection equival a dos d'ECC.

Amb el volum 9 d'ECC hi ha un lleuger canvi.  El corresponent volum de l'IDW Collection és el cinquè, que inclou el primer entrecreuament amb els Caçafantasmes, però com que aquest ja va ser publicat per Fandogamia (setembre de 2017), per una qüestió de drets, en aquest volum d'ECC no s'inclou, o més aviat s'hauria d'haver inclòs en el que hauria sigut el volum 10 d'ECC. Així doncs, es dividiria el cinquè de l'IDW Collection en dos: per una banda, tindríem els quatre capítols de Turtles in Time i els números 38 a 40 i per l'altra banda, tindríem l'entrecreuament amb els Caçafantasmes i els números 41 a 44.

Així, el 10è volum d'ECC és la primera meitat del sisè de l'IDW Collection i aquest 11è volum correspon a la segona meitat. A partir d'aquests dos volums d'ECC es recupera que cada volum de l'IDW Collection equival a dos d'ECC, fins que no ens trobem amb algun altre canvi.


Endinsem-mos en aquest onzè volum, on amb els números 47 a 50, amb els quals es culmina i es tanca l'arc argumental Vengeance i, per altra banda tenim els quatre capítols de la mini-sèrie Casey & April

Núms. 47 a 50, de Kevin Eastman, Bobby Curnow i Tom Waltz (guió), Mateus Santolouco i Cory Smith (dibuix) i Ronda Pattison (color) (juliol a octubre de 2015 (El darrer etiquetat el setembre)). Aquests quatre números corresponen als darrers del dotzè arc argumental, Vengeance (Venjança).
 
S'esdevé una batalla campal davant de Cals O'Neil, entre en Casey, l'Alopex i la Nobody per una banda, i en Hun i els Dracs Púrpures per l'altra. Els bons tindran l'ajuda diversa gent del barri, equilibrant la balança, i com a resultat final tindrem, en Hun arrestat per la policia, amb la detectiva Kara Lewis al capdavant. Però poc temps després l'Old Hob i en Herman alliberen en Hun de la fugoneta que el transporta. Quina una en porta de cap, el gat mutant?

L'April que ha aconseguit un document del professor Miller que parla d'una antiga família d'éssers immortals, el Panteó, tres dels quals ja els coneixem: la Kitsune, el Rei Rata i en Chi-you, decideix emportar-se en Casey de viatge cap a l'oest, ara que pensen que el seu pare està fora de joc,  per esbrinar més sobre aquests éssers. 

Però mentre aquestes darreres coses succeeixen, en Baxter ara aliat de l'Shredder envia mousers voladors i flyborgs a l'església abandonada on viuen les Tortugues per acabar únicament amb el mestre Splinter. La cosa es posa en contra dels nostres herois, i envien el cos d'en Donatello a Burnow Island, per protegir-lo. Aconsegueixen sortir a l'exterior, trobant-se entre l'espasa i la paret, però llavors, ninges del peu a les ordres de la Karai, que derroten les màquines del científic. L'honor de la Karai està en contra que aquest conflicte el resolgui un gaijin, en Baxter i, per tant, considera que aquesta antiga enemistat en en Hamato Yosi i n'Oroku Saki es resolgui en un combat ritual a la seu del Clan del Peu, malgrat les reticències inicials de l'Shredder. Aprofitant l'arribada dels Hamato, en Baxter fot el camp. 

Primer s'enfronten les quatre Tortugues, en Donnie coma Metalhead contra, el senglar Bebop, el rinoceront Rocksteady, el taurómartell Bludgeon i la falcó Koya, que em pensava que era mascle, no havent vist fins aquest volum cap marca de gènere, que així ho indiqués. El combat és dur i les quatre tortugues les passaran fumudes, però de mica en mica aniran controlant la situació, però amb un Bebop i un Rocksteady que ho resisteixen tot. Però un fet, que està tenint lloc a Burnow Island hi ajudarà. Un desconegut aliat, del qual se'n mostra poc, apareix per ajudar a curar en Donatello, i quan arriba el moment, en Metalhead s'autodestrueix, i al seu lloc apareix el Donatello tortuga de cap a peus, reunint-se amb la seva família, tot aconseguint la victòria. Mentre té lloc el combat, veurem com la Kitsune va aprofundint el seu control sobre la guineu mutant Alopex.

