diumenge, 25 de desembre del 2022

Rondallas

Títol:
Rondallas
Autor: Santi Casas
Publicat per: Planeta Cómic, octubre de 2022
Format: Rústic amb sobrecobertes- 14,8 x 21 cm -  192 pàgines - B/N
Preu: 12,95 €





Una de les grans novetats de Planeta Cómic del 25 Manga Barcelona de 2019 fou la revista de manga espanyol Planeta Manga, tot inspirant-se amb les revistes japoneses de manga. Una revista que s'ha consolidat amb el pas del temps, celebrant enguany el seu tercer aniversari i sent el seu 15è número el darrer publicat enguany, sortint deis abans del 28 Manga Barcelona.  En aquesta revista se'ns mostra autors i obres ben diferents, algunes d'un o dos capítols, d'altres amb alguns més, i d'altres de durada més llarga. De mica en mica aquelles que han tingut bona acceptació i que tenen un nombre suficient de capítols, se'n van realitzant la seva edició en volum.
 
Justament amb el primer número,  es va publicar el capítol únic La Bruja de Santi Casas, però la mateixa imatge del títol ens indicava que hauria de formar part d'una sèrie de capítols sota el nom Rondallas. I així va ser, com al llarg de diferents números es van anar publicant altres rondalles, sent la darrera Dona d'Aigua, publicada al número 12 de maig de 2022. Han estat un total de 7 rondalles que es van recopilar en un volum que fou novetat del passat octubre, justament amb el nom Rondallas

Totes aquestes històries, i tal com el mateix nom ens indica, ens expliquen faules i/o contes, que avui explicaríem a la quitxalla, però que tot i modificades amb el pas del temps, tenen el seu origen en temps, pobles i cultures remotes del nostre passat. En el fons no deixen de ser el mètode pel qual al seu dia es transmetien els coneixements mitjançant la transmissió oral. En el fons tot conte i faula té un missatge a transmetre. Guerres, déus, por al desconegut, són alguns dels temes que veurem en cada una d'aquestes rondalles.

- La Noche (Planeta Manga núm. 11): La història d'un déu totpoderós que persegueix el Somni, descobrint en aquesta persecució la por, aquella sensació que encara avui en dia ens transmet la foscor de la nit.

- Trebaruna (Planeta Manga núm. 7): Ens relata el daltabaix que li succeeix a una nena d'un antic poble de pastors quan la maldat humana arriba a casa seva.

- Escorpión (Planeta Manga núm. 10): Faula molt antiga, on tot atorgant qualitats humanes als animals, veiem el conflicte que hi ha entre un escorpí i una granota, representant alhora el conflicte entre dos membres de dos pobles diferents. 
 
- La Hueste (Planeta Manga núm. 10): Història que ens mostra un antic exèrcit de fantasmes que apareixia en llocs on hi havia hagut una batalla tot emportant-se les animes dels morts.

- La Bruja (Planeta Manga núm. 1): La història d'una jove bruixa que acaba servint a un totpoderós rei humà.

- Lobero (Planeta Manga núm. 4): Quan les antigues creences d'una mare i una filla xoquen amb noves creences que tot just acaben d'arribar a les seves terres.

- Dona d'Aigua (Planeta Manga núm. 12): Quan un home instruït que creu que el que ell sap i coneix és l'únic veritable, confronta amb altres coneixements que xoquen amb el seu món.

- Epíleg: Quina millor manera de completar aquest volum, amb una història que entrellaci totes les rondalles hem anat veient. Al cap i a la fi, moltes històries han passat de cultura a cultura, de fe en fe, tot sent adaptades a les corresponents circumstàncies, arribant moltes d'elles als nostres dies, amb una forma o altra.

El volum es complementa amb un apèndix on l'autor ens explica breument amb què s'ha basat per crear les seves rondalles, a més d'haver-hi alguns esbossos. 

Moltes històries, mites, llegendes s'han perdut en el temps, però d'altres pel fet d'haver-se documentat d'alguna manera han transcendit en el temps, arribant avui en dia com a contes, però sent al seu dia, històries cabdals per la gent que les van crear, transmetre i que formaven part de les seves creences.