dijous, 18 d’abril del 2024

La darrera reina

Títol: La darrera reina
Títol original: La dernière reine
Autors: Jean-Marc Rochette
Traducció de: Miquel Bassols Puig
Col·lecció: Il·lustrada
Publicat per: Símbol Editors, març 2024
Format: Cartoné - 240 pàgines - 19 x 26,5 mm - Color
Preu: 30 €








A finals de gener, Símbol Editors va anunciar la publicació de La darrera reina de Jean-Marc Rochette, la darrera obra de l'autor d'El llop (Símbol, març de 2020), sent novetat del passat març.

Igualment com en El llop, serà un altre massis muntanyós dels Alps, a l'antiga província del Delfinat, a cavall entre Occitània i Arpitània, l'escenari d'aquesta història: el Vercors, o Vercòrs, en occità. El seu  cim més alt és el Gran Veymont, amb 2341 m.

Si amb la primera obra de Rochtette que va publicar Símbol, ens va sorprendre amb la història dualitat i rivalitat entre l'home i el llop, aquest cop el protagonista és un altre dels nostres grans depredadors, l'ós, però amb un enfocament força diferent donant-li una forta espiritualitat a aquest gran mamífer.

L'Édouard Roux, fill d'un poble del Vercors, quedaria mutilat greument a la cara durant la Primera Guerra Mundial. A causa de la vergonya que sent, s'allunya de casa seva, de la seva família, i se'n va a Grenoble a viure-hi. Allà tindrà notícia d'una persona que el podrà ajudar, l'artista Jeanne Sauvage. Cap a la llunyana ciutat de París se n'anirà, on la Jeanne li donarà una nova vida, esperança i futur a l'Édouard en reconstruint-li el seu rostre gràcies a sofisticada màscara. A París, ella l'introduirà al món dels artistes de Montmartre. A canvi, ell li ensenyarà la magnificència del Vercors, fent-li conèixer la història del darrer ós caçat quan ell era petit. Serà doncs inevitable que s'iniciï una profunda i estreta relació entre ells dos.

Viurem doncs una forta i bonica història d'amor, amb la figura de l'ós com a rerefons, i el misteriós lligam que sembla tenir amb el llinatge familiar de l'Édouard.

Aquesta història que també serà de llibertat, es veurà contraposada, amb el món humà, que especialment viuran a Grenoble i a París, un món humà fosc, que també és present al Vercors, amb malicia, intolerància, i en el fons ignorància, i que des de temps immemorials ha estat deixant la seva empremta i alterant l'equilibri d'aquest gran escenari natural. Seran diferents els flaixbacs que presenciarem mostrant-nos com l'espiritualitat de l'ós ha impregnat aquestes terrestres, i com la nostra presència l'ha alterat i l'ha demonitzat.

Si amb El llop vam viure la rivalitat històrica entre l'home i el llop, a La darrera reina se'ns mostrà el simbolisme de l'ós, a través del fil conductor de la història del seu protagonista humà. Una història altre cop profunda en uns paisatges increïbles i magnífics.