divendres, 5 d’abril del 2024

El rei dels cargols (Premi Finestres del Còmic en Català 2023)

Títol: El rei dels cargols
Autors: David Pamies (guió) i David Sánchez (dibuix)
Publicat per: Editorial Finestres, març de 2024
Format: Cartoné - 17 x 24 cm - 108 pàgines - Color
Preu: 22 €


 





Aquest març de 2024, Editorial Finestres ha publicat El rei dels cargols de David Pamies i David Sánchez, l'obra guanyadora de la segona edició del Premi Finestres de Còmic en Català corresponent a l'any 2023.

El seu anunci tingué lloc el febrer de 2023, que va anar acompanyat amb una menció al talent novell, l'obra Canícula de n'Adrià Turina.

Mirant la portada d'El rei dels cargols, un pot veure  dos senyors, tres calaveres al seu davant i un llibre vermell al mig de tot, i tots aquests elements situats enmig del que aparentment és un desert. Semblaria que el títol i els elements no lliguin entre ells, però com sol passar en aquests casos, la resposta la trobarem al llarg de la lectura.

Comencem, situant-nos en una gasolinera abandonada al mig del no-res, on té lloc un ritual satànic, que acabarà amb un doble homicidi, fins aquí tot normal, si no fos, per certa cosa que hi passarà. 

Mentre que una de les morts, la de la persona sacrificada en aquest ritual es fàcil d'entendre com ha succeït, el segon mort, el de l'homicida i que portava a terme el ritual serà d'allò més estrany en donar-li una explicació lògica, on uns cargols ben normals hi estan implicats. Resoldre tot aquest cas és a les mans dels anomenats Gros i Cheto, dos policies no gaire ben situats professionalment de la petita població d'Amarillo, a l'estat de Texas.

A mesura que vagin avançant la investigació, tots els diferents elements s'aniran entrellaçant, i les sorpreses que els dos policies s'aniran emportant, paral·lelament també les tindran els lectors. Una investigació que esdevindrà acabarà esdevenint ben paranormal. Una dona rica, excèntrica i col·leccionista d'artefactes estranys, una banda de narcotràfics, i un viatge al mateix infern on coneixeran el rei dels dimonis seran, els diversos fils que conduiran els dos policies en aquesta investigació, que a pesar de tot, s'hi sabran adaptar, amb uns inesperats resultats. 
 
Per posar llum en aquesta investigació no n'hi haurà prou amb allò que anomenem lògica. Allò que és absurd i sense sentit, serà clau per donar-li explicació a tot plegat. La realitat i el que ens pensem que és fantasia, però que pels dos protagonistes no ho serà pas, es barrejaran per crear un cas tot estrambòtic que té com a origen un desig a priori innocent dels qui porta a terme el ritual, no pas per aquell que ha estat sacrificat, i que per altres bandes acabarà desembocant en  una batalla pel poder entre alguns dels qui aniran apareixent.

I així, havent acabat el llibre, el lector entendrà tots els elements, que apareixen a la portada del llibre, amb la qual he iniciat aquests paràgrafs. Una lectura on la combinació de tot allò que apareix sense dubte ens sorprendrà.