dimarts, 6 de desembre del 2011

Mankan Zenseki vol.2

Nom: Mankan Zenseki vol.2
Nom Original: Toriyama Akira Mankan Zenseki vol. 2
Autor: Akira Toriyama
Publicat per: Planeta deAgostini Comics, octubre 2011
Format: Llibre rústic, 344 pàgines - B/N & Color
Nº de volums: 2
Preu: 11,95 €


Com a novetat d'octubre i per tant del Saló del Manga de 2011, Planeta deAgostini Comics va treure el segon volum de Mankan Zenseki, el recull d'històries curtes d'Akira Toriyama, en format de luxe. El primer dels 2 volums va ser novetat de juny. Aquesta novetat però no la vaig comprar pel Saló, si no alguna setmana abans. 

Aquest segon volum de Mankan Zenseki es compon de 10 històries diferents més un epíleg d'Akira Toriyama:

Alien X Peke: En Peke és un extraterrestre del planeta Hanamaru que arriba a la Terra i descobreix que hi ha molta aigua, la qual és necessària pel seu planeta, i per tant decideix conquerir el planeta. Euforic fora de la nau, cau d'aquesta i al cap de tres mesos encara no l'ha trobada. Però es creua amb algú que sap on és. Publicat en dos capítols a la Weeky Shônen Jump en els números 37/38 i 39, l'any 1996.

Cashman, el guerrero ahorrador: En Cashman, de nom real Giola, és un extraterrestre del planeta Viletesion, que per un infortuni va a parar a la Terra, on amb aspecte humà, sota el nom de Chapat, treballa de policia, ja que ell al seu planeta ho és, per aconseguir diners per comprar combustible per la seva nau, or. A més amb el seu aspecte real, com a Cashman, el Guerrer Estalviador, ajuda a gent dels delinqüents a canvi de diners.  Publicat en tres capítols a la V-Jump del 1990, del 1991 i del 1997. Recopilat al 3r volum del Teatro Manga.

Karamaru, cielo claro: En Karamaru és un petit ninja de quatre anys que ha d'anar a la ciutat a vendre bolets per comprar medicament pel seu avi. Però hi ha d'anar-hi d'incògnit, sense que ningú sàpiga que és ninja, però pel camí trobarà problemes. Publicat a la V-Jump del 1989. Recopilat al 3r volum del Teatro Manga.

Mamejiro: En Mamejiro és nen de 6 anys que decideix ser un gamberro per que el seu pare se li ha menjat el seu gelat. Publicat a la V-Jump de 1988.  Recopilat al 3r volum del Teatro Manga.

Las aventuras de Tongpoo: En Tongpoo està en missió de reconeixement a l'espai, en estat d'hibernació a la seva nau. El despertador de la nau s'activa, i en Tongpoo un cop despert veu que no han arribat a cap planeta si no que la nau té una averia i està a punt d'explotar. Immediatament agafa una nau monoplaça i arriba a un altre planeta, on viurà una aventura. Aquesta història recorda molt als inicis de Bola de Drac, fins i tot hi apareixen el prototip del que seran les Càpsules Hoi Poi. Publicat al número 53 de la Shônen Jump al 1983. Recopilat al 2n volum del Teatro Manga.

Chobit 1 i 2: En Pisatrigo Montaña (Mugifume Yamano) és el guàrdia del Poble de Ton Ton. Ell viu juntament amb els seus germans petits. Un dia patrullant es trobarà amb una mena de tetera que vola. Un cop a casa, de la tetera en surt una noia molt petita, que resulta ser una extraterrestre, la Chobit. Chobit 1 consta de 3 capítols publicats al número 10 de la Weekly Shônen Jump de 1983. Chobit 2 que consta d'un capítol va ser publicat a la Fresh Jump de 1983. Així doncs el 4 capítols de Chobit van ser recopilats al 1r volum de  Teatro Manga

Escape: L'acció lloc a l'any 2070 al planeta Umekobucha, on una jove noia que fuig de quelcom. Publicat al número especial de la Shônen Jump de gener de 1981. Recopilat al segon volum de Teatro Manga.

Pink. The Rain Jack Story: Pink és un noia que es dedica a robar aigua de la "Silver Company". Hi ha elements que apareixeran a Bola de Drac i també a Sandland. Publicat al número de la Fresh Jump de desembre de 1982. Recopilat al  segon volum del Teatro Manga.

Tomato, la chica detective: Tomato és una jove detectiu que va a parar a una comssiaria de policia per treballar-hi. Publicat a la número especial de la Shônen Jump el 15 d'agost de 1979. Recopilat al primer volum del Teatro Manga.

¡Aquí la isla Highlight!: En Kanta és un noi que per culpa d'una caries en queixal no pot menjar el dinar de l'institut. Publicat al número especial de Shônen Jump del 20 d'abril de 1979. Recopilat al segon volum de Teatro Manga.

Epíleg d'Akira Toriyama (traduït al català):

Els mangaka de la meva generació solíem dibuixar bastants històries curtes, d'un capítol o diversos, tot i portar sèries setmanals.

Sent més exactes, en el meu cas, que sóc una mica al·lèrgic a la feina, no és que les dibuixés de bon grat, sinó que més aviat es diria, potser, que "em van forçar a crear".

No sé si és bo o dolent, però a mi el passat no m'interessa gairebé res. Sóc d'aquells que només miren cap endavant, de manera que ara, en veure de nou aquestes històries curtes que vaig fer al seu dia, no recordo de què anaven i em descobreixo a mi mateix pensant en quines sorpreses m'esperen en girar la pàgina.

En més d'un sentit, resulta emocionant, la veritat.

Fins i tot amb Bola de Drac hi ha un munt de coses de les que no me'n recordo, de manera que les històries dibuixades amb anterioritat em semblen pràcticament com creades per una altra persona.

A vegades fins i tot al·lucino amb mi mateix, amb les idees tan refrescants i la flexibilitat creativa que tenia de jove, però en general les meves obres anteriors em fan molta vergonya. Tanta que gairebé voldria tancar-les amb pany i clau perquè no veiessin mai més la llum del dia.

En fi, encara que siguin un desastre, també són adorables a la seva manera, per això us demano que les llegiu amb afecte, d'acord?

18 de setembre de 2008
Akira Toriyama