dimarts, 13 de desembre del 2022

Crònica del 28 Manga Barcelona 2a part: Les llicències de manga en català

Tal com he dit a la primera part de la Crònica del Saló del Manga, la restricció de caràcters a les etiquetes de Blogger, m'ha fet fer una segona part dedicada a les llicències de manga en català. En tot cas és un copiar i enganxar, del que ja està publicat a ComiCat, també redactat per mi.

Les noves llicències de manga en català

Si una cosa va destacar aquest 28 Manga Barcelona, fou amb les llicències de manga en català. Si l'any passat se'n van anunciar tres, aquest any han estat deu llicències, amb títols esperats i sorprenents. 

La primera que ja vaig publicar el divendres, es tracta de Megaman Megamix, de Hitoshi Ariga, basat en el popular personatge de videojoc de Capcom, també conegut com a Rockman. Constarà de dos volums d'unes 296 pàgines cada un, i sortirà en català, castellà i basc, de cara el primer trimestre de 2023.



Fou el dissabte on es van anunciar el gran gruix de futures novetats en català. La primera va provenir d'una editorial valenciana, que el seu editor ja va havia mencionat el seu interès a publicar-ne, i fou al final de la seva presentació que ho va confirmar. Fandogamia Editorial, amb Pedro Medina al capdavant, va confirmar que durant el 2023 publicaria
Sabishisugite Lesbian Fuzoku Ni Ikimashita Report, un del seus grans títols, que en castellà es coneix com Mi experiencia lesbiana con la soledad. De moment no tenim títol en català, però no podem descartar la traducció del títol en castellà: La meva experiència lesbiana amb la soledat/solitud. Es basarà en la nova edició bunkoban. És també el primer josei en la nostra llengua, com també el primer de demografia femenina d'aquesta nova etapa.


Tot seguit va tenir lloc la presentació de Panini, per si deien alguna cosa sobre Bleach en català, i preguntats per això van dir que ho tenien sobre la taula, però no hi havia res decidit. Recordem que ells, la van heretar de Glénat, i només en van publicar 8 volums, del 41 a 48, finalitzant la primera meitat del manga. Però abans d'això durant la presentació de noves llicències, van anunciar la llicència del manga de Ladybug, basada en la sèrie d'animació Prodigiosa (Miraculous): Les aventures de Ladybug i Gat Noir, en emissió al SX3. És un manga obert amb 14 capítols de moment, sent els 9 primers formant part de la "primera temporada" i recopilats en dos volums. Es publica a la revista  Monthly Shōnen Sirius de Kodansha. 





Ja a la tarda, vam començar amb la presentació de Distrito Manga, segell de Penguin Random House, i que el novembre van anunciar Wind Breaker en català, sortint el març de 2023. Esperavem algun anunci més, però no va ser així. Tal com van dir, volen veure com funciona amb Wind Breaker, per tant, de cara el 2023 se centrarà en aquesta sèrie, i a partir d'aquí valoraran com funciona la cosa, i en cas de publicar en català ho faran simultàniament amb l'edició en castellà.


Més tard va arribar el torn de la presentació de Norma Editorial,  aquí sí que vam tenir anuncis. Un de molt esperat des que la van començar a publicar en castellà, i que hi havia l'esperança que tard o d'hora també es publicaria en català. Parlem de l'Edició Col·leccionista de Neon Genesis Evangelion, que consta de 7 volums. A més Selecta acaba d'editar l'edició col·leccionista de l'anime, que al seu moment vam gaudir en català i ara altre cop ho podem fer.



I també van anunciar Sayonara Eri, de Tatsuki Fujimoto, l'autor de Chainsaw Man, un volum únic que ens arribarà en volum tankobon i kanzenban.




Una de les llicències anunciades el juliol fou la Black Edition de Death Note,
que sortirà per Sant Jordi, per així poder mantenir la periodicitat, quan comenci a sortir. Els materials i detalls són complicats.

Esperàvem algun anunci més, especialment de demografia femenina, i esperem que un manga que el seu dia va publicar en català Glénat i que ara forma part del seu catàleg, es recuperi i es publiqui, com també la seva continuació, també publicada per Norma, i ara especialment després de l'anunci de l'SX3 d'emetre les seves sèries el 2023, parlem de Sakura, la Caçadora de Cartes i Sakura, la Caçadora de Cartes: Les cartes transparents. Podeu veure el vídeo de la seva presentació aquí.

I tot seguit i per tancar els anuncis de manga en català, va arribar el torn de Planeta Cómic. Sabem que alhora de les seves presentacions dominen l'espectacle.

Primer de tot, dins d'un bloc de llicències en castellà, van anunciar
la continuació dels anime comics de la sèrie  Dragon Ball Z amb la saga d'en Freezer. La saga dels guerrers de l'espai va ser publicada el 2015.  
 

En el moment que en David Hernando, un dels editors, va parlar en català, va arribar el moment de saber el què. La primera obra anunciada fou Ranma 1/2, un clàssic molt estimat dels animes en català, i que per casualitat, el SX3 l'emetrà a part de l'any vinent i que Selecta l'està editant en format físic. És l'edició kanzenban de 19 volums, que Planeta ja ha publicat en castellà i que al seu dia va heretar de Glénat.





Però si no hi havia prou casualitats, la segona obra anunciada fou ni més ni menys que el manga de la sèrie esportiva del moment al nou SX3: Haikyû!! de Haruichi Furudate, sèrie tancada de 45 volums, que en castellà se n'han publicat 15 volums.



I per acabar de rematar-ho, anunciat prèviament en castellà, ara li va tocar el torn en català, l'edició 3 en un 1 d'un dels mangues més importants actualment, i amb un dels animes més estimats en català, que tot i que la sèrie en la nostra llengua fa anys que està parada, des que es va acabar la primera gran meitat, els tres darrers films sí que s'han doblat en català, amb l'última estrenada aquest novembre. Sí pirates, ha arribat l'hora d'anar a buscar el One Piece!!!! El manga d'Eiichiro Oda, amb més de 100 volums a sobre!



A l'hora de les preguntes, va mencionar que les edicions d'aquestes tres noves obres serien com les de My Hero Academia i Dr. Slump, o sigui rústica amb solapes i sense sobrecobertes. I s'espera que surtin per Sant Jordi.

També van anunciar les edicions kanzenban d'Inuyasha i Yawara! (Cinturó Negre), que esperem que Planeta també s'animi a publicar-les en català, on la primera tot que publicada sencera, no és fàcil de trobar, i la segona especialment pel fet que va quedar inconclusa, i per tant, seria molt d'agrair poder-la acabar en català tot i el canvi de format.

Respecte Detectiu Conan, de cara l'any que ve publicaran 5 volums més, amb l'onzè al gener, i també tenen sobre la taula els anime comics i els spin-offs, que també en van anunciar en castellà. Ja ho veurem.

El diumenge van poder parlar breument amb n'Ignasi Estapé, editor de Planeta, amb qui vam comentar diverses coses. Una primera era que evidentment preferíem les edicions amb sobrecoberta, però com que no és així, que com a mínim aquells mangues on a les cobertes hi ha alguna vinyeta especial com passa a My Hero Academia, en les edicions en català es pugui incloure al final del volum. Això és el que actualment passat amb la nostra edició de MHA on ens perdem aquestes vinyetes extres. També vam parlar de com s'anomenaria el protagonista de One Piece, i ens va dir que seria com l'anime en català, per tant, Ruffy i no pas Luffy, el que comportarà tal com ens va mencionar, que hauran de modificar els cartells Wanted! d'aquest personatge quan apareguin. I també vam insistir amb les kanzenban en català de Yawara! i Inuyasha. Podeu viure el vídeo de la presentació aquí i el vídeo de les llicències sense interrupcions aquí.

I ja al diumenge va tenir lloc la presentació conjunta de Kaji Manga i Arechi Manga. Na Pema Maymó va agrair la bona acollida que han tingut des que van anunciar Kaji Manga, i també agraint tota la feina feta per en Carles Miralles, màxim responsable d'Arechi i Yermo, i de moment també el seu assessor extern. Van comentar que d'orange en falta l'aprovació de la portada, i que tant Dodoma i Grendel havien tingut una excel·lent rebuda al Saló. També van dir el seu catàleg ha de viure per si mateix, sense dependre del que res i de ningú.

Tot seguit van anunciar dos títols més, els cinc que ja coneixem. El primer és Heroines Game (El joc de les heroïnes), una sèrie tancada de tres volums, de Tabasa Yori, que recentment també ha estat anunciada en basc pel segell Kabe de Harriet Ediciones.



 
 
I la segona llicència va ser tota una sorpresa, que ja que es tracta d'una obra publicada en castellà per Ivrea, que recentment des dels seus responsables van fer unes desafortunades declaracions sobre la publicació de manga en català. Aquesta segona llicència és Gokushufudou. Un yakuza de sa casa, una sèrie oberta de volums, de Kousuke Oono.



Van dir que Heroines Game es publicarà a final febrer 2023 i Gokufushudou pel 41 Comic Barcelona, o també faran altres llançaments de les altres sèries anunciades prèviament. El preu dels volums serà de 9 €. També van comentar que s'han de perfilar les periodicitats de les sèries, que seran entre mensuals i bimestrals, i que dependran de les aprovacions. A més a més, tenen un yuri que anunciaran quan disposin dels materials.


Així doncs si fins ara i actualment tenim 5 editorials que publicaven o havien confirmat la intenció de publicar manga en català: Ooso, Planeta, Norma, Kaji i Distrito, acabant el 28 Manga Barcelona, n'hi afegim dos més a la llista: la incorporació de Fandogamia i la recuperació de Panini

No sabem com anirà aquesta nova època del manga en català, però com van dir des de Planeta a la seva presentació s'ha de reconèixer l'esforç i feina feta d'Ooso Comics.

Després d'aquest nou Manga Barcelona de rècord, especialment pel que fa a les llicències de manga en català, ens preparem per al 2023, començant pel 41 Comic Barcelona que tindrà lloc del 31 de març al 2 d'abril.


Text i fotografies del saló de Marc "Llop Segarrenc". Les imatges de les llicències s'han tret tot cercant Internet, de les proporcionades per les editorials i el fil creat per redoxkun.