El segon i definitiu combat té lloc al terrat de la seu del Clan del Peu. Comencen les quatre Tortugues contra l'Shredder, mentre l'Splinter cerca tot meditant la manera de derrotar-lo tot recordant antigues èpoques, i quan troba la manera, aquests dos antics companys entren en combat. La lluita o el que es diuen entre ells servirà per reflotar l'antiga amistat que al seu dia hi havia entre ells dos, en un moment clau, en Yoshi derrota en Saki, i aquest amb honor comet el tradicional seppuku o Harakiri, i en Yoshi el decapita. Tot seguit la Karai entrega les regnes del Clan del Peu a en Hamato Yoshi, també conegut com a  mestre Splinter, que ho accepta mentre ella viatjarà al Japó a trobar el seu camí. L'Splinter ordena a la Kitsune que es quedi, sense oposar-s'hi. Però hi ha algú que no és capaç d'entendre tot el que acaba de passar i afectat per tot aquest gir de guió amb el mestre Splinter com a nou cap del Clan de Peu, decideix anar-se'n. És el petit dels Hamato, en Michelangelo.
 
Com epíleg a aquesta història de venjança, tenim una pàgina on se'ns desvelarà que en Krang va presenciar l'execució del pare i fills Hamato, i que va ordenar obtenir-ne els seus ADN i AQN, per utilitzar-los en futur.

Casey & April núm 1 a 4, de Mariko Tamaki (guió), Irene Koh (dibuix) i Brittany Peer (color) (juny a setembre de 2015).

De viatge cap a l'oest per esbrinar coses dels immortals, fent parada a una gasolinera de Califòrnia, es creuaran juntament amb un d'ells sense saber-ho, el Rei Rata, que tot jugant els convidarà al seu peculiar laberint de Creta. Quan la parella d'humans ens surten, no només coneixeran, aquest immortal que en Leo i el mestre Splinter ja van conèixer, sinó que en coneixeran una altra, l'Aka, qui en lloc de braços té ales. L'April i l'Aka faran certa amistat, i així arribat el moment, els dos immortals alliberen els dos humans per tal que puguin prosseguir el seu camí.
 

Després d'un desè volum, ho vam començar amb una història dedicada als Mutanimals, i després continuant amb la sèrie regular on uns i altres començaven a recuperar-se de les seves ferides, pel que aviat succeiria, en aquest onzè volum es culmina la venjança que dóna nom a aquest arc argumental, finalment tenim el definitiu cara a cara entre en Hamato Yoshi "Splinter" i n'Oroku Saki "Shredder", amb un desenllaç amb diverses conseqüències. Hem acabat veient com la parella formada per en Casey i l'April en el seu viatge cap a l'oest americà es creuen amb dos immortals.
 
Com sabem de portades de capítols n'hi ha més d'una, així abans de cada capítol, hi tindrem la seva portada oficial i la seva alternativa. Al final de volum, hi tenim la portada del tretzè volum recopilatori original, la segona part de  Vengeance, de Mateus Santolouco i la portada del volum recopilatori de Casey & April.
 
Sent la periodicitat d'aquesta sèrie bimestral, el dotzè volum ja el tenim disponible, des del passat 13 desembre, i el tretzè volum ja el tenim programat el febrer de 2023 (portada encara no disponible). A més el gener, tot i que havia de sortir aquesta setmana, ha de sortir Las Tortugas Ninja: Tortugas por el tiempo, dibuixat per Richard Corben.

Las Tortugas Ninja vol. 12
ECC, desembre de 2